Albumpremier! Ladánybene 27: Szavak - színek - hangok

2020.12.07. 09:41, Gaines

dscf8296_medium.JPG

A reggae hazai nagykövete, a Ladánybene 27 2014-ben hozott ki utoljára nagylemezt. Az Offenzívát követően tavaly egy EP-vel örvendeztettek meg, ami a Recorderen debütált, most pedig itt az új LP, amely az idei évre reflektál. Premier!

Szavak - színek - hangok már címében is 2020-ra, a pozitív élmények, emberi kapcsolatok, közösségi események elmaradására - vagy online felületekre átkerülésére - utal. "Az otthonokban rekedt bezártság szürkévé tette a létünket. Az új album dalaival megpróbáljuk visszahozni a színeket, szavakat, gondolatokat és hangokat az életünkbe. Nem a legvidámabb lemezünk, de mindegyik dalban ott van a fény, a remény, ahogy a téli nagy fehérségből is előbújnak tavasszal a színek" - fogalmaz a zenekar. A lemezről egy, a közösségi távolságtartást szimbolizáló klip már megjelent nálunk, most pedig a teljes lemez meghallgatható, méghozzá László M. Miksa és Bodnár Tibor dalkommentárjaival.

Mondd mire vársz:

Fűri Tamás „Lumbi” dalát nagy várakozás előzte meg. Új tagként új hangot jelent az életünkben. Ez a hang, ez a lüktetés közel áll hozzánk és zenéjét jó élmény volt énekszólammal ékesíteni, Tóth Tádé Gábor szövegét pedig ami alapvetően az újrakezdésről, a tettvágy megszerzéséről szól, ének szempontból szép kihívásként éltem meg. Turbó Tibi gitárszóló! Yeah! (Miksa)

Naphegy:

A Naphegy egy himnusz, azon barátaink dicsőségére készült, akik a pályánk során segítettek, támogattak minket, tudod, azok, akik egy nehéz helyzetben a lelked közepébe harsogják, hogy “Állj már fel woooo!”. Vidámság, egy reményteli hely üzenetével. (Miksa)

Műanyag Nyár

Szeretem riddim! Emlékszem, a stúdióban remek fúvós szólamok születtek és lazán felment az énekszólam is. Szövege fohász és kritika is egyben. (Miksa)

Ez a dal a 2019-végén megjelent EP-n már szerepelt, ezért ezzel a dallal foglalkoztunk a márciusi pandémia elején készült real karanténvideónkban is, de erre a dalra készítettük a „kontinens vándoroltató” klipünket. Műanyag volt ez a nyár, távolságtartás, maszk…ez járt a fejünkben a klip ötletelésekor és a forgatás során 35 fok nyári melegben… (Tibi)

Ugyanaz a Hang

A dal az emberi lélek kiismerhetetlenségéről szól. Szöget ütött a fejemben, hogy egy a sorsunk, mégis mindig van egy olyan folyamat, ami egymás ellen fordít minket földlakókat. Illetve számos családtagot, barátot, jó ismerőst vesztettünk, akik kilátástalan helyzete miatt és országát elhagyva, elveit feladva nekiindult a nagyvilágnak. Tibi gitárszólamait felettébb kedvelem! Anna meg remekül ráérzett arra, amit hallani akartam. (Miksa)

lb27_szavak_szinek_hangok_cd_cover_front.jpgBárhol

A Bárhol fohász igazi mozgatóereje Bodnár Tibi gitárharmóniáin túl egy szomorúbb apropó, a dal elején megszólaló fantasztikus szaxofonszóló Gyenes Béla csodás játéka. Eredetileg egy régi feldolgozásdalunkban a Vendégben hangzott el. Béla csodájának emléke is ez a dal. A szöveg egyszerűen vágy egy méltóbb életre. Kér, hogy érdekeljen, sőt fontos legyen neked a jó szándék értelmezése, a szabadság értelmezése, a szeretet értelmezése. Spéci a hangulata, szívem csücske. Az ambientbe jogilag nem lehet belekötni mivel a felvétel a zuhogó esőről, a szentendrei tűzoltók szirénájáról, a lakásom erkélyén készült, saját felvétel. (Miksa)

Ritkán fordul elő, hogy szaladgál a hideg a bőrömön, hátamon, karomon a stúdiófelvételek során. A Bárhol gitárfelvételek során durva hatások értek és ez az állapot olyan sound-okat hozott ki belőlem, amivel eddig még nem volt dolgom. Nekem a Bárhol lett a kedvencem, vérem, gyermekem erről a lemezről és érdekes, hogy az első visszajelzések során a hozzám igazán közel álló barátaim is ezt a dalt említik… (Tibi)

Az Út Szélén

Bokó Zoli riddimje egy speciális soft dub. Tóth Tádé Gábor remekül ráérzett a hangulatra. Sokat vitáztunk a dalról, de ez ilyenkor természetes, ha egy dal foglalkoztatja az embert. A dalba Péter Zoli trombita játéka jazz-t sző mesterien. (Miksa)

Zárd Ki a Világot

Nagyon szépen lendül Bokó Zoli riddimje. Aztán lassan egy éve jött egy gondolatom rá és reggae zenészekre igaz a tétel, tehát pár hónap múlva a Reggae Camp apropóján beszélgettünk a próbahelyen és hazafelé már a refrén meglett, amit másnap tisztáztam és fel is toltam. Szegény Bokó Zolival megküzdöttünk az eleje emberdzsungel hangokért, ma már nem annyira zavarja a dolog… :) (Miksa)

Jégcsap Ska

Alapja egy nálam készült fiatalosabb ska muzsika, egyértelmű fúvós jelenléttel, magával ragadó, sodró lendülettel, menő Lumbi Hammond szólóval és Bolla „Picúr” Gábor harsonacsodájával. A Jégcsap Ska egy olyan arcról szól, aki szembesül a halandósággal, de nem szuttyog ezen hanem beleveti magát az életbe, környezetét is bevonja, nagy bölcset alakít, de valahol egy őszinte csibész. (Miksa)

lb27_tetrisc_medium.jpg

Volt, Lesz

Tisztelgés a roots reggae muzsika előtt, az életünkre tett kedvező hatások előtt amit a reggae-nek köszönhetünk és megmutat egy kis részletet az életünkből is, kiket hallgatunk és ez milyen hatással van ránk. Az alapját a finomságánál fogva próbáltam terelni, hogy aztán a derekán a mini dancehall jól üssön, a fiatalosság után pedig újra szépen visszatér az alap nyugvópontjáig. Tiszta szándék, nagyon baba Tibi játékkal és fegyelmezett Anna dobolással. (Miksa)

Hófehér

Lumbi csodás lüktetésű alapjára éneket tenni remek munka volt. A dal a döntéseink súlyáról szól. Esetünkben a főhős és kedvese között születik egy okosnak látszó döntés, a lány költözik és kimondják, együtt nincs tovább. A realitás azt mutatja, jó a döntés, de amikor elköszönnek és főhősünk heteket, hónapokat, sőt éveket tölt magányban, rájön hogy búcsújuk óta fagyott lélekkel nézi a világot és hiába vonul délre a tengerhez, nélküle, a hőn áhított nő nélkül képtelen belül felmelegedni. (Miksa)

A Hófehér hallgatása közben fogalmazódott meg benne a lemezborító alap gondolata. Miksa szövegét járattam a fejemben, amikor megéreztem a reményt. A fehér szín magában rejti az összes színt és mi leszünk a prizma, ami ezt megmutatja. Adjunk hangokat, szavakat, gondolatokat, színeket. Így lett egy a fehér borítónk egy havas táj, ahol már az olvadás megmutat egykét rejtett színt, és itt ott a nap sugarai is látszanak… (Tibi)

Elhiszem

Egy nem teljesen reggae dal az Elhiszem. Tádé átküldött egy alapot és egy szövegkezdeményt. Emlékszem, a versszakokra már volt elképzelése de refrén még nem volt a dalon. Az egyik hajnal aztán kihozta belőlem a refrént, amit akartam és Tádé is jónak érezte. Gregorio Alto barátunk konga játéka remekség. Ferencz Kinga hangját meg imádom! (Miksa)

Tádé mutatott néhány dalt, ötletet a gépéről és közöttük figyeltem fel az Elhiszem című dalra, amit már korábban Miksával gyúrtak. Én a fütty helyett egy finom, Nils Landgren stílusú harsona- hangulatot képzeltem el, nem is gondoltam volna, hogy ennek okán ilyen heves szkanderozás indult az alkotói csapatban… (Tibi)

maszk.jpg

Plastic Summer – Paolo Baldini Dubfiles version

A 2019-es Reggae Camp vendége volt az olasz Mellow Mood együttes, akik nagyon komoly programmal, fantasztikus hangzással érkeztek. A show nem csak a színpadon zajlott, hanem a keverőpultnál is, ahol állandó zenei producerük, Paolo Baldini tekergette a gombokat, élőben effektezte a zenekart. A koncert kapcsán szoros baráti kapcsolatba is kerültünk, így adott volt, hogy kérünk Tőle dub remix-et.  A Műanyag nyár volt az első munkája, ami reméljük utat nyit a DUB kedvelők világába is! (Tibi)

Take Care – Jégcsap SKA Seekas version

Vajdasági barátainkkal, a Sin Seekas zenekarral már több éve szorosabb kapcsolatban állunk. Első albumuk születésekor mentorként segítettem az útjukat, voltak közös turnéink az NKA-Hangfoglaló Program keretében,  és az énekesnő, Sóti Juli a Reggae Camp nagy színpadán a hangulatfelelős. Miksa szerepelt a Víz, kaja, levegő című dalukban és klipjükben…Megmutattam Julinak az albumunk dalait és a Jégcsap SKA pörgős ritmusa azonnal elindított Benne egy új verzió ötletét. Az alkotási folyamat kicsit felidézte korábbi riddim albumaink munkálatait. (Tibi)

Same Voice DUB – Tuff Steppas version

Az albumunk keverése és mastering-je a Little Zion stúdióban készült, ahol a hangmérnök – Don Miguel – tiszteletben álló reggae/dub szakértő, dobos és producer, valamint a Tuff Steppas producer páros tagja. Az Ugyanaz a hang c. dalunk nagy hatással volt Don Miguel-re és Chimpifon-ra, akik megtiszteltek minket ezzel a szuper DUB mex-szel, aminek élőben történt keveréséről videó is készült. Hamarosan megosztjuk… :) (Tibi)

Roadside - Paolo Baldini Dubfiles version

Paolo Baldini Dubfiles verzió készült az Út szélén című dalunkról. A mix születését és megvalósulását több kamera is rögzítette, úgyhogy ez a „mozi” is hamarosan kikerül a nyilvánosság elé. Szeretném kiemelni Réthi Peti barátunk segítségét a két olasz-magyar dub együttműködés bonyolításában! Jó lesz majd meghallgatnunk ezeket a verziókat és a Tuff Steppas munkáját is igazi DUB-ra tervezett party hangrendszereken…  (Tibi)

maszknelkul_1.jpg

Ladánybene 27 a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_77.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/12/07/albumpremier_ladanybene_27_szavak_szinek_hangok
Albumpremier! Ladánybene 27: Szavak - színek - hangok
süti beállítások módosítása