Klarinét vezérelte videojáték, a pályakezdők legjava, Schubert(ek): Három kihagyhatatlan program a januári Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon

2021.01.07. 17:00, Gaines

terrainstudy.jpg

(X) Január 8-tól 17-ig ismét megrendezik az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált, az újzene immár nyolcadik alkalommal veszi birtokba Budapestet, és ezúttal az online teret is, hiszen a járványhelyzetre való tekintettel számos program - ősbemutató, koncert, előadás, beszélgetés, interaktív esemény - online közvetítés révén lesz megtekinthető. Az így is gazdag és játékos programkínálatból három estét emelünk ki, amelyeken a számítógépes játékok, a zeneszerzők legfrissebb nemzedéke, és Schubert örökösei is helyet kapnak.

Bár az Átlátszó Hang eredetileg januárra tervezett programjai közül többet is – jellemzően azokat, melyeken külföldi fellépők működnek közre – az évad hátralévő, biztonságosabbnak ígérkező részére csúsztattak el, januárban sem kell unatkoznia az izgalmas és formabontó újzenei kísérletek rajongóinak. Az események mind ingyenesek, viszont a fesztivál szervezői arra kérik a közönséget, hogy amennyiben megtehetik, a belépőkre szánt összegeket utalják el hátrányos helyzetű közösségekkel foglalkozó szervezeteknek - az ehhez szükséges számlaszámok a fesztivál honlapján az egyes eseményeknél megtalálhatóak.

Január 9-én, szombat este 19-től indul a Trafó online eseménye, Christof Ressi zeneszerző-szoftverfejlesztő és Benes Szilárd klarinétművész közös estje. Az Átlátszó Hang rezidens művészei komplex programcsomaggal készültek a fesztiválra, melynek egy részét - kiállításokat, workshopokat, prezentációkat - el kellett halasztani az év egy későbbi részére, de a game_over_0.2.2. és a Terrain Study című darabokat online előadás formájában, rövid ismertetővel és Zoom-közönségtalálkozóval egybekötve be tudják mutatni.

A game_over_0.2.2. már címében is előrevetíti a számítógépes játékok és a zene találkozását: az előadásban a klarinétművész a hangszerén lévő mozgásérzékelő segítségével egy karaktert irányít a videójátékok kiterjedt 2D-s világaiban, azaz szinte minden lépés zenei történést eredményez. A világok jól ismert 2D-s játékműfajok kollázsai lesznek, amelyek össze is fonódhatnak; a zeneszerzők maguk is beavatkozhatnak a játékba, ezért a tisztán zenei döntések, struktúrák gyümölcsöző feszültséggel feszülhetnek a játékműveleteknek - egészen egyedi kísérletnek lehetünk tehát szem- és fültanúi.

A Terrain Study szólistára és virtuális valóságrendszerre írt mű, amelyben a zenész/játékos egy egyszerű, három alapelemet tartalmazó 3D-s világból indul, majd egy nagyjából 25 m²-nyi területen belül szabadon mozoghat, amely az ő szemszögéből vetítődik ki a képernyőre, és zenei interakcióba léphet az őt körülvevő virtuális tereptárgyakkal. A játék világának vizuális és akusztikus megjelenítését a hangszeren előállított hangok manipulálják, ami furcsa struktúrákhoz és szürreális perspektívákhoz vezet, végső fokon megkérdőjelezve a világ megosztását.

Az esemény programoldala itt található, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Facebook-esemény.

Január 10-én, vasárnap este 18 órától a Fuga közvetítésében kerül sor a fiatal zeneszerzőket bemutató Next Generation koncertre, melyen magyar, osztrák és német alkotók alkotásait ismerheti meg a közönség a budapesti Ensemble Z előadásában, Az ötletgazda és kurátor Varga Judit - Tornyai Péter és Moritz Eggert segítségével - az elmúlt évad legizgalmasabb darabjait válogatta össze, és fontosnak tartja, hogy a pályakezdő fiatalok darabjai ne maradjanak az akadémiák falai között, hanem a budapesti közönség is megismerhesse a zeneszerzés tanszaki koncertek legjavát. A minifesztivál programjában három ősbemutató is helyet kap, Kerekes Ábel és Kaszab Sebő egy-egy 2020-as szerzeményét, míg Caio de Azevedo két 2018-as prelúdiumát mutatja be; Persányi Zsófiát tavaly a CAFe Budapest Fischer Annie Night programjába is beválogatták; a nemzetközi merítésben pedig Doina-Cezara Procopciuc és Haruki Noda hazai bemutatói, valamint Fabian Blum és Rabea Joachim darabjai is felcsendülnek majd - aki rajta szeretné tartani az ujját a kortárszene ütőerén, semmiképp ne hagyja ki a koncertet.

Az esemény programoldala itt található, az online közvetítés ingyenes. Facebook-esemény.

Január 15-én, este fél 8-tól a Müpából közvetítik a Mikamo - Közép-Európai Kamarazenekar estjét Schubert & Tsai címmel. A bécsi alapítású zenekar a koncerteket összművészeti alkotásként fogja fel, és a mai zeneszerzőkkel való együttműködés mellett a 20. századi közép-európai zenei tradíció, a klasszikus repertoár mai zenére hatást gyakorló része áll érdeklődése középpontjában. A cím frappáns játék, ugyanis nemcsak a nagyközönség előtt is jól ismert 19. századi Schubert (Franz) szerzeményei - a Rosamunde című színműhöz szerzett közjátékai - szólalnak meg Ivan Buffa, Mathias Schmiedhammer és Varga Abigél átdolgozásaiban, hanem egy kevésbé ismert 21. századi Schubert (Alexander) Hello című darabja, amely az élő elektronikát és mesterséges intelligenciát ötvözi a hangszeres zenével. (Lábjegyzet Franz Schubert és a MI összefonódásához: két évvel ezelőtt a Huawei által fejlesztett mesterséges intelligencia fejezte be a zeneszerző befejezetlen, VIII. szimfóniáját.) Ajtony Csaba vezényletével ezen kívül elhangzik Illés Márton új vonószenekari műve, a Müpa Zeneműpályázatának egyik nyertes alkotása, Geroges Enescu egzotikus utolsó műve, valamint Mirela Ivičević kompozíciója. Az est folyamán a legkülönbözőbb szerzőktől és formákban járhatjuk körbe a hangszerek és éneklés közti viszony változásának állomásait.

Az esemény programoldala itt található, az élő közvetítés ingyen megtekinthető. Facebook-esemény.

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál teljes programlistája itt böngészhető végig.

https://recorder.blog.hu/2021/01/07/klarinet_vezerelte_videojatek_palyakezdok_schubertek_atlatszo_hang
Klarinét vezérelte videojáték, a pályakezdők legjava, Schubert(ek): Három kihagyhatatlan program a januári Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon
süti beállítások módosítása