Szombaton Record Store Day – vagyis az idei első felvonás!

2020.08.24. 18:10, Gaines

rsd2020.jpg

Rendes körülmények között minden év áprilisában rendezik meg világszerte, tehát Magyarországon is a Lemezboltok Napját, idén azonban, mint oly sok minden mást, ezt is keresztülhúzta a koronavírus-járvány. Két dátummódosítást követően a nemzetközi szervezők végül három felvonásban tervezik megtartani a rendezvényt, az első augusztus 29-én esedékes, és jön két új, speciális hazai kiadvány is.

Idén tehát a független lemezboltok támogatásának fontosságát hirdető Record Store Dayt három napos bontásban (augusztus 29., szeptember 26., október 24.) rendezik meg RSD Drops néven, ezzel is megelőzve, hogy az érdeklődők egy napra koncentrálódjanak az üzletekben. A kezdeményezést hazánkban egy évtizede meghonosító budapesti Musicland, Wave és Neon Music lemezbolt mellé folyamatosan csatlakoznak újabb nevek, így idén ismét résztvevő a dorogi Kvantum Records és a dunaújvárosi 777 Zenebolt. A rendezvénysorozat szellősebb, de a szokásosnál több ritkasággal szolgáló kínálatot ígér, viszont a hagyományosnak tekinthető, lemezbolti minikoncerteket a kisebb területű üzletek esetében sajnos el kellett hagyni a programból a biztonságos vásárlás érdekében. Magyarországon a Musicland, valamint a 777 Zenebolt készül egyedül programokkal, előbbiben a Törzs és az Amber Smith zenekar, utóbbiban a Balla Bence/Tápai Tibor/Mándi Anita, a Sad Julien Drogerie Band és az Alaszka Unplugged Project formációk lépnek fel.

A választékból mindenképp ki kell emelni a két exkluzív hazai megjelenést. A Draze Records gondozásában, limitált darabszámú vinylen jelenik meg Sallai László szerzői válogatáslemeze. A mi emberünk, amely az elmúlt 10 évének dalaiból válogat. Olyan bandák hallhatók rajta, mint a Felső Tízezer, a Somersault Boy, a Galaxisok, a Dessert For Dinosaurs és a Zombie Girlfriend. A Mana Mana Records által kiadott, minőségi elektronikában utazó producer Duel Caprice című ambient albuma szintén vinylen jelenik meg, Keleti András (Colorstar) közreműködésével. Az októberi RSD Drops-ra pedig a Klinik is készül egy limitált válogatással, Realistic Crew, Anton Vezuv és Jazzékiel remixekkel. De persze nemzetközi megjelenésekre is lehet majd ácsingózni, például a néhai David Bowie-tól érkezik egy 1974-es koncertfelvétel, az  I'm Only Dancing, képlemezen jön ki a The Cure második nagylemeze, az idén negyven éves Seventeen Seconds, és a Rolling Stones, Robyn, Paul McCartney, Brian Eno, a The Black Keys, Elton John, vagy a Primal Scream  kiadványaiból is válogathatunk. A teljes lista itt böngészhető végig, aktuális infók a magyar oldalon

az első két idei magyar exkluzív kiadvány borítója:

sallai.jpg

duel.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/08/24/szombaton_record_store_day_vagyis_az_idei_elso_felvonas
Szombaton Record Store Day – vagyis az idei első felvonás!
süti beállítások módosítása