Kétmilliárd forint támogatást kapnak a fesztiválszervezők és könnyűzenei klubok

2020.08.06. 13:09, Gaines

music_venue.jpg

Július végén 5,3 milliárdos mentőcsomagot hirdetett ki a kormány a zeneipar megsegítésére, most újabb támogatási összeget, 2 milliárd 120 millió forintot különítettek el, ezúttal célzottan a könnyűzenei klubok és fesztiválszervezők számára.

A csütörtöki Kormányinfón bejelentett támogatási csomag részeként vidéken 80 kisebb klub kaphat egyenként maximum 9 millió forintos támogatást, amiből 10-10 könnyűzenei koncertet kötelesek megszervezni - ez összesen 720 millió forintos keretet jelent. 20 nagyobb klub és koncerthelyszín kaphat 30 millió forintot, ebből egyenként 10-10 eseményt kell tető alá hozniuk, amire tehát összesen 600 millió forintot költhetnek. Végül 11 határon túli klub is 9-9 millió forintos támogatásban részesül, amiből mindegyik helynek 11 eseményt kell megvalósítania, vagyis 120 rendezvény jöhet létre 100 millió forintból. Ami a fesztiválokat illeti, cégekre lebontva gazdálkodhatnak majd több száz milliós keretből; a klubok és koncerthelyszínek pénzügyi támogatását a Petőfi Irodalmi Múzeum vezényli le, a fesztiválokét a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Az 500 fős limit miatt elmaradó koncerteket és fesztiválokat ellensúlyozandó megszavazott, 5,3 milliárdos támogatás mikéntjéről is kiderült néhány új információ: eredetileg "garázskoncertek" szervezéséről és felvételéről beszélt még Gulyás Gergely miniszter, ez 150 "raktárkoncert" létrehozására módosult Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő videója szerint, ahol a zenészek és előadók "profi technika és saját stábjuk segítségével játszhatják el dalaikat". A zenészek és háttérembereik "kiemelkedő gázsit kapnak", a produkciókat felveszik és közzéteszik majd valamilyen formában. Sokkal beljebb nem vagyunk, viszont már néhány résztvevő neve is elhangzott: Tóth Gabi és Tóth Vera, Demjén Rózsi, a Tankcsapda és Balázs Fecó vonulhat majd raktárba.

https://recorder.blog.hu/2020/08/06/ketmilliard_forint_tamogatast_kapnak_a_fesztivalszervezok_es_konnyuzenei_klubok
Kétmilliárd forint támogatást kapnak a fesztiválszervezők és könnyűzenei klubok
süti beállítások módosítása