Szexuális zaklatással vádolják Mark Kozeleket

2020.08.14. 10:17, Gaines

kozelek_1.jpg

Három nő is szexuális zaklatással és visszaéléssel vádolja Mark Kozelek énekes-dalszerzőt, a Red House Painters és a Sun Kil Moon mögött álló indie frontembert. A Pitchfork újságírójának nyilatkozó források szerint Kozelek manipulatív és a beleegyezést figyelmen kívül hagyó módon közeledett hozzájuk vagy kényszerített ki közösülést.

Sarah Catherine Golden mentálhigiénás szakember elmondása szerint 2017-ben ismerkedett meg Kozelekkel a zenész európai turnéján, egy Madridból Portugáliába tartó járaton. Kozelek meghívta a backstage-be az espinhói koncertjére, és a színpadon is megemlékezett a nőről; később Golden elkísérte a férfit a hoteljébe, miután Kozelek megígérte, hogy taxit hív neki - a nő egy közeli városban szállt meg -, majd a hotelszobában a férfi arra kérte, hogy töltse vele az éjszakát, amire nemet mondott. A nő beszámolója szerint ezek után Kozelek rámászott, fogdosni kezdte, maszturbált, és a péniszéhez húzta a nő kezét. Golden kimenekült a szobából, és nyelvtudás hiányában nem jelentette az esetet a portugált rendőrségnél, de még aznap éjjel két barátjának is megírta sms-ben a történteket.

Egy névtelenséget kérő női zenész egy 2014-es esetről számolt be, amikor Kozelek egy fesztivál után meghívta egy zenésztársával együtt a hotelszobájába, ahol az illendőség határait sértő megjegyzéseket tett rájuk nézve, ami egybevág Golden visszaemlékezésével: Kozelek arról panaszkodott neki, hogy a társadalom "megfosztja a szexuális vonzerejüktől" az idősebbeket, és kifogásolta, hogy Golden a kora miatt nem tartja őt vonzónak.

A harmadik beszámoló egy neve elhallgatását kérő nőtől származik, aki szintén 2014-ben került érintkezésbe a zenésszel, miután ellátogatott Kozelek Raleigh-beli koncertjére. Az akkor 19 éves nő nagy rajongója volt Kozeleknek, aki a koncert után elhívta a nőt a hotelszobájába, ott pedig "gyakorlatilag rám vetette magát", és közösült a nővel, aki másnap azt írta sms-ben a barátnőjének, hogy félt nemet mondani. Kozelek az aktus alatt az életkorára fixálódott, és "apunak" hívatta magát. Kozelek és a nő ezt követően három hónapig még találkozgatott, távkapcsolatban maradtak, és többször lefeküdtek - a nő elmondása szerint ezek némelyik közös megegyezésen alapult, némelyiknél pedig "elmosódtak a határok", úgy érezte, Kozelek sokszor nyomást gyakorol rá, például nem volt hajlandó óvszert viselni. "Tapasztalatlan voltam a párkapcsolatokban, ezért akkor normálisnak gondoltam a viselkedését, például az állandó féltékenykedését, főleg mivel sokkal idősebb volt nálam. Ma már tudom, hogy ez toxikus" - nyilatkozta a Pitchforknak a nő.

Kozelek személyének megítélését már korábban is befolyásolta nyilvánosan tanúsított magatartása, amit egyesek bunkóságnak, mások keresetlen őszinteségnek tudtak be. A Benji című 2014-es lemeze például pont a személyes és fájdalmas témák nyílt taglalása miatt válhatott az év egyik legünnepeltebb albumává, miközben nem sokkal az album megjelenését követően Kozelek bizarr dalban szólt be a War On Drugs zenekarnak (az esetről itt írtunk bővebben), de az évek során több női zenei újságírót is "lekurvázott" a színpadról. Kozelek nem nyilatkozott a Pitchforknak az őt ért új vádakról.

https://recorder.blog.hu/2020/08/14/szexualis_zaklatassal_vadoljak_mark_kozeleket
Szexuális zaklatással vádolják Mark Kozeleket
süti beállítások módosítása