A Beastie Boys története, ahogy még soha nem láttuk

2020.01.16. 15:46, Gaines

beastie_jonze.jpg

Új dokumentumfilm készült a Beastie Boys történetéről, amit először néhány IMAX-moziban fognak bemutatni, majd április végén az Apple TV+-on tesznek hozzáférhetővé. A Beastie Boys Story címet viselő film rendezője az a Spike Jonze, akinek egyebek mellett a rapcsapat leghíresebb klipjeit köszönhetjük.

Az egész estés dokumentumfilmet Jonze a Beastie Boys két élő tagjával Mike Diamonddal és Adam Horovitzcal közösen állította össze, és a sajtóközlemény szerint az "élő dokumentarista filmélmény a csapat történetére és hagyatékára fókuszál", intim, személyes közelségből. A projekt a 2018 októberében megjelent, Horovitz és Diamond által közösen jegyzett Beastie Boys Book című, 600 oldalas memoárból nőtte ki magát, amit színházi előadássá is adaptáltak, és a film nem sokkal az Ill Communication című lemez huszonhatodik évfordulója előtt fog megjelenni.

Spike Jonze és a Beastie Boys kapcsolata régre nyúlik vissza, a pályáját deszkás és BMX-es videókkal kezdő rendező hozta tető alá három olyan szám klipjét is, amely az emlegetett 1994-es lemezen szerepel, köztük a Sure Shot-ét és a Sabotage-ét, ez utóbbi alighanem a leghíresebb Beastie-videó, melyben MCA, Ad-Rock, Mike D és DJ Hurricane 70-es évekbeli zsarusorozat-szereplőkként akcióznak. Jonze később klipek mellett nagyjátékfilmeket kezdett rendezni, köztük A John Malkovich-menetet, az Adaptációt, valamint A nőt, melynek forgatókönyvéért Oscart is kapott. Mindeközben közreműködött öt Jackass-film megírásában, rendezett látványos reklámokat, plusz még egy klipet a Beastie Boys utolsó lemezéhez, és nemsokára gyűjteményes kötet formájában fogják kiadni a zenekarról az évek során lőtt fotóit.

"Sokkal tartozom a Beastie Boysnak" – fogalmazott Jonze. – "Egy alkalommal kimentettek egy lángoló hajóból, máskor meg segítettek csalni a felvételi vizsgámmal, hogy bekerülhessek a Florida Állami Egyetemre. Nagy megtiszteltetés, hogy újra összefoghatok velük, és elmesélhetjük a sztorijukat." Mike D-ék pedig azt mondták el róla, hogy azon ritka barátok közé tartozik, akikkel olyan sokszor ebédeltek már együtt, hogy fejből tudják, mit fog rendelni, "és még ha nem is ismerünk egy fogást sem az étlapon, akkor is talál valamit mindenkinek az asztalnál, ami ízleni fog." A fényképalbum március 17-én jelenik meg, egy hónappal később pedig már meg is nézhetjük az új dokumentumfilmet. Addig is itt a Don't Play No Game That I Can't Win játékfigurás rövidfilmje Spike Jonze-tól:

 

https://recorder.blog.hu/2020/01/16/a_beastie_boys_tortenete_ahogy_meg_soha_nem_lattuk
A Beastie Boys története, ahogy még soha nem láttuk
süti beállítások módosítása