Albumpremier! Ress: HIMALAYA

2020.05.08. 11:30, coffinshaker

img_7862_feketefeher-min_2.jpg

Szabó Roland (művésznevén Ress) felbukkanása előtt nem gondoltuk volna, hogy nálunk is lesz az újhullámos R&B-ben egy önálló, eredeti, izgalmas (férfi)hang. De a Gorillaz és az E.ON Solar Kong stúdiójában is dolgozó - és többek közt Kapitány Mátéval, Figurával és Lil Frakkal is kollaboráló - rapper/énekes/producer legkésőbb a Taxival végképp meggyőzött minket arról, hogy érdemes odafigyelni rá. Így kifejezetten vártuk már az első lemezét, a nálunk premierelő HIMALAYA-t, aminek kapcsán alaposan ki is faggattuk őt.

ress_himalaya_cover-min.jpg"A zene már elég korán megérkezett az életembe: nyolc évesen elkezdtem hiphop táncórákra járni, így visszagondolva mindig úgy éreztem, hogy alkotnék valamit, legyen az bármi. Aztán ennek a két útnak a találkozása körülbelül tizenhárom évesen jött, elkezdtem ilyen dalszövegszerű akármiket írni és próbáltam különféle zenei alapokat készíteni. Csak időt és energiát kellett beleölnöm és elkészültek az első rapdalaim is, amiket tinikorom végére el is dobtam, izgalmasabbnak tűnt inkább kicsit kísérletezni magammal" - mesélte a kezdetekről. A 2017-es Világegyetem EP, majd a 2018-as, a Gorillaz és az E.ON Solar Kong stúdiójában készült Szél után viszont hiába jöttek az újabb és újabb bangerök (Tudat Alatt, Zaj), a beígért debütalbum csak nem érkezett. "Elkezdtem egy lemezt, amin szerepelt volna minden olyan dal, ami akkor jött ki (Tudat Alatt, Zaj, Szörny, Kietlen, Türelmetlen), de nagyon hiányzott az albumból a koncepció, nem lett volna egységes, úgyhogy csak feldobáltam őket Soundcloudra."  A HIMALAYA-n ezért már sokkal koncepciózusabban dolgozott. 

"Amikor elkezdtem ezt az albumot csinálni, akkor elképzeltem egy hangulatot, amit érezni szeretnék, miután meghallgattam a lemezt, és azt hiszem számomra pont ugyanazt adja vissza, amit terveztem. Rengeteg ötlettel és hangzással kezdtem neki, egy izgalmas albumot szerettem volna összerakni, ami zeneileg is megállja a helyét. Szövegileg az egész HIMALAYA-t jellemzi ez a metaforikus, szövegkörnyezetbe helyezett utalás, ami a Bunda című dallal ért a tetőfokára. Amikor megírtam, úgy éreztem, hogy egyedül maradtam, barátok nélkül, ezt pedig a számomra nagyon kedves Pál Utcai Fiúk-körítésben írtam meg, kvázi úgy, hogy számomra mindenki egy Geréb Dezső. 


A közreműködőket illetően annyit árult el, hogy "viszonylag sok producerrel terveztem együtt dolgozni, de végül csak Perrinnel sikerült, és ez jobban nem is alakulhatott volna. Az alapötlet az volt, hogy teljesen kimozduljak a komfortzónámból, és miután ez megtörtént, csak arra tudtam koncentrálni, hogy ez a dal úgy szóljon, ahogy szólnia kell, miközben minden a téren feszegettem a saját határaimat." De Perrin mellett felbukkan még Baba Aziz, AKC Misi és Kapitány Máté is. "Itthon szerintem ők képviselik azt a vonalat, amiben jól érzem magam és passzol a HIMALAYA összképéhez" - válaszolta arra a kérdésünkre, hogy miért pont ők.

"Pár év alatt rengeteget változott a gondolkodásom a dalszerzés kapcsán. Körülbelül egy éve volt egy áttörés, amikor azt mondtam, hogy "jó, nem érdekel semmi, olyan dalokat fogok írni, amik számomra jólesnek, leszarom a kurrens magyar trendeket"  - mesélte Ress arról, hogy azóta hogyan változott a rá jellemző hangzás. "Szerintem a könnyen megjegyezhetőség a dallamvezetéseimre jellemző, amit nem szeretek csak úgy letudni." 

Tény, hogy a tíz számos lemez szinte minden száma slágergyanús, és két-három hallgatás után már együtt dúdolod vele a sorokat, szóval inkább hallgasd is meg:

Ress egyébként arra a kérdésünkre, hogy milyen téren érzi előrelépésnek a HIMALAYA-t a Világegyetemhez képest, azt válaszolta, hogy "már az is hatalmas változás, hogy itt tíz dalból kilencnél én végeztem a produceri munkát, amire ekkora mértékben még soha nem volt példa. Nagyon nehezen tudtam régebben megbarátkozni a saját zenéimmel, nem éreztem őket magaménak. Illetve sokat tanultam, próbáltam kísérletezni a hangommal, a tudásommal, feszegettem picit a határaimat, és legfőképp azt szerettem volna, hogy az album a műfajában elnyerje a zeneibb megfogalmazást."

A premier végén pedig természetesen azt sem hagyhattuk ki, hogy miért pont HIMALAYA lett a lemez címe? "Olvastam egy cikket, amiben beszámolnak a hegyi betegségről, ami olyan tüneteket is produkálhat a gyorsan fogyatkozó oxigén miatt, mintha részeg lennél. Én ugyanígy szeretnék megrészegülni abban, hogy az emberek felfigyelnek a zenéimre."

Ress a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_130.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/05/08/albumpremier_ress_himalaya
Albumpremier! Ress: HIMALAYA
süti beállítások módosítása