Újra megnyílik a Tilos az Á

2021.01.13. 12:49, Gaines

tilosaza.jpg

Huszonhat évvel hatósági bezáratása után, eredeti nevén és helyén ismét megnyílik a Tilos az Á. A bejelentés a TIlos az Á 1990-1995 nevű zárt Facebook-csoportban olvasható.

Ahogy az a csoport nevében is szerepel, a rendszerváltás utáni magyar underground egyik legfontosabb jelképe 1990 és 1995 között működött a Mikszáth Kálmán tér 2-es szám alatt, ahol 2003 óta a Zappa Bistro üzemel. Az újra megnyitást a bejegyzésben egy ötfős csapat jelentette be, akik között szerepelnek a Kuplung, a Zöld Pardon és az Instant egykori alapítói, Somogyi Zoltán politikai elemző, Kováts Péter hegedűművész, valamint Pálffy András neve is (a Budapest Park alapítója). A Tilos az Á felélesztéséhez a bejegyzésben írtak szerint a Wichmann-kocsma és a Márványmenyasszony elbontása adott löketet: "ha ezen épületek lerombolását nem is tudjuk megakadályozni, de hisszük, hogy a magunk eszközeivel egy kis vidámságot mégis elő tudunk csalni."

"A Mikszáth tér 2. is történelmi hely. Innen indult el a Tilos Rádió, a TÁP Színház, a Rádió C...Ez az a hely, ahol a Kispál és a Borz házi zenekarnak számított, ahol a Quimby a legeslegelső koncertjét adta, ahol a rendszerváltás előtti underground és az új idők fiatal értelmisége minden este felsorakozott. És ami a legfontosabb itt voltunk mi is: itt hallgattuk a legjobb zenekarokat, itt voltunk a legszerelmesebbek és itt voltunk a legjobban a legjobb barátainkkal együtt. Ez volt a legek helye, azóta is várjuk, reméljük, újra érezhetjük ugyanezt" - fogalmaznak, hozzátéve, hogy nem klónozni szeretnék az egykori Tilost, hanem méltó módon tisztelegni előtte. Az újonnan megnyíló "zenés bisztró" a Zappa örökségét, tapasztalatait is továbbviszi majd, nem múzeumként fog funkcionálni, mondják az új üzemeltetők, hanem "olyan közösségi teret alakítunk ki, ahol mindenből sugárzik a zene, ahol a sokszínűség, az elfogadás és a nyitott gondolkodás friss érzései áradnak".

Az új Tilos az Á megnyitásának még nincs konkrét időpontja, a koronavírustól függ, ígéretük szerint amint a járványhelyzet engedi, átvágják majd a szalagot.

Címkék: tilos az á
https://recorder.blog.hu/2021/01/13/ujra_megnyilik_a_tilos_az_a
Újra megnyílik a Tilos az Á
süti beállítások módosítása