Albumpremier! Duel: Caprice

2020.09.25. 13:15, Gaines

duel_02.jpg

Duel a hazai underground elektronikus színtér veteránja, a széles zenei spektrumon mozgó zenész, zenei producer, DJ és hangmérnök ambient, downtempo, progresszív, tech és deep house stílusban is pionírnak számít. Legújabb lemeze, a Caprice az utóbbi évek munkájának gyümölcse, amely a Recorderen hallható először. Premier!

duel_caprice_borito_cimoldal.jpgA tízszámos Caprice hivatalosan szeptember 26-án, a Lemezboltok Napja idei második felvonásán jelenik meg exkluzív kiadványként, limitált példányszámú vinylen, a Mana Mana Records gondozásában, míg digitális formában szeptember 28-tól válik elérhetővé. Az ambient, downtempo és deep house elemekből összeálló lemezen Duel (azaz Szabó Attila) 2017-ben kezdett dolgozni, a munkálatok 2019 végén fejeződtek be.

A hivatalos leírásban olvasható Gulya István minikritikája is: "A lemez leghosszabb száma, a nyitó Caprice tökéletes bevezetés egy álomutazáshoz. Hallgatója válogatja, de szinte a bőrön is érezhető tengerpart-hangulata van, a lábhoz simuló sós víz és az ujjak között morzsolódó homok érzésével. Éppúgy lehet Bretagne, mint egy magányos és kristálytiszta dél-afrikai sziget. Elvisz, már nem vagyunk itt… Hunyt szemekkel akár az űrbe is emelkedünk, és bár, ez ugye, fizikailag nem lehetséges, de mégis az űr mélységes nyugalma tölt el a Solar Trees hallatán. Halljuk. Mindez persze egyéni élmény, a Caprice-ban pont az a jó, hogy rád bízza a saját palackod – a szíved – megnyitását, az a tengerpart lehet erdő is. Végig, az album összes számán átvonul és elkísér ez a lebegés, szinte alig észrevehető vokálokkal és énekhangokkal kombinált szintetizátor-folyamok és elzengő gitárdallamok. Itt nincs dob, mert fölösleges. Az ember megbékélt szíve halk álomritmussal hálálkodik a békéért. Ritka kincs. Mintha teli töltőre tennénk magunkat – hogy utána átadjuk magunkat az életnek. A finom jelzések, az áramló hangzatok után a hallgató sem mondhat mást: You Heal Me Like Nobody: úgy gyógyítasz, ahogy senki más."

Caprice élő lemezbemutatóját 2020 novemberére tervezik a budapesti Trafóban (a dátum még egyeztetés alatt áll), a két alap ambient programszervező egyesület, a Plug & Lay és a Cökxpon Ambient közös rendezésében. Az albumot vinyl formátumban a helyszínen meg is lehet vásárolni. A különleges novemberi koncertet két vendégművész erősíti, akik közreműködtek a stúdiófelvételeken is: Keleti András a ColorStarból, akivel 2006 óta rendszeresen együttműködik, legutóbb közösen dolgozták át az Anima Sound System Bánat, bánat című számát, és Duel látta el Keleti szólóalbumának produceri feladatait; illetve Andras Bader a CultUs Music produkcióból, amely DJ-k és producerek teamjét takarja (Andre, Snilloc, Nigel Sorter, Duel), és 2015 óta közös, egész éjszakás house szetteket prezentáltak például a Balaton Soundon, a Szigeten és a VOLT-on. Az album elkészítése mellett Duel egyébként újra folyamatosan játszik zenekarban is, a régi csapatához, a Nulladik Változathoz csatlakozott 2019-ben, jelenleg egy új albumon munkálkodik az indie-dark együttes.

duel2.jpg


na de halljuk is akkor a meditatív, utaztató, az ambient alaphangulatba apránként lebegős gitározást és lágyan visszafojtott downtempót, synthpopot és house-t beúsztató, remek lemezt, íme a Caprice:

Duel hivatalos oldala

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_162.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/09/25/albumpremier_duel_caprice
Albumpremier! Duel: Caprice
süti beállítások módosítása