Átható énekhangok, gazdag hagyományok, újszerű megközelítések – A Dalinda, Lakatos Mónika és Koncz Gergely koncertjei a Benczúr Kertben!

2020.08.07. 13:00, Gaines

hbp_benczur_fbcover_lakatos.png

(X) Három varázslatos koncert várja a népzene iránt fogékony zenerajongókat nyár végén: a Benczúr Kert és az NKA Halmos Béla Program közös programsorozatában táncházzal egybekötve hallgathatjuk meg élőben a Dalinda a capella előadását, Lakatos Mónika oláh cigány dallamait, valamint Koncz Gergely és barátai időutazásra invitáló műsorát. A koncerteket a Halmos Béla Program Facebook-oldalán élőben is közvetítik.

A Benczúr Kerti Esték programsorozata idén már három sikeres alkalmat tudhat magáénak, a Branka Trió, a Korinda és a Zagyva Banda remek koncertjeit követően három újabb nagyszerű eseménnyel zárják a nyarat.

Augusztus 19-én a Dalinda koncertezik a Benczúr Kertben. Az a capella, vagyis kíséret nélküli énekegyüttest három népdalénekesnő alkotja, Nádasdy Fanni, Paár Julianna és Tímár Sára, a trió első nagylemeze 2018-ban jelent meg, és minket is annyira elbűvölt, hogy az év legjobb magyar lemezei közé válogattuk. Kritikánkban kiemeltük, hogy produkciójuk, zenéjük nemcsak a megátalkodott népzenemániásoknak nyújt nagy élményt, a célközönségen túl is könnyen meghódíthatja a hallgatókat, pusztán a hangjukkal lekötnek, megnevettetnek, meghatnak, elringatnak. "Olyan teljessége van a megszólalásoknak, hogy nem hiányzik semmi az ének mellől, és kellően változatosak az a capella feldolgozások: hol hagyományosabbak, hol kórusszerűek; bevonnak hangulatfestő elemeket, megoldásokat a világ más tájairól" - lelkesedtünk a lemezért, ami élőben még hatásosabb. A koncert után is érdemes maradni, mert a fiatal, de tapasztalt zenészekből álló Bazseva fogja húzni a talpalávalót, a Dalindát meg nemsokára a Budapesten rendezendő WOMEX fellépői közt láthatjuk viszont.

Szeptember másodikán az átható hangú énekesnő, Lakatos Mónika tolmácsolja az oláh cigány zenét. Első dalait gyerekkorában, családi körben tanulta meg, édesapja, Lakatos Géza József a magyar cigányság ismert énekese volt. 1996-ban megnyerte a KI mit tud? népdal kategóriáját, 2000 és 2003 között a Romano Dromot erősítette, a meghatározó formációja azonban a 2004-ben alapított Romengo zenekar, melynek zenészeivel - köztük férjével, Rostás "Mazsi" Mihállyal - az oláh cigányság zenei hagyományait vegyítik újabb, például latinos hangzásokkal. Első szólóanyagán, a Romanimón merészen, a bevett trendekkel szembemenve teljes lemezt szentelt a lírai, bánat megéneklésére szolgáló hallgatóknak, vagyis lassú énekeknek, mellyel olyannyira nagy tetszést aratott, hogy a World Music Charts Europe 2018, éves listájának 14. helyére került. A Benczúr Kertben a sírás mellett a mulatás is bőséggel helyet kap, a Romengo zenészei mellett a Cigány hangok énekkórusa kíséri majd Lakatost.

Végül szeptember 9-én Koncz Gergely és barátai töltik meg népzenével az Oktogontól néhány perc sétára lévő kerthelyiséget. A hegedűn és brácsán játszó muzsikus 1988-ban tette le a voksát a hangszere mellett, 1992-ben kezdett közreműködni a Tükrös zenekarban, többször zenélt együtt az Ifjú Szívek magyar táncegyüttessel, illetve Szalóki Ágival. Idén pedig új sorozatba fogott bele, a Magyarpalatka című lemezzel elindított projekt keretein belül a falusi bandákkal készült felvételek alapján kívánja bemutatni a legjobb prímások és bandáik tudását. Az albumon Fekete Antal, Havasréti Pál és Liber Endre társaságában vállalkoztak arra, hogy visszaadják, ahogy a mezőségi falu zenészei odahaza, saját vidékükön 1969 és 1985 között muzsikáltak. "Ezen a lemezen szándékosan csak olyan dallamokat játszunk, amit már mindenki ezerszer hallott, jól ismer: nincs zsákbamacska" - mondta Koncz Gergely, aki kvartettjével élőben is bemutatja a Benczúr Kert közönségének a palatkai zenéket.

A Halmos Béla Program az NKA népzenére fókuszáló támogatási platformja, amely népzenei koncertsorozatokat, hazai, Kárpát-medencei és külföldi kulturális programok költségeinek fedezését, népzenei táborok, konferenciák rendezését támogatja évente kétszer kiírt pályázataival. Aktuális felhívásuk szerint öt altémában lehet szeptember elsejéig pályázatot benyújtani: zenészként portfóliófejlesztésre, intézményként, egyesületként népzenei képzési programokra lehet támogatást nyerni, ezen kívül néptáncegyüttesek jelentkezhetnek új koreográfiazenék létrehozására és népzenével foglalkozó, rendszeresen jelentkező tematikus műsorok támogatására. A járványhelyzetre való tekintettel ezúttal az online (is) megvalósítható, háttérterületek munkáját segítő altémák kerültek előtérbe, koncertekre és koncertsorozatokra a következő pályázati ciklusban lehet majd számítani.

A Dalinda 2020. augusztus 19-ei koncertjének Facebook-eseménye.

Lakatos Mónika és a Cigány hangok szeptember 2-ai koncertjének Facebook-eseménye.

Koncz Gergely és barátai szeptember 9-ei koncertjének Facebook-eseménye.

A Halmos Béla Program aktuális pályázati kiírásai itt elérhetőek.

ilyen volt a Korinda koncertje a Benczúr Kerti Estéken:

 ízelítő a Branka Trió koncertjéből:

https://recorder.blog.hu/2020/08/07/athato_enekhangok_gazdag_hagyomanyok_ujszeru_megkozelitesek
Átható énekhangok, gazdag hagyományok, újszerű megközelítések – A Dalinda, Lakatos Mónika és Koncz Gergely koncertjei a Benczúr Kertben!
süti beállítások módosítása