"A zeneipar olyan mélypontra kerülhet, aminek a következményei beláthatatlanok" - Aggodalmat keltett a zenészeknél Palkovics nyilatkozata

2020.07.15. 10:47, Gaines

strand.jpg

Dühös és aggódó reakciók érkeztek a tegnapi nap folyamán számos hazai előadó és zenekar, többek között a Tankcsapda, Lovasi András és Majka részéről, miután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Világgazdaságnak adott hétfői interjújában azt nyilatkozta, hogy nagy eséllyel augusztus 15-e után sem lehet majd 500 főnél nagyobb rendezvényeket tartani. A megszólalók elsősorban a döntéshozók kettős mércéjét kárhoztatják.

A jelenlegi rendelkezés szerint augusztus 15-ig csak 500 főig lehet rendezvényt tartani - kisebb klubkoncertek így már a nyár folyamán is létrejöhetnek, a fesztiválok és népesebb nézőközönséget igénylő koncertek (például a Budapest Park nagykoncertjei) azonban ennek megfelelően vagy eltolódtak jövőre, vagy besűrűsödtek a nyár utolsó heteire és szeptember elejére. Így egyszerre tartják meg a STRAND Fesztivált a Fekete Zajjal, a Fishing On Orfűt a SZIN-nel, a Kolorádóval és az EFOTT-tal.

Vagyis csak tartanák. Palkovics az interjúban ugyanis úgy fogalmazott, hogy a második hullámtól tartva várhatóan nem fognak tovább lazítani a már meghozott rendelkezéshez képest, sőt, még olyanokat is megtilthatnak, amiket már engedélyeztek. Gulyás Gergely múlt vasárnap azt mondta, hogy a szerdai, azaz mai kormányülésen születik döntés arról, hogy maradjanak-e a meglévő szigorítások, megtarthatóak-e az olyan tömegrendezvények, mint az augusztus 20-ai tűzijáték, illetve a fesztiválok. A szigorú korlátozások belengetett meghosszabbítása rendkívül súlyosan érintené a karantén és a nyári fesztiválszezon jelentős részének kiesése miatt nehéz helyzetbe került, segítség nélkül maradt élőzenei szektort: az augusztusra áttolt fesztiválok mellett számos koncertet az enyhítés reményében tettek át új, nyár végi vagy ősz eleji időpontra a budapesti koncerthelyszínek.

A miniszter nyilatkozatára több hazai előadó dühösen és aggodalommal reagált. A korábban a szociális támogatás igénybevétele kapcsán nyilatkozatháborúba keveredett Majka kedden hajnalban tett ki egy videót, melyben arról beszélt, hogy a vírust komolyan veszi, ugyanakkor kettős mércével vádolja a döntéshozókat. "Van, akinek szabad tömegrendezvényt szervezni, és van, akinek nem" - mondja a rapper, elsősorban a stadionokba beengedett nézők előtti, nyilvános focimeccsek megtartását kérve számon. Szerinte a német példa korrektebb, azaz ha a kormány előre kijelentette volna, hogy "nem szabad csinálni semmit", azzal nem lenne probléma, most viszont "egyedül a könnyűzenei iparág az, amelyik most totálisan ki van véreztetve", különösen a roadok, a hangmérnökök, a háttérmunkások egzisztenciája kerülne hatalmas veszélybe egy újabb korlátozással.

ByeAlex Majkához csatlakozva úgy érzi, mintha ő (és a zenészek, előadók) veszélyesebbek lennének a közre, mások pedig hasonló vonatkozásban cseppet sem azok. "Ez az 500 fős történet pedig kedves, de sokat nem segített számunkra, hiszen mi is a nagyobb bandák közé tartozunk, akik ezreknek zenélünk nyaranta. Mi pont ezért nem is éltünk még ezzel az opcióval, hiszen nem szeretnénk gyengébb, fapadosabb koncerteket adni a közönségünknek." Ha a kormány lefújja az augusztustól esedékes bulikat, akkor fél év után tovább folytatódna az a szerinte furcsa, "nem ekvivalens, nem közös, nem igazságos" állapot, amelyben zenekarával nem dolgoznak, nincs valódi életük, "míg egyébként (ha néhol maszkosan is), mindenhol megy az élet".

Lovasi András posztjában szintén az "egyszerűbb és tisztességesebb" német eljárást állítja szembe a hazai helyzettel. "Márciusban megmondták, hogy idén nincs közös nagy bazseválás, itt van ennyi és ennyi pénz havonta, és mindenki tudta, mire számíthat, ki lehetett találni, mivel foglalkozzon a zenészember, ha nem akarta, hogy csak úgy pocsékba menjen ez az év." Ezzel szemben itthon elmondása szerint segítség helyett csak a nyilvános ígérgetés ment, "aztán még Majka és a sajtó hathatós segítségével azt a pár száz zenészt is megalázták, akik a saját szakmai szervezeteiktől segítséget mertek igénybe venni." Palkovics nyilatkozatáról azt mondta, aki még bírja, az lázas pótterveket készít arra az esetre, ha mégsem szűnik meg a korlátozás augusztus 15-én, majd keserű iróniával egy 30Y-Vad Fruttik rangadót lengetett be opcióként a Fishing On Orfű helyébe, és az alábbi fotón szemléltette a stúdiók egyéb célú felhasználásának egyik lehetőségét, mondván, "jó hűvös".

lovasi_1.jpg

A korábban debreceni és székesfehérvári autós koncertjei miatt botrányba keveredett Tankcsapda szintén a Facebookon nyilatkozott az ügyben, mint mondják, az augusztus 15-e utáni korlátozások esetén "a zeneipar olyan mélypontra kerülhet, aminek a következményei beláthatatlanok". A zenekar ugyancsak a frontemberek és zenészek mögötti háttéremberek, a szolgáltató ipar fennmaradásért folytatott harcát emeli ki, több tízezer főre saccolva a perifériára került technikusoknak, szervezők, klubtulajdonosok, hangmérnökök számát. 

Az Ocho Macho összefogásra buzdít annak érdekében, hogy a sport, tudomány, vallás, egyenjogúság, politikai nézetek tiszteletben tartása mellett a zeneipar alkotói, dolgozói megélhetését is tegyék lehetővé az ország vezetői. "Ha ez az év ok nélkül tiltva lesz, akkor nem a vírus fog irtani, hanem a politika", fogalmaznak, megjegyezve, hogy más iparágak már jó ideje, szerencsére fertőzések nélkül tehetik a dolgukat.

Magna Cum Laude is kiemeli, hogy eddig türelmesen várták, hogy újrainduljon a könnyűzenei vérkeringés, és tisztelettel kérik a döntéshozókat, hogy ne alkalmazzanak kettős mércét, "mert amíg máshol akár 20.000 ember is együtt szurkolhat, szórakozhat, addig mi 500 fő létszámkorláttal szép lassan eltűnünk, megszűnünk

Pásztor Anna pedig egy rádióinterjúban még nem a miniszter nyilatkozatára reagálva, de szintén igazságtalannak nevezte, hogy nem koncertezhetnek, miközben ugyanazon a helyszínen futballmérkőzést engedélyeznek, és elmondta, hogy zenekara, az Anna And The Barbies tagjainak csaknem fele elment pizzafutárnak, klímaszerelőnek, és felélik tartalékaikat. "Attól tartok, hogy a jövőben már csak hobbiszinten fogunk zenélni."

Nemcsak előadók szólaltak meg, a STRAND Fesztivál szervezői azt írták, ők is csak kapkodják a fejüket, és biztatják egymást a többi hazai fesztivál, koncert szervezőivel, és még mindig abban reménykednek, hogy augusztus 15-e után újra megnyithatnak a koncerthelyszínek. "Bízunk benne, hogy idén nyáron lehet még STRAND, B my Lake, Efott, Fezen, Campus Eleven, Fishing, Paloznak, Budapest Park, Barba Negra, Veszprémi Utcazene, Akvárium… Tudjuk, hogy ez nem kívánságműsor és a legfontosabb mindnyájunk egészsége és biztonsága, de nagyon nehéz elképzelni a következő heteket nélkülük, nélkületek."

https://recorder.blog.hu/2020/07/15/_a_zeneipar_olyan_melypontra_kerulhet_aminek_a_kovetkezmenyei_belathatatlanok_aggodalmat_keltett_a_z
"A zeneipar olyan mélypontra kerülhet, aminek a következményei beláthatatlanok" - Aggodalmat keltett a zenészeknél Palkovics nyilatkozata
süti beállítások módosítása