Oscar-díjas rendezőt kapott David Byrne új koncertfilmje

2020.02.03. 12:12, Gaines

americanutopia.jpg

Film készül David Byrne American Utopia című, nagy sikerű, kritikailag elismert Broadway-előadásából, a rendezői székbe pedig Spike Lee ülhet.

Csuklyások  BlacKkKlansman című tavalyi filmje forgatókönyvéért Oscar-díjjal jutalmazott író-rendező Byrne és a Broadway-előadás producereinek közreműködésével fogja filmre adaptálni a színházi előadást, mely az egykori Talking Heads-frontember énekes-dalszerző 2018-as szólólemezén alapul, ám felöleli régi zenekara és teljes szólókarrierje fontosabb állomásait, szerzeményeit. A különleges zenekari koncepcióból láthattunk már ízelítőt például Stephen Colbert műsorában is: az egyenszürke öltönybe öltözött zenészek az előadás alatt meghatározott koreográfia szerint folyamatosan mozognak, beleértve a billentyűst és az ütőhangszereseket is.

ITT ÍRTUNK AZ AMERICAN UTOPIA LEMEZRŐL KRITIKÁT

Arról egyelőre nincs hír, hogy a filmváltozatot pontosan mikor és hol fogják bemutatni, bár nem lennénk meglepődve, ha Bruce Springsteen Broadway-showjához, vagy épp Spike Lee közelgő legújabb filmjéhez hasonlóan ez is a Netflixen debütálna valamikor még az idei év folyamán. Lee-től egyébként nem idegen a koncertfilm vagy a zenei témájú filmek műfaja: két Michael Jackson-dokumentumfilm is köthető a nevéhez (Bad 25, Michael Jackson's Journey From Motown To Off The Wall), 2008-ban saját Broadway-musicalt rendezett Passing Strange címmel, de játékfilmjeiben is emlékezetesek a zenei betétek, legyen szó a Do The Right Thing Public Enemyre hangszerelt nyitójelenetéről vagy az Arisztophanészt hiphoppal ötvöző Chi-Raq című filmjéről.

ITT PEDIG SPIKE LEE LEGUTÓBBI FILMJÉT SZERETTÜK NAGYON

A Byrne-filmmel nagy előd nyomdokaiba léphet: Jonathan Demme 1984-es rendezése, a Talking Heads Speaking In Tongues-turnéját megörökítő Stop Making Sense minden idők egyik legjobb koncertfilmje. "Csípjetek meg!"  örvendezett Byrne a Spike Lee-vel való együttműködésnek a sajtóközleményben.  "Ennél jobban nem is alakulhatott volna ez a projekt. Spike Lee rendezi, a Participant a producer... két társadalmilag aktív csapat összefogása, vagyis hát, háromé, ha beleszámítjuk a zenekarunkat; úgy érzem, ebből valami megindító, fontos, soha nem látott produkció fog megszületni." Legyen így. Alább megnézhető a teljes Stop Making Sense:

https://recorder.blog.hu/2020/02/03/oscar-dijas_rendezot_kapott_david_byrne_uj_koncertfilmje
Oscar-díjas rendezőt kapott David Byrne új koncertfilmje
süti beállítások módosítása