Mik az elmúlt négy évtized legnézettebb klipjei?

2019.12.13. 11:30, Gaines

youtube_1.jpg

A YouTube tegnap nemcsak azt tette közzé, mely zenés videókra kattintottak a legtöbben az elmúlt évtizedben, hanem az 1980-as, 1990-es és 2000-es évek toplistáját is összeállította. Az eredmények között akadnak teljes evidenciák és meglepő helyezések is.

Azon például vélhetőleg senki nem fog meglepődni különösebben, hogy a Guns N’ Roses két évtizedet is dominál, a 80-as évekből a Sweet Child O’Mine, a 90-es évekből meg a November Rain toronymagasan uralja az adott toplistát, második helyre szorítva az a-ha legendás animált klipjét a Take On Me című slágerhez, valamint a Nirvana még legendásabb Smells Like Teen Spiritjét. Ezek a klipek mind az egymilliárdos nézettség körül tanyáznak. A 2000-es évek már abszurdabb győztes hirdethet: a csengőhang-reklámfigura Crazy Frog viccvideója, a Beverly Hills-i zsaru főtémáját elcsaklizó Axel F-je már a vírusvideók korszakát szimbolizálja, leverve a Linkin Parkot (Numb), Lady Gagát (Bad Romance) és Taylor Swiftet is (You Belong With Me).

NA ÉS MELYIK VOLT AZ ÉVTIZED LEGNÉPSZERŰBB DALA?

A listákat összesítve a másik Axl csapatán kívül négy előadó tudott duplázni: Michael Jackson a 80-as években, a Linkin Park a 2000-es években, Katy Perry 1-1 klippel az elmúlt két évtizedből, Ed Sheeran pedig az előző tíz évben kétszer is nagyot aratott a YouTube-on. Mégsem a Shape Of You végzett a 2010-es évek listájának élén, hanem a Despacito, ami ugye minden idők legnézettebb YouTube-videója a maga 6,5 milliárdos számával, így könnyű. De míg a 2010-es évekig egy videó sem lépi át a 2 milliárdos felső határt, ebben az évtizedben még a tizedik helyezett is közel 3 milliárdos nézettséggel büszkélkedhet. A teljes lista itt olvasható.

A DESPACITO HATÁSA: REGGAETON-TÖRTÉNET

A YouTube-statisztikákkal párhuzamosan a Google közzétette, mikre kerestünk rá ebben az évben a legtöbbször. Zenei vonatkozásban globálisan a legkeresettebb dalokról értesülhetünk, megint csak nem meglepő, hogy az élen az Old Town Road végzett, de sokszor gugliztuk Ariana Grandét (7 Rings) és a Csillag születik betétdalát Lady Gagától és Bradley Coopertől (Shallow). Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság legfelkapottabb témái között ott vannak a zenészek/zenekarok is: mindkét listán a nemi erőszakkal, szexuális zaklatással, gyermekpornográfiával és emberkereskedelemmel vádolt R. Kelly vezet, 21 Savage-re, Billie Eilishre és a Mötley Crue-re mindkét helyen egyaránt kíváncsiak voltak a guglizók; az Atlanti-óceán innenső oldalán az ex-Girls Aloud tag, kurrens celeb Natalie Coyle iránt érdeklődtek még nagyon sokan, a túlparton Lil Nas X és A$AP Rocky volt Google-téma. A magyar trendeknél sajnos zenészek-előadók nem szerepelnek, csak a fesztiválokat állították sorrendbe: a Strand és a Volt megelőzi a Szigetet, míg sereghajtó 10.-ként az Ozora fért fel.

Alább az összes Google-lista:

Zenei előadók (USA)

1) R. Kelly

2) 21 Savage

3) Billie Eilish

4) Lil Nas X

5) A$AP Rocky

6) Mötley Crüe

7) Lizzo

8) Gladys Knight

9) Tekashi 69

10) Joy Villa


Zenei előadók (UK)

1) R Kelly

2) Nadine Coyle

3) 21 Savage

4) Lewis Capaldi

5) Billie Eilish

6) Martin Kemp

7) Louis Tomlinson

8) Jesy Nelson

9) Mötley Crüe

10) The Cure


Dalok (globális)

1) Old Town Road

2) 7 Rings

3) Shallow

4) Señorita

5) Memories

6) Into the Unknown

7) A Whole New World

8) Sunflower

9) Sexy Lady

10) Bad Guy


Fesztiválok (magyar)

1) Strand Fesztivál

2) Volt Fesztivál

3) Sziget Fesztivál

4) Campus Fesztivál

5) Kocsonyafesztivál

6) Egerszeg Fesztivál

7) Vidor Fesztivál

8) Palacsinta Fesztivál

9) Csabai Kolbászfesztivál

10) Ozora fesztivál

https://recorder.blog.hu/2019/12/13/mik_az_elmult_negy_evtized_legnezettebb_klipjei
Mik az elmúlt négy évtized legnézettebb klipjei?
süti beállítások módosítása