Újra hasít az R.E.M. világvégedala

2020.03.16. 15:18, Gaines

remworld.jpg

Különösen nehéz időkben akár még felszabadító is lehet visszanyúlni egy dacosan apokaliptikus slágerhez – ezt a gondolatot tükrözi, hogy több mint 32 év után ismét meglódult az R.E.M. It's The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine) című dalának népszerűsége.

A dal 1987 végén jelent meg a zenekar független korszakának lezárásaként óriási sikert arató, hibátlan Document sorlemez kislemezdalaként; az amerikai slágerlistán a 69. helyig kúszott fel, míg a briteknél az 1991-es újrakiadással együtt a 39. helyig jutott, a rajongók rajonganak érte, és a nagyközönség is sokat láthatta például a deszkás kamasz romok közti kalandozásait a dalhoz készült lo-fi klipben. A koronavírus most új löketet adott a dal népszerűségének: tegnap az iTunes amerikai slágerlistájának 64. helyét foglalta el, ma pedig a cikk megírásának időpontjára tíz helyet ugrott, és már az 54. helyen található, megelőzve többek között a kurrens Lizzo és Lewis Capaldi két slágerét is.

A dal eredete egyébként még 1987-nál is korábbra nyúlik vissza: az R.E.M. egy partin találkozott Lester Bangs zenei újságíróval, akiért teljesen odáig voltak, aztán évekkel később Michael Stipe énekes-frontember azt álmodta, hogy egy partin csak LB monogrammal rendelkező hírességek veszik körbe, Bangsen kívül ott trécselt még Lenny Bruce komikus, Leonyid Brezsnyev és Leonard Bernstein is. Ezt dolgozta bele többek között a tudatfolyamszerűen hadart dalszövegbe, amely a környezetrombolás mellett a hidegháborús szorongásokat is szavakba foglalta.

Címkék: r.e.m.
https://recorder.blog.hu/2020/03/16/ujra_hasit_az_r_e_m_vilagvegedala
Újra hasít az R.E.M. világvégedala
süti beállítások módosítása