Dagadnak a botrányok az idei Grammy körül

2020.01.22. 10:17, Gaines

aerosmith_grammy.jpg

Január 26-án, vasárnap adják át az idei Grammy-díjakat, az átadó ünnepséget azonban egyre több botrány övezi. Az Aerosmith fellépését a zenekar belharcai árnyékolják be, dobosuk (fent középen) ugyanis perli a csapatot, amiért nem engedik velük játszani, miközben a The Recording Academy tavaly megválasztott, a díjátadó előtt tíz nappal menesztett elnöke nemi erőszakkal vádolja elődjét.

Kezdjük a bulvárosabb balhéval, vagyis az Aerosmith-szel. A csapat a Grammy jótékonysági szerve, a MusiCares éves humanitárius díját fogja megkapni. Ezt (és a zenekar ötvenedik évfordulóját) megünneplendő pénteken egy komplett tribute koncertet szerveznek, melyen olyanok lépnek fel, mint (nagy levegő) Melissa Etheridge, Jessie J, Kesha, Gary Clark Jr., Alice Cooper, Johnny Depp, a Foo Fighters, Luis Fonsi, a Jonas Brothers, John Legend, John Mayer és LeAnn Rimes. Magán a gálán pedig az Aerosmith újra összeáll a Run DMC-vel egy szegmens erejéig, ám hiányos felállásban, az alapító dobos Joey Kramernek ugyanis a többiek nem engedik meg, hogy fellépjen velük, és a TMZ forrásai szerint Kramer be is perelte az Aerosmith-t.

A keresetben az áll, hogy Kramer előző tavasszal "kisebb sérülések" miatt betegállományba ment, majd amikor a Las Vegas-i rezidens koncertekre vissza akart térni, Steven Tylerék takk jelre felvételiztették, hogy tud-e megfelelő színvonalon játszani. A stressz miatt állítása szerint visszakerült a kórházba, és vele fizettették ki a beugró dobost; végül idén január elején megcsinálta felvételit, és a zenekar visszautasította, mert nem volt elég "energikus".

Idáig ez Kramer oldala; Steven Tyler, Joe Perry, Brad Whitford és Tom Hamilton saját közleményében azt írták, hogy Kramer "saját bevallása szerint érzelmileg és fizikailag sem lett volna képes játszani a zenekarban az elmúlt fél év során", pedig ők többször is invitálták, hogy térjen vissza, aztán az utolsó pillanatban mégis igent mondott, de akkor már nem lett volna elég idejük próbálni a Grammys fellépésre. "Természetesen meghívtuk, hogy velünk legyen mind a gálán, mind a MusiCares-díj átvételén." A tagok közti konfliktus mögött politikai okok is álhatnak: míg Tylerék demokraták, addig Kramer Donald Trump támogatója.

Súlyosabb az a botrány, ami a Recording Academy volt elnöke, Deborah Dugan eltávolítása körül alakult ki. Dugant még tavaly választották meg az Akadémia első női elnökének, miután a 17 évig regnáló (botrányos kijelentéseivel nagy felzúdulást keltett) Neil Portnow távozott a szervezet éléről. Dugant január 17-én küldték "kényszerszabadságra"; az Akadémia azzal indokolta döntését, hogy hivatalos panasz érkezett az Akadémia egyik magas rangú női tagjától, miszerint Dugan mérgező és vállalhatatlan légkört alakított ki a munkahelyén, valamint terrorizálta az alkalmazottait. A Variety forrásai szerint valójában puccsot hajtottak végre, mert a vezetőségben sokan kifogásolták a Dugan által eszközölni kívánt változtatásokat az Akadémia működésében.

Tegnap Dugan diszkriminációs panaszt nyújtott be, melyben az áll, hogy Portnow "állítólag megerőszakolt egy női előadóművészt", és valójában ezért nem újították meg a szerződését 2019-ben. Dugan elmondása szerint tavaly májusban értesült egy három napos értekezlet során az igazgatóságtól arról, hogy egy külföldi előadóművész, aki egyben az Akadémia tagja, nemi erőszakkal vádolta meg Portnow-t.

Az Akadémia nyilatkozatban vágott vissza, felemlegetve, szerintük mennyire furcsa, hogy mindezt csak az ellene felhozott vádak után hozta nyilvánosságra, és hogy a kényszerszabadságra küldés előtt 22 millió dollárt követelt a nonprofit Akadémiától a lemondásáért cserébe. Dugan ügyvédjei cáfolták mindezt, szerintük épphogy az Akadémia ajánlott fel milliókat Dugannek, ha csendben lemond, illetve elnöksége alatt többször is aggályait fejezte ki az igazgatóság felé a "fiúklubbá vált" szervezet működéséről. Szerintük ezen kívül az Akadémia hamarabb tudott már a Portnow elleni vádról, mint ahogy tájékoztatták róla Dugant, mi több, a szervezet jogi tanácsadója, Joel Katz szexuálisan zaklatta Dugant a tavalyi májusi értekezleten. Portnow nem reagált a vádakra, az Akadémia pedig azt ígérte, mindkét ügyben (a Dugan és a Portnow elleni vádak kapcsán is) teljes körű vizsgálatot rendelt el.

Címkék: aerosmith grammy
https://recorder.blog.hu/2020/01/22/dagadnak_a_botranyok_az_idei_grammy_korul
Dagadnak a botrányok az idei Grammy körül
süti beállítások módosítása