Jön a MusicaFemina – Milyen a nők helyzete a zenei életben és oktatásban?

2019.12.16. 09:00, trecorder

musicafemina_symposium_fb_event.jpg
A MusicaFemina International egy határokon átnyúló kezdeményezés, amelyet Ausztria, Szlovénia, Magyarország és Németország különböző szervezetei hoztak létre a Kreatív Európa Program égisze alatt annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a női és férfi nemek zeneiparban kialakuló arányára, a tehetséges női alkotók munkásságára, elősegítsék új alkotásaik létrejöttét és a nemzetközi mobilitást. E program részeként rendezik 2020. január 8-án és 9-én Budapesten a MusicaFemina International szimpóziumot. A kétnapos, angol és magyar nyelvű eseménysorozat részei a Gender and Creativity in Music Worlds konferencia, a Hang-nem-váltás? kerekasztal-beszélgetés és a Ladyfest Budapest különkiadása.

A kétnapos, angol nyelvű, Gender and Creativity in Music Worlds konferenciára a világ tizennégy országából érkeznek elismert professzorok, egyetemi tanárok és kutatók. A CEU-n zajló rendezvény első napja a zeneiparra koncentrálva olyan témákkal foglalkozik, mint a metoo, a kortárs cseh alternatív női zenészek, Palya Bea zenei világa, feminizmus és nőiség a zenében, a klasszikus zene oktatása, a nőiesség és hatalom módozatai a magyar világzenében, nők a Broadwayn, a női zeneszerzőkkel való együttműködés, vagy épp a nőiesség fetisizálása a J-pop világában.

A második napon több kerekasztal-beszélgetésre kerül sor. Zeneszerzők és előadóművészek cserélnek majd eszmét az újzene gyakorlatának különböző témáiról: inspirációról, alkotásról, próbákról, előadásokról, műsortervezésről és a nemek szerepének viszonyáról, olyan előadók részvételével, mint Szigetvári Andrea (zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elektronikus zenei médiaművészet szakirányának vezetője), Anna D’Errico (Ensemble Interface), Ania Karpowicz (Hashtag Ensemble) és Bíró Dániel (a bergeni Grieg Akadémia zeneszerzés-tanára).

Rendkívül érdekesnek ígérkezik az a beszélgetés, amelynek témája a női művészek láthatóságának fokozása lesz. Beszélgetőtársak lesznek: Claudia Schwarz (Musictech Germany és Keychange), Tatjana Nikolic (Femix, Szerbia), Gillian Moore (Southbank Centre, Egyesült Királyság), Petneházy Flóra (Művészetek Völgye, Magyarország).
                                                                                                                                                            / Rosa Vertov
rosa_vertov_bybartek_wieczorek_1.jpgA szimpózium magyar nyelvű, angol szinkrontolmácsolással kísért eseménye, a Hang-nem-váltás? a Három Hollóban lesz: a két kerekasztal-beszélgetés a hazai helyzetre fókuszál. A beszélgetések résztvevői lesznek: Varga Judit (zeneszerző), Palya Bea (dalszerző, előadóművész), Novotny Anna (újságíró), Vajda Gergely (zeneszerző), Süveg Saiid Márk (MC, producer) és László Ferenc (újságíró), majd „Amikor a nő írja a dalt” – Női dalszerzők jelenléte a díjak és egyéb elért eredmények tekintetében világszerte, illetve Magyarországon címmel Tóth Péter Benjamin, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület üzleti transzformációs igazgatója,  tart előadást, a többi meghívott résztvevő reflektálásával. A beszélgetések után, a World Café keretében a résztvevők a meghívott művészekkel közösen nyitnak vitát egy-egy megadott témáról.

És természetesen a MusicaFemina nem maradhat koncertek nélkül; január 8-án este Ladyfest Budapest Extra lesz három ország kiváló női underground előadóival: Lengyelországból a Rosa Vertov zenekar, Németországból Doris, Magyarországról pedig a Musica Moralis érkezik a Három Holló színpadára.

További információk, részletes program: atlatszohang.hu/musicafemina

https://recorder.blog.hu/2019/12/16/jon_a_musicafemina_milyen_a_nok_helyzete_a_zenei_eletben_es_oktatasban
Jön a MusicaFemina – Milyen a nők helyzete a zenei életben és oktatásban?
süti beállítások módosítása