Jön Alanis Morissette, Veszprémben duplázik Dido, korai Pink Floyd első kézből – Koncert7

2020.02.24. 10:30, Gaines

alanis_1.jpg

Hétfői napindító rovatunkban összeszedjük a közelmúlt legfontosabb koncertbejelentéseit, hogy véletlenül se maradjatok le semmi jó programról. Ezúttal: kamaszkorunk legvagányabb énekesnője, a Pink Floyd nagy túlélője, szimfonikus metálest és Bánkitósok.

Impozáns szakállú kanadai folkzenész érkezik március 26-án a Dürer Kertbe. A Recorderen lemeztáskázó Ben Caplan orgánumát hasonlították már Tom Waits hangjához, zengő baritonján előadott dalai gúny, fekete humor, kelet-európai dallamok és klezmer bevetésével mesélnek a világ gondjairól. Legutóbb az Old Stock: A Refugee Love Story musical számaival járt nálunk, most ismét teljes zenekarával felvértezve tér vissza. Ben Caplan, 2020. március 26., Dürer Kert, Facebook-esemény, jegyek.

Nick Mason nagy túlélő. A Pink Floyd alapító dobosa, az egyetlen tag, aki a zenekar összes lemezén közreműködött; David Gilmourral maradt Roger Waters kiválása után is, és társszerzője többek között a Time-nak. Saját zenekarát, a Nick Mason’s Saucerful Of Secretst 2018-ban alapította, a Pink Floyd kezdeti munkásságát bemutató csapat olyan dalokkal is készül, amiket élőben sosem hallhattunk a legendás zenekartól. Nick Mason’s Saucerful Of Secrets, 2020. június 22., Budapest Park, Facebook-esemény, jegyek.

Szintén a Budapest Park nyári szezonját erősíti LP, azaz Laura Pergolizzi, aki 2018-as Parkos debütálását követően újra önálló koncerttel jön hozzánk. (Interjúnk itt olvasható.) A karizmatikus énekesnő a háttérből olyanoknak szerzett számokat, mint Rihanna, Christina Aguilera vagy Cher, majd készen, szórakoztató popsztárként lépett színpadra szólóelőadóként a Lost On You című lemezzel. Különleges hangi adottságok, egyedi hangulatú popdalok, ukulelés hangszerelés. LP, 2020. július 8., Budapest Park, Facebook-esemény, jegyek.

És a harmadik visszatérő vendégünk a Budapest Parkban Marcus Miller basszusgitáros, jazz-legenda, aki jó pár koncerttermet bevett már nálunk a Papp László Sportarénától a Müpáig. Megunni persze nem lehet Herbie Hancock és Miles Davis egykori zenésztársát, Beyoncé, Elton John és Frank Sinatra közreműködő partnerét. Megnyert több Grammyt, játszik szaxofonon és billentyűkön is, showmannek sem utolsóMarcus Miller, 2020.  július 15., Budapest Park, Facebook-esemény, jegyek.

Alanis Morissette újra Budapesten! Az énekes-dalszerző utoljára tizenkét évvel ezelőtt került felénk, akkor a Sziget Fesztiválon lépett fel, idén ősszel pedig önálló koncertet ad európai koncertkörútja keretében. 2020-ban egyszerre ünnepli a Jagged Little Pill album 25 éves évfordulóját, valamint májusban megjelenő új lemezét, a Such Pretty Forks In The Roadot. Hogy milyen arányban oszlanak meg majd a 90-es évekbeli klasszikusok és a friss slágerek, az élőben fog kiderülni, de csodálkoznánk, ha nem hallhatnánk élőben az Ironicot. Alanis Morissette, 2020. október 12., Papp László Budapest Sportaréna, Facebook-esemény. Jegyek február 28-án 10 órától kaphatók a www.livenation.hu és a www.funcode.hu oldalakon keresztül. Miután a koncert egy kisebb, színházi jellegű nézőtér kialakításban lesz látható, kizárólag ülőjegyekkel, nem érdemes sokáig hezitálni.

Október 25-én egy különleges zenekari párost köszönthetünk majd a Barba Negra Music Club színpadán: közös turnén érkezik a hazánkban is hatalmas népszerűségnek örvendő négy finn csellós, vagyis az Apocalyptica, illetve a hollandok szimfonikus metal csapata, az Epica. Az Apocalyptica pár éve külön turnét szánt 1996-os Metallica-feldolgozáslemezének, most pedig 2020-as, Cell-0 című anyagukkal veszik nyakukba a világot, az Epica pedig tavaly ünnepelte az áttörést hozó Design Your Universe LP tizedik évfordulóját, és új dalokon is dolgoznak. A közös koncerten fellép még finn progresszív metálos Wheel is. Apocalyptica + Epica, 2020. október 25., Barba Negra, Facebook-esemény, jegyinfók.

Fesztiválok:

A Bánkitó Fesztivál már négy külföldi nevet jelentett be. Jön Kevin Morby, a 2014 óta inaktív Babies gitárosa indie folk énekes-dalszerzőként Bob Dylan és Lou Reed nyomdokain halad szólólemezein, meg-megvariálva urbánusabb hatásokkal, stílusgyakorlatokkal. Jön a főleg pszichedelikus garázsrockot játszó, rendkívül termékeny, kaliforniai Thee Oh Sees is, akik 2017-től már Oh Sees néven működnek; illetve a 2016-ban újjáalakult kanadai rockzenekar, a Wolf Parade, élén a Handsome Furs és Divine Fits egykori, meg az Operators jelenlegi frontemberével, Dan Boecknerrel. Végezetül az elektropopot képviseli a Coucou Chloe. Bánkitó Fesztivál, 2020. július 8-11. Jegyek és bérletek.

A július 14-től 18-ig tartó VeszprémFesten idén lesz először dupla, két egymást követő napon megrendezett koncert, méghozzá a brit Didóval. Az énekesnőt legtöbben Eminemmel közös slágere, a Stan révén ismerhetik, bár a Here With Me-t, a Thank You-t és a White Flaget is rengeteget lehetett hallani az ezredforduló tájékán a rádióban és zenetévéken. Pályafutása során több mint 40 millió lemezt adott el, önálló műsorral még sosem járt Magyarországon. Szintén Veszprémbe tart a Scott Bradlee alapította Postmodern Jukebox, ami nem klasszikus értelemben vett zenekar, hanem állandóan változó tagságú formáció, akik jazz, swing, soul, blues vagy doo-wop stílusban átdolgozott világslágereket adnak elő. Most a 20-as évek Amerikájába repítik el a közönségüket. VeszprémFest, 2020. július 14-18., jegyvásárlás.

A FEZEN idén a Danziggel erősít. Glen Danzig a Misfits-cel a világ egyik legjobbnak tartott punkzenekarát hozta létre, majd kiválása utána, a 90-es években saját jogán és nevén bizonyította, hogy az ő kreativitása elengedhetetlen volt a Misfits sikeréhez. A Danzig hard-, blues-, doom-, heavy metal albumai műfaji klasszikusok, dalai filmekben és videójátékokban is feltűntek. Nem gyakori vendégek Európában, Magyarországra július 31-én jönnek először. Ráadás a Cro-Mags, a New York-i hardcore színtér legendáját olyanok tartják inspirációnak, mint a Metallica, a Green Day, vagy Dave Grohl. FEZEN, 2020. július 29-től augusztus 1-ig, jegyek.

https://recorder.blog.hu/2020/02/24/jon_alanis_morissette_veszprembe_jon_dido_korai_pink_floyd_elso_kezbol_koncert7
Jön Alanis Morissette, Veszprémben duplázik Dido, korai Pink Floyd első kézből – Koncert7
süti beállítások módosítása