Magyarradar és premier – Abigél

2020.04.29. 11:00, Gaines

abigel_sajtofoto.JPG

A háromtagú, budapesti Abigél a gitárzenei frontot erősíti, azon belül is a kilencvenes évek grunge rockjához nyúl vissza jó ízléssel, amit nemcsak új koncertvideójuk premierjével szemléltetnek most nálunk, hanem magyarradaros bemutatkozással is.

Mikor, hol alakult: 2018 februárja, Budapest

Tagok, hangszerek: Várallyay Benedek „Bebe”
(ének, gitár), Milei Bálint (dob), Ipolyi-Gáts Hunor „Huni” (basszusgitár, vokál)

Stílus: Grunge rock

Hatások: Mindannyian eltérő dolgokat hozunk magunkkal, más-más impulzusokból táplálkozunk, de azt hiszem, hogy a 90-es évek rockzenéjénél található az a bizonyos közös metszéspont, amiből az Abigél zenéje is táplálkozik. Mindenképp megemlítenénk olyan zenekarokat, mint a Nirvana, The Smashing Pumpkins, de a 2000-es évek utáni formációkból is akad jó pár: Thee Oh Sees, IDLES, Wolf Alice

Kiadó: Mertez Management

Történet: Bálint: Korábban Bebe a VárBeQ jazz zenekarába keresett épp új tagokat, amikor felhívott, hogy lenne-e kedvem csatlakozni. Természetesen rábólintottam a dologra, és egy VárBeQ-s klipforgatás után kikötöttünk az akkori basszusgitárosunk lakásán, ahol a nagy mulatozás közepette elég gyorsan kiderült, nem mintha titkoltuk volna, hogy imádjuk a 90-es évek rockzenéjét, úgyhogy még aznap hajnalban megszületett a fejünkben az ötlet, hogy csináljunk egy fasza rockzenekart. Másfél év elteltével csatlakozott hozzánk Huni, amiben egyébként az a mókás, hogy ekkor a zenekar egy albérletben lakott, és kvázi átkopogtunk a szobájába megkérdezni, hogy nincs-e kedve beszállni. A váltás pedig annyira jól sikerült, hogy az első közös bulinkon Egerben meg is nyertük az Éter Tehetségkutatót.

Megjelenések: Stolen Moments (EP) 2018, This Day Should Be Fine (EP) 2018

Küldetés: Amikor kitaláltuk, hogy megcsináljuk az Abigélt, nem igazán fogalmazódott meg konkrét cél a fejünkben, azt leszámítva, hogy minél többet legyünk a próbateremben és zúzzunk. Ilyenkor annyira kiszakadunk a hétköznapokból, hogy kevés ehhez fogható érzés létezik számomra. Talán ezt a kompromisszumoktól való elszakadást, az elemiséget szeretnénk sugározni az emberek felé is, akik ha eljönnek a koncertjeinkre felszabadultan tudjanak bulizni és jól érezni magukat.

Jövőkép: Úgy látjuk, hogy erre a típusú gitárzenére, de a metalosabb dolgokra is nagy az igény manapság, általunk kedvelt magyar zenekarok sorra adják (legalábbis a jelenlegi koncertmentes helyzet előtt így volt) a teltházas bulikat, rendszeres fellépői a fesztiváloknak stb. Szeretnénk mi is sok helyen megmutatni, ami bennünk van, sajnos a tavaszi-nyári bulijaink mind lemondásra kényszerültek, de ez lehetőséget ad arra, hogy az első nagylemezünkre koncentráljunk, amit majd ha újra lehetőség nyílik rá, mindenkinek is meg szeretnénk mutatni!

Mellékprojektek: Bebe rengeteg elektronikus zenét csinál (Zeneakadémia elektronikus zeneszerzés szakán tanul), mellette pedig rendszeresen filmzenékkel is foglalkozik. Huni frontember a Feed the Mogul-ban, ami egy nemszarozós, és zúzós menő rockzenekar, Bálint pedig még a Jackie’s Gun-ban dobol, ami szintén egy metalosabb irány.

Szexepil: Bebe sárga szemüvege, Bálint haja, és egyértelműen Huni nonstop félmeztelenkedése

Legnagyobb eredmény, elismerés

2019 - ÉTER Fesztivál - ELSŐ HELYEZÉS

2019 - ÉTER Fesztivál - Legjobb gitáros - Várallyay Benedek -
KÜLÖNDÍJ

2019 - ÉTER Fesztivál - Legjobb dobos - Milei Bálint - KÜLÖNDÍJ

2019 - Hello Ugar - Talentum színpad - NYERTESEI

2019 - Fülesbagoly Tehetségkutató - KÜLÖNDÍJ

2019 - Hangfoglaló Program - INDULÓ ELŐADÓK

Közeljövőbeli tervek: A legaktuálisabb dolog egyértelműen az első nagylemezünk elkészítése, aminek megjelenése ősz eleje-közepére datálható, a lemezbemutató pedig november 7-én lesz a Dürer Kertben. Nagyon bízunk abban, hogy őszre normalizálódik a helyzet, habár a mostani szituáció kicsit kapóra is jött a dalok írásához, véglegesítéséhez, azért mindhármunknak baromira hiányzik a színpad. A dalok mellé szeretnénk elkészíteni legalább 2-3 videoklipet, hogy kicsit vizuálisan is dobjunk az új számokon. Itt szeretnénk megköszönni az NKA támogatását, ugyanis támogatott zenekar lettünk a 2019-es Hangfoglaló Program inuló előadói között.


A csapat egy új koncertvideót már meg is tud mutatni, így meséltek a Seems Like című dalról: "Az Akváriumos koncertünket megelőzően (amiről a klip is készült) fogtuk magunkat és levonultunk vidékre a hangszerekkel, hogy nekiálljunk az új albumon dolgozni. Volt jó pár témánk már amin ötleteltünk közösen vagy akár külön-külön, viszont ez a dal teljes egészében, nulláról abban a pár napban született meg, így kézenfekvőnek tűnt, hogy az alkotótábor utáni első bulin mindenképp elnyomjuk és fel is vesszük. Innen is köszönjük Kocska Ádámnak a képanyagot, és Zwickl Ábelnek a keverést." És hogy miről szól a dal? "Ez a dal tulajdonképpen egy pillanat, amit pont akkor, pont ott kaptunk el hárman, épp ezért nem szerettünk volna hatalmas megfejtést keríteni mögé, de ha meg kéne fogalmazni, akkor olyasmiről van szó, hogy az ember hajlamos beleragadni a múltbéli történéseibe, viszont érdemes észrevenni azt, hogy most mi zajlik, és mi vesz minket körül. A dal születése közben nagyon „flesseltük” ezt a folyamatot, az együtt alkotást és zenélést."

Abigél a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. 

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_22.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/04/29/magyarradar_abigel
Magyarradar és premier – Abigél
süti beállítások módosítása