Albumpremier! Dzsúdló: Fotofóbia

2020.04.03. 19:04, coffinshaker

img_721411.jpg

Juhász Marci, művésznevén Dzsúdló tavaly robbant be, először a hazai újvonalas/Soundcloud trap-rap színtérbe, majd a tágabban értelmezett köztudatba. A HISZTI, majd a SPRINT és a REGGEL idején már egyre többször szegezték neki a kérdést, hogy mikor jön az első lemeze, ma pedig megérkezett a tíz számos Fotofóbia. Premier!

fotofobia_cover_v03.jpgA Fotofóbia Juhász Marci szerint az ő saját "így jöttem" története, amely a személyes történeteken keresztül egyfajta generációs látkép is: "Az utóbbi pár évemet főleg a felnövés és elszakadás gondolatköre uralta. Nem csak a családtól vagy a gyerekkortól, hanem egy kicsit mindentől. Mindent bele akartam rakni a lemezbe, ami jelenleg vagyok, pontosabban voltam, amikor ezek a zenék elkészültek. Általánosságban a fotofóbiám innen indul. Ez a lemez a kezdő lépés, a célja annyi volt, hogy a végére megtaláljam azt, ami az enyém, és izgalmas tud lenni a zenében."

A lemezen Dzsúdló Tembóval dolgozott együtt, a vizuális, arculati megjelenésért pedig Kollár Dénes felelt. 

 

Tegyünk is egy körutat Dzsúdló otthonában és koponyájában, utána pedig maga Juhász Marci dalról dalra is mesél a számokról:

Nyugi

Kifejezetten intrónak szántuk. Ennek a szövege elég régen íródott, de majdnem ezt fejeztük be zeneileg legkésőbb. Nagyon sok üzenetet kapok emberektől, hogy mennyit segít nekik a zeném a mindennapokban, amit körülbelül mostanra tanultam meg elhinni/kezelni. Ez egy ilyen „u have my back” üzenet, amit szerettem volna adni.

Gyere be

Körbevezetem őket a lakásban. Nekem ilyen fless visszamenni. Ennek a számnak az alapjait D.Koms fektette le, majd utána Tembo kezei között lett véglegesítve. Örültem ennek a produceri kollabnak, az album előtt sokat dolgoztam D.Koms-al, és jó volt hallani a végére, hogy a cuccon ott van mindkettejük energiája.

Minden

Az első zene, amit Temboval csináltam. Itt mindent el akartam mondani három percben. Aztán rájöttem, hogy ezeket ki is bonthatom.

Hiszti

Néha megborulok. Akkor általában hasonló dolgok történnek velem, mint ebben a zenében. Van, amikor hosszú ideig meg vagyok borulva. Ez éppen akkor készült. Nálam a fotofóbiának ez egy fontos alappillére. A szórakozóhelyek, hajnal, sötét színek.

21

Nehéz erről a dalról beszélni. Sokáig dilemmáztam, hogy merjek-e kiadni ilyen dolgokat a zenémben. De ha nem tenném, akkor meg ugye nem sok értelme van. Behívtam rá a legjobb spanomat, Young Majrét, vele nőttem fel, szóval tudtam, hogy pontosan be fogja érezni mindazt, amit ezen csinálni akarok. Nehéz megtalálni az egyensúlyt, na.

Lej

Sok ember idegesít. Róluk beszélek ebben a zenében, de imádom, hogy ezt a zenét azok is hallgatják, akikről szól. A flexnek a helye mindig megvan a zenében, de nekem mindig szórakoztató, hogy ezt néha mennyire ostobán tudják csinálni. Emellett már csak az tud jobban idegesíteni, amikor emberek arról beszélnek, hogy mennyit dolgoznak a sikerükért. Senkit nem érdekel. Tényleg, senkit. Frakkot szerettem volna behívni a zenére, mert tudtam, hogy ő még tud csavarni egyet a témán.

Hajnal

Ez a szám többször lett újraírva, mint azt megtudnám számolni. A verzék fixek voltak, viszont a dal többi része körülbelül havonta változott. Ezzel a zenével nyitok ki egy új szakaszt a lemezen. Ezek nem egy konkrét kapcsolatról szólnak, viszont akár szólhatnának is. Fázisokat dolgoznak fel, hogy én hogyan dolgozok fel folyamatokat, érzéseket. Sok mindent túlgondolok, és szorongok, ezeknek akartam hangot adni ebben a részben. Ezzel a számmal volt az, hogy nem tudtam mi a bajom, min szorongok, aztán meghallgattam ennek a demóját, és így „wao, ja hogy ja. itt pont elmondtam”. Na az nagyon ijesztő, amikor „kihányod” ezeket a sorokat, és egy pillanatig sem állsz meg, hogy fúha, az para.

Reggel

Azt nem nehéz kitalálni, hogy ezt reggel írtam. Sokszor megbánok dolgokat, még ha okom nincs is rá, csak reggel minden homályos. Gyakran kelek úgy, hogy az előző estét fixen csinálhattam volna jobban. Gyakran mondjuk igazam is van.

Sprint

Addig bírok futni, amíg bele nem gondolok az indokokba. Aztán ha nem találok semmit, nem tudok megállni egyből. Hanem csak húzod, de igazából mindenki tudja, hogy semmi értelme már menni, csak csicska vagy megállni.

Spanom

Most jutottam el oda, hogy már gond nélkül képes vagyok lezárni időszakokat, vagy elengedni kapcsolatokat. Az utóbbi pár évben sok ember tűnt el mellőlem, ez tök oké, természetes folyamat. Csak eddig hagytam, hogy rám telepedjenek.

Dzsúdló a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_119.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/04/03/albumpremier_dzsudlo_fotofobia
Albumpremier! Dzsúdló: Fotofóbia
süti beállítások módosítása