A koronavírus miatt lefújták a South By Southwestet

2020.03.07. 12:18, Gaines

sxsw_1.jpg

Március 6-án, pénteken Austin városvezetése bejelentette, hogy idén elmarad a South By Southwest fesztivál. Az év egyik legfontosabb zenei, filmes és tech seregszemléjét március 13-tól 22-ig tartották volna meg, ám a koronavírus terjedésétől tartva végül lefújták a nagy tömegeket megmozgató rendezvénysorozatot.

A SXSW 34 éves történetében először fordul elő, hogy le kell mondani a világ legfontosabb showcase-fesztiválját, amely minden évben konferenciákkal, szakmai programokkal és fellépési lehetőségekkel csábítja az előadókat és zeneipari szakembereket. Az idei etap kapcsán már a hét folyamán többen visszamondták a szereplésüket, kezdve olyan előadókkal, mint Ozzy Osbourne, Trent Reznor és a Beastie Boys (a még élő tagok új dokumentumfilmjüket mutatták volna be), egészen nagy tech vállalatokig, mint az Amazon, a Facebook, a Twitter és az Apple. Pénteken először a polgármester tartott sajtótájékoztatót, majd a szervezők hivatalos nyilatkozatban számoltak be a fesztivál lefújásáról. "Szörnyen lesújt minket, hogy közölnünk kell ezt a hírt. A DNS-ünkben van, hogy a shownak mennie kell, és 34 év óta ez az első alkalom, hogy a márciusi esemény elmarad. Most is azon dolgozunk, hogy felmérjük e példátlan helyzet következményeit" – írták a szervezők, akik tiszteletben tartják a vezetők döntését.

A South By Southwest lefújása nemcsak az Austinba utazó fellépők és a szervezők számára csalódás, hanem a város gazdaságára is súlyos csapást mérhet: a város az évtizedek során komplett infrastruktúrát épített ki, ami az évente több százezer látogatót megmozgató fesztiválból származó bevételektől függ, ezért rengeteg helyi bár, szórakozóhely és étterem fennmaradása kerülhet veszélybe. Nem a SXSW az első nagyobb fesztivál, ami a koronavírus miatt elmarad: szintén péntek reggel vált hivatalossá, hogy a Miamiban rendezendő Ultrát egy évvel későbbre, 2021-re halasztják, az elektronikus zenei Tomorrowland fesztivál francia, téli kiadása pedig március 14-től 21-ig lett volna esedékes, de a kormány betiltotta azokat a rendezvényeket, amiken várhatóan 5000 főnél többen vennének részt. (A nyári, belgiumi Tomorrowland egyelőre nem érintett.) A közelmúltban több előadó lemondta nemzetközi koncertjét és turnéját, például Mariah Carey, a Green Day, Avrile Lavigne, Khalid, vagy a Sons Of Apollo, akik március 25-én a Barba Negrában is felléptek volna. A láthatáron pedig már ott lebeg az áprilisi Coachella fesztivál, ami ugyancsak hasonló sorsra juthat.

A SXSW-re az elmúlt években olyan magyar előadók jutottak ki és kaptak bemutatkozási lehetőséget, mint a The Qualitons, Boggie, a Belau és a Bohemian Betyars.

https://recorder.blog.hu/2020/03/07/a_koronavirus_miatt_lefujtak_a_south_by_southwestet
A koronavírus miatt lefújták a South By Southwestet
süti beállítások módosítása