Klippremier! Másfél: Veseszörp

2019.12.16. 12:30, Gaines

masfel.png

A 2012 óta hibernált állapotban létező, kultikus, műfajilag besorolhatatlan Másfél életműve digitálisan néhány évvel ezelőttig hivatalosan elérhetetlen volt. A Mana Mana Records azonban vállalkozott az értékmentésre, felvételgondozásra, és a hazai viszonyok  között ritkaságnak számító remaszterelt újrakiadások formájában jelentette meg a Másfél zenéit. A sorozatot egy dupla vinylen és digitálisan megjelent válogatás, a Merítés zárta le idén év elején, az ezen (is) szereplő Veseszörp című számhoz pedig most egy életműösszegző és -visszatekintő klip is készült, hogy vizuálisan is ismét bejárhassuk a Másfél pályafutását.

Az 1998-as Katasztrófamámor című albumról származó Veseszörp remaszterelt  újrakiadása 2017-ben látott tehát napvilágot (az újrakiadásokról rendszeresen beszámoltunk, ezekből a cikkekből lehet visszafejteni az utat), majd helyet kapott a 13 számos válogatáson, amely egyben a Másfél első vinyl-kiadványa is. A kilencvenes-kétezres évek egyik meghatározó hazai zenekarának története azonban most már nem csak a dalokon, régi-új kiadványokon vagy a kísérőszövegeken keresztül barangolható be: egy hasonlóan alapos gondossággal összeállított klip készült a számhoz, mely Barnabás (gitár) és Seki (basszusgitár) saját gyűjtése és a francia Alain Dodeler fotográfus több száz képe alapján, dokumentarista jelleggel eleveníti fel nemcsak a Másfél karrierjét, hanem a már megszűnt, kultikus szórakozóhelyeknek is emléket állít a korszakból.

A klipet Rittgasser István és Sarkadi Nagy Balázs rendezték, az alkotók így meséltek nekünk: „Barnabást régóta nyaggattuk, hogy álljon össze a Másfél zenekar - ezen nagyokat nevettünk. "Nem fog, de lesz bakelit válogatás, akkor pedig lehet klip is" mondta. A szám kiválasztása után elkezdődött a fellelhető anyagok összegyűjtése, melynek egyik legfontosabb része Alain Dodeler fotóművész több évtizedet átívelő sorozata volt dia pozitív és negatívokon. Ezután számos érdekes beszélgetést követően készült egy részletes jegyzet a zenekar részéről a már összegyűjtött fotókhoz, poszterekhez, flyer-ekhez, pass-okhoz. Ezek alapján a kiemelten fontos fellépések még létező helyszíneit digitalizáltuk és kezdődött meg a tartalmi szerkesztés, melynek alapját a zenekar különböző korszakai, lemezei jelentették. A beillesztett mozgókép anyagokat elsősorban az „Ez egy ilyen kor” Youtube csatornáról használtuk, ahol elképesztően jó koncertfelvételek vannak a korszak zenekarairól. A klip vizualitása az analóg fotózásra és a hozzá kapcsolódó munkafolyamatokra épül és ehhez illeszkedő animációkkal lett "felül"szerkesztve.”


lássuk tehát a koncertekből, klipekből és fotókból összeállított hét perces montázst, azaz a Veseszörp új klipjét: 

a Katasztrófamámor című 1998-as lemez újramaszterelt 2017-es kiadása, valamint a Merítés című válogatás a kiadó Bandcamp-oldaláról mindenféle formátumban megvásárolható:

Másfél Facebook-oldal
Mana Mana Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2019/12/16/klippremier_masfel_veseszorp
Klippremier! Másfél: Veseszörp
süti beállítások módosítása