Új szigorítások a járvány miatt, bezárnak a zenés szórakozóhelyek

2020.11.04. 14:14, Gaines

 

a38_2.jpg

Éjféltől léptek életbe a tegnap késő este kihirdetett új szigorítások, amelyeket a kormány a koronavírus terjedése miatt hozott. Ismét életbe lép a rendkívüli jogrend, éjfél és hajnali öt óra között kijárási tilalmat rendeltek el, és a koncertezés szempontjából még fontosabb, bezár a szórakozóhelyek egy jelentős része.

A szigorításokat és korlátozásokat tegnap este jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, az éjfél előtt nem sokkal közreadott Magyar Közlönyből pedig a részleteket is megtudhattuk. A kormányrendelet értelmében ismét életbe lépett a veszélyhelyzet, és szerdán nulla órától "tilos az olyan rendezvény helyszínén tartózkodni, amely rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújt és amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni".

A vendéglátóhelyek közül tehát azok a szórakozóhelyek, diszkók, koncerttermek kényszerülnek bezárni, ahol állóhelyes koncerteket, bulikat tartanának; kocsmák, éttermek este 11-ig változatlanul nyitva maradhatnak, amennyiben a zeneszolgáltatást nem főszolgáltatásként űzik. Az előre megváltott jeggyel szervezett és ültetett rendezvényeket még meg lehet tartani.

A kulturális rendezvényeken, színházakban, mozikban, sportrendezvényeken érvényes ültetési rend szerint csak minden harmadik ülőhelyet szabad elfoglalni, és közvetlenül egymás mögé nem lehet ülni, a rendezvények szünetében, a létesítmény területén, a helyszínen lévő vendéglátó üzletben pedig tartani kell a másfél méteres távolságot. A szabályok betartatásáért és a feltételek biztosításáért a szervező vagy üzemeltető felelős, a rendőrség ellenőrizhet, figyelmeztet, bírságot szabhat ki. Az éjszakai kijárási korlátozás csütörtök 0 órától lesz érvényes.

Az A38 Hajó szerdán kiadott egy közleményt, miszerint határozatlan ideig nem fogadhatnak közönséget. "Az első és legfontosabb mindenki biztonsága és egészségének védelme, a koronavírus terjedésének meggátolása mindannyiunk közös érdeke. Az aktuális, érintett programjainkat illetően egyeztetünk a szervezőkkel, nagy erőkkel dolgozunk az új dátumokon. A már megváltott jegyek érvényesek maradnak az előadók későbbi fellépéseire. Ahol a programok átszervezését nem tudjuk megoldani, elindítjuk a jegyvisszaváltási folyamatot."

A Fonó november 6-ai, pénteki Parno Graszt-koncertje a szigorítások miatt, a 7-ére tervezett Lakatos Róbert és a RÉV fellépés pedig betegség miatt elmarad, és nem lesznek megtartva a hétfői és keddi Fonó sessionök. "A jövőben csak ültetett koncerteket tudunk tartani", írják. A Központ egy ideig nem tervez zenei programokat a pincében lévő koncertteremben, helyette a teljes nyitvatartás pingpongozni lehet, a háttérzenét pedig a dj-k a földszintről szolgáltatják.

https://recorder.blog.hu/2020/11/04/uj_szigoritasok_a_jarvany_miatt_bezarnak_a_zenes_szorakozohelyek
Új szigorítások a járvány miatt, bezárnak a zenés szórakozóhelyek
süti beállítások módosítása