Ingyenes koncertekkel nyitja az őszt a Budapest Ritmo Piknik

2020.10.01. 16:13, Gaines

bpritmo20_piknik_event_lakatos_v01.jpg

(X) Idén egyből két, rendhagyó Ritmo is lesz – a Budapest Ritmo Piknik október első hétvégéjén, a Budapest Ritmo feat. WOMEX pedig az utolsón keretezi az őszt.

Az Akváriumból átmenetileg Budapest köztereire, piacai mellé, szabad levegőre költözik a Budapest Ritmo Piknik. A szervezők a járványhelyzetre kreatív új koncepcióval válaszolnak, de az eddigi években megszokott felfedezőfesztivál hangulat idén is megmarad. Csak hazai előadókat vegyítenek úgy, mint egy jó playlisten szokás – a kedvenceid mellé felfedezel még hármat, akikről nem is tudtad, hogy szereted őket.

Október 9-10. közt a Millenáris parkban, a Rákóczi és a Hunyadi téren 15 ingyenes koncert lesz majd, utazás nélküli utazás jeligére, a hazai szcéna izgalmasabb népi, és karcosabb, világzenei vonalát képviselő előadókkal. Az, hogy az elmúlt évek magyar-nemzetközi koncertjei után most csak hazai előadókkal ilyen kerek programot tudtak összerakni, mutatja, hogy ma már sem zenésznek, sem nézőnek nem kell feltétlenül repülőre ülnie egy jobb koncertélményért.

A szabad levegős, vírusszorongás-mentes koncepcióra húztak fel egy olyan sokszínű line-upot, amiben megfér egymás mellett Sena Dagadu, a Várkonyi Csibészek, de akár a Zeneakadémiára illő cimbalomduó is Balogh Kálmánnal és Lukács Miklóssal. Az idei Ritmo megszólítja a három piac körül kialakult közösségeket, legyen szó a Csiga törzsvendégeiről vagy a hétvégi ebédhez bevásárló foodiekról, vagy épp a kisgyerekes családokról. Ezeken a tereken van a legtöbb értelme cigányzene mellé tenni a Meybahar görög-magyar alternatív népzenéjét, Paár Julcsi Hangolójának mesekoncertjét, és a Nosnach klezmer-chansonját.

LUKÁCS MIKLÓSSAL KÉSZÍTETT FRISS INTERJÚNKAT ITT OLVASHATJÁTOK

bpritmo20_piknik_event_sena_v01.jpg

A piactér kihasználásán kívül tervezik még bevonni a környékbeli vendéglátókat is. „Többgenerációs, napközben vagy este is befogadható élménnyé szeretnénk tenni a Ritmo-t, hogy a barátodat, a kisfiadat, de akár a nagymamádat is elhozhasd,” – mondta Marton Sára, a Budapest Ritmo projektmenedzsere. Ez működik is, lehet ugrálni a Romano Drom cigányzenéjére, koccintani a Los Orangutanes latin bulija közben, libabőrözésre pedig eljön a frissen bejelentett WOMEX-életműdíjas Lakatos Mónika és férje, Rostás Mihály Mazsi.

bpritmo20_piknik_event_losorangutanes_v01.jpg

Itt pedig kapcsolódik is a másik Ritmo: Lakatos Mónika, aki elnyerte a világzene legnagyobb kitüntetését, a WOMEX életműdíjat, a Budapest Ritmo feat. WOMEX fesztiválon ad majd gálakoncertet a Müpában, október 24-én. A Budapest Ritmo feat. WOMEX a budapesti WOMEX járványhelyzetre kalibrált, kisebb, hazai megvalósulása lesz, amin október 22–24. közt négy magyar, WOMEX-zsűri által kiválasztott zenekar lép majd fel a Müpában: a Dalinda, a Babra, a Magos Együttes és az Ötödik Évszak.

NEM CSINÁL MÁST, MINT ÉNEKEL, ÉS ETTŐL FANTASZTIKUS LAKATOS MÓNIKA

Lakatos Mónikával addig is találkozhattok a 15 ingyenes Budapest Ritmo Piknik koncert egyikén, október 9–10. között, szabad levegőn, világzenére ellazulva, nyitott fülekkel – ahogy egy igazi Ritmo-hoz illik.

https://recorder.blog.hu/2020/10/01/ingyen_koncertekkel_nyitja_az_oszt_a_budapest_ritmo_piknik
Ingyenes koncertekkel nyitja az őszt a Budapest Ritmo Piknik
süti beállítások módosítása