Kísérletben tesztelik a koronavírus terjedését nagy létszámú koncerten

2020.07.21. 14:17, Gaines

tim-bendzko-live2019_m.jpg

Német tudósok kísérletbe fognak, hogy megnézzék, hogyan viselkedne a koronavírus 4000 fős koncertközönségben. Lesz élőzene is, és a szervezők ügyelnek rá, hogy ne váljon valóban COVID-góccá a helyszín - írja a Guardian.

A kísérletre Lipcsében fog sor kerülni augusztus 22-én, ahol négyezer önkéntes vonul majd be egy zárt koncerttérbe, hogy megnézzék a német Tim Bendzko énekes-dalszerző koncertjét. A jelentkezőknek 48 órával a kísérlet kezdete előtt el kell végezniük egy koronavírustesztet, és csak azokat engedik be, akik negatív eredményt tudnak felmutatni. (A résztvevők kilélegeztető szeleppel ellátott maszkokat is kapnak.) A helyszínen a 18 és 50 év közötti önkéntesekre gyufásskatulya méretű nyomkövetőket tesznek, amelyek öt másodpercenként jelet küldenek, és adatot gyűjtenek a viselőjük mozgásáról, meg arról, hogy milyen közel állnak éppen a többi koncertlátogatóhoz. A kísérleti alanyoknak fluoreszkáló kézfertőtlenítővel kell majd kezelniük magukat, hogy a tudósok a koncert után megvizsgálhassák, mely felületeken adható át legkönnyebben egymásnak a vírus. A levegőbe ezen kívül párafelhőt fújnak ködgépből, hogy a levegőben terjedő részecskéket modellezzék.

A koncert során a közönségnek három különböző beléptetési forgatókönyvet kell majd eljátszaniuk: először úgy érkeznek a koncertre, mint a járvány előtt, azaz két főbejáraton vonulnak be az arénába. Másodszor nyolc bejáraton keresztül engedik be a közönséget, és az ülőhelyek közül minden másodikat ki kell hagyni - ez az "optimalizált" változat. A harmadik verzióban pedig csak kétezer látogató léphet be a 12 ezres kapacitású koncerthelyszínre, akiket a másfél méteres távolságot betartva ültetnek le.

A kísérletre egyelőre több mint hétszázan jelentkeztek, a tudósok terveik szerint október elején hoznák nyilvánosságra a következtetéseiket. "Szeretnénk kideríteni, van-e járható középút a régi módi és az új helyzet között, ami lehetővé tenné, hogy részt vehessen annyi ember egy koncerten, amitől a szervezők elkerülnék a veszteségességet" - fejtette ki Stefan Moritz főorvos, a kísérlet koordinátora.

https://recorder.blog.hu/2020/07/21/kiserletben_tesztelik_a_koronavirus_terjedeset_nagy_letszamu_koncerten
Kísérletben tesztelik a koronavírus terjedését nagy létszámú koncerten
süti beállítások módosítása