Július végén dőlhet el az idei fesztiválok és nagykoncertek sorsa

2020.07.16. 18:51, Gaines

sziget_korona.jpg

Tegnap számoltunk be arról, hogyan reagáltak hazai zenészek, zenekarok, fesztiválszervezők arra a miniszteri nyilatkozatra, miszerint augusztus 15-e után sem fogják feloldani az 500 fő feletti tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozást, és egyben megírtuk, hogy a szerdai kormányülésen döntés születhet ez ügyben. Gulyás Gergely csütörtöki kormányinfóján valóban előkerült a téma, az előadók és szervezők aligha nyugodhatnak meg.

Mint tegnap írtuk, Majka, a Tankcsapda, Lovasi András, és még számos előadó fejezte ki aggályait, hogy a nyár végére eltolt fesztiválok és koncertek megrendezésének kérdésében változatlanul nagy a bizonytalanság, miközben a legtöbben ellenpéldaként és a kettős mérce bizonyítékaként hozták fel, hogy nagy létszámú közönséget vonzó futballmeccseket már lehet tartani. Ma egyfelől bejelentették, hogy elmarad az augusztus 20-ai tűzijáték, viszont az augusztus 15-e után esedékes fesztiválokról és nagyobb koncertekről csak július végén fog dönteni a kormány az aktuális fertőzöttségi adatok alapján. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, nem tartja ajánlatosnak ezek megtartását.

Azzal, hogy újabb két hétig bizonytalanságban tartják a szervezőket, rendkívül nehéz helyzetbe kerül például a Budapest Park, a Fishing On Orfű, a Kolorádó, illetve a többi, összeállításunkban felsorolt, augusztus utolsó két hétvégéjére besűrített fesztivál, hiszen alig néhány hetük lesz életbe léptetni valamilyen "c, d, e tervet" (ahogy Lovasi fogalmazott), vagy lefújni a rendezvényt, ami súlyos anyagi veszteséget jelentene. Gulyás említést tett arról, hogy ha augusztus végére sem változik a helyzet, akkor szóba kerülhet egy német mintájú támogatási program a magyar zeneipar számára. Elmondása szerint a szektorban nem a nagyobb zenekarokat sújtja igazán a járványhelyzet, ők ugyanis kiadhatnak lemezeket - ez a kijelentés legalábbis tájékozatlanságra utal, hiszen az elmúlt évtizedekben a streaming előretörésével az előadók egyre kisebb mértékben támaszkodhatnak a lemezbevételekre, ehelyett az élő koncertek és a merchandise jelenti az elsődleges bevételi forrásukat.

Gulyás reagált a focimeccsekkel való összevetésre is, azt mondta, szerinte az a különbség, hogy a koncerteken alkoholt is lehet fogyasztani, és ezért a koncertezők vagy fesztiválozók kevéssé tartják meg a távolságot - aki járt focimeccsen, valószínűleg könnyen meg tudja cáfolni a szurkolók közti távolságtartásra irányuló kijelentést.

https://recorder.blog.hu/2020/07/16/julius_vegen_dolhet_el_az_idei_fesztivalok_es_nagykoncertek_sorsa
Július végén dőlhet el az idei fesztiválok és nagykoncertek sorsa
süti beállítások módosítása