2020 legjobb hazai népzenei lemezei a Halmos Béla Program ajánlásával

2020.12.11. 08:00, trecorder

2020_nepzene_albumok.jpg
A vírushelyzet okozta nehézségekkel a legtöbb zenekar úgy küzdött meg, hogy kihasználta az időt az alkotásra, új számok létrehozására, lemezek felvételére. A Halmos Béla Program összeállításában bemutatjuk azokat az idén megjelent népzenei és világzenei albumokat, amelyekre büszkék vagyunk! (Az albumokat a címükre kattintva lehet meghallgatni.)

 

bahorka_borito_1.jpgBahorka Társulat: Pletykázó asszonyok (Fonó)

Három életvidám énekesnő első lemeze, különleges versmegzenésítésekkel, magyar és balkáni dallamokkal minden korosztály számára. Mesélnek zenével és zenélnek mesékkel, bevonva a közönséget is. A lemezt igazán szép grafika és játékok teszik különlegessé a gyerekek számára.




dalinda_cover_1_1.jpgDalinda: Átjárók (Fonó)

A világzene legnagyobb vásárának idei hivatalos programjába is bekerült a kuriózumnak számító énekestrió második lemeze. Hogy lehet a magyar egyszólamú népdalokból többszólamú, friss, izgalmas hangzásvilágot teremteni? A Dalinda dívái tudják a választ. Három varázslatos egyéniség találkozása és a dalszövegek örök igazságai adják a lemez igazi erejét.


pengetostrio_lemezborito_front.jpgPengetős Trió: Este nálunk (Fonó)

Hagyományismereten alapuló kreativitás, kiemelkedő hangszeres tudás és jó nagy adag bátorság is kellett ahhoz, hogy ez a lemez megszülessen. A citera, a koboz és a tambura a hagyományban ugyanis soha nem szerepelt egymás mellett. A trió tagjainak köszönhető, hogy megtapasztalhatjuk, mennyire tökéletes az együtthangzásuk. A korongon autentikus dallamokat hallhatunk új köntösben, a három pengetős hangszerre formálva, énekkel kiegészülve.



szivharang_borito.jpgKorpás Éva: Szívharang (FolkEurópa)

Felvidéki dallamkincs jellemzi az albumot, ami a női szerelmet helyezi fókuszba. A dalok sorrendjéből következtethetünk egy komplex történetre is, amit különböző népdalszövegek és versek tesznek teljessé.




otodikevszak_cover.jpgÖtödik évszak: Ne rejtsd el (Fonó)

Francia-magyar formáció, sanzonok és magyar népzene találkozása egyedi stílusban. Versfeldolgozások, újragondolt népdalok, egy francia-magyar származású énekesnő különleges hangján megszólaltatva. A cimbalom központi szerepet kapott a hangszerelésben és Zimber Ferenc improvizatív, szabad játéka szertefoszlatja a hangszerről kialakult sztereotípiáinkat.


lakatosmoni_coverv02_b1_v01_preview_1.jpg
Lakatos Mónika és a Cigány Hangok: Hangszín (FolkEurópa)

Lakatos Mónika, a Worldwide Music Expo friss életműdíjasa különleges hangú énekesnőkkel vette magát körül új produkciójában. A magyarországi oláh cigány hagyományban gyökerező műsorban hol a kitörő életöröm, hol pedig a legmélyebb fájdalom hangjai gondoskodnak a hallgatói figyelem fenntartásáról. Lakatos Mónika hangjához hasonlóan a lemezen hallható kannás ritmusjáték is világszám, kihagyhatatlan.

borito_3.jpgMesics György és a Somló banda: Békeucca (Gryllus)

Fiatalság, egyediség jellemzi a tanár-diák formáció első lemezét, akik saját definíciójuk szerint falusi rock’n rollt játszanak. Szerzeményeik hangulata és hangszerelése mind egy célt szolgál: hogy jól szórakozzon a hallgatóság.





pokladealbum.jpgPoklade: Balkántransz (Fonó)

Igazi energiabomba ez a lemez, a délszláv és balkáni zenei kultúra lelkes és profi utánpótlásától, Mohácsról. Elsöprő balkáni lendület, a hangulatok széles skálája, finomság és robusztus erő egyszerre van jelen az albumon. Aki hallott már ilyet, az szeretni fogja, aki még nem, az most megszereti.




arato_cover.jpgArató Zenekar: Vízmelléki prímások (Fonó)

Autentikusan előadott magyar népzene, amely kifejezetten egy régió dallamaira fókuszál és pontosan visszaadja a mesterek játékának minden rezdülését. Ínyenceknek ajánljuk, azoknak, akiket már legalább egyszer elvarázsolt az erdélyi muzsikusokkal készített 20. századi népzenegyűjtések hangulata. 



klarisok_tiztiztisztaviz.jpg
Klárisok: Tíz, tíz, tiszta víz (Pannónia Stúdió)

A kiváló zenészekből verbuválódott formáció harmadik lemeze gyerekeknek, izgalmas történettel és hősökkel. Korzenszky Klári énekesként és gyermekpszichológusként is avatott ismerője a gyermeki léleknek. Koncertjei és lemezei balzsam léleknek és fülnek egyaránt.



zagyva_banda_borito_1.jpgZagyva Banda: 15 éves lemez (szerzői kiadás)

A Zagyva Banda a mai táncház-zenekarok legfoglalkoztatobbjainak dobogósa. A titkuk abban rejlik, hogy ahol megjelennek, ott garantáltan felhőtlen hangulatra és kiváló talpalávalóra számíthat a nagyérdemű. A zenekar állandó közreműködője Kádár Ignác, aki nem csupán a táncházmozgalom egyik legelismertebb táncos előadója, de kiváló énekes is. Legújabb lemezük népzenegyűjtőknek kötelező.


timarsara.jpgTímár Sára: Feljött immár az a csillag  (Gryllus)

Különleges karácsonyi lemez, ami a hagyományos karácsonyi énekekhez hű marad, de új zenei hangzás jellemzi, túllépve az autentikus dallamokon. Sára társa és az átdolgozások készítője a lemezen Szabó Dániel, akit még több nagyszerű zenész egészít ki. A dalok dinamikája tükrözi a karácsonyi várakozást, a mélyebb számoktól haladunk az ünnepélyesek felé.



A lemezeken megjelent számokból összeállított lejátszási lista: 

(A cikk a Halmos Béla Program együttműködésével készült).

https://recorder.blog.hu/2020/12/11/lemezajanlo_2020_legjobb_hazai_nepzenei_albumai
2020 legjobb hazai népzenei lemezei a Halmos Béla Program ajánlásával
süti beállítások módosítása