A Hungaroton-korszak legfontosabb folklemezei

2019.11.29. 11:22, vferi

cultura-az-fmh_muzsikas_-foto-kosa-bela.jpg

Annak ellenére, hogy a népzenét a kádári kultúrpolitika a „tűrt” kategóriába száműzte, gazdag volt az időszak albumtermése. Ezúttal az állami Hungaroton kiadónál 1990 előtt megjelent autentikus népzenei LP-k közül válogattuk ki a tíz (szerintünk) legfontosabbat. Ez az összeállítás először a Recorder magazin 77. számában jelent meg.

muzsikas.jpg

Muzsikás Együttes: Élő Népzene I. (1978)

A Muzsikás első lemeze egy ötlemezes sorozat első darabja, rajta Kárpát-medencei gyűjtött dallamokkal. A sorozat és a lemez izgalmas keletkezéstörténetében szerepet kapott Makk Károly, a Fiatal Művészek Stúdiója, Pozsgay Imre és a Bács-Kiskun megyei agrárlobbi, de ez már egy másik sztori. Ez után már nem csak jó ebédhez szólt a nóta!

 

sebo.jpg

Sebő Ensemble: Táncházi muzsika (1978)

Ezen a dupla lemezen szerepelnek először eredeti adatközlők Lőrincrévéről, Méhkerékről és Decsről. A táncosoknak külön dobogót ácsoltak a stúdióban, hogy jobb legyen a stenk. A városi táncházak teljes repertoárja hallható a kicsit steril, de kiváló minőségű felvételeken Széktől, Szatmáron át a Mezőségig.

 

vujicsics.jpg

Vujicsics Ensemble: Délszláv népzene (1981)

A Vujisics a pomázi táncegyüttes kísérőzenekarából lett a hazai délszláv népzenei hagyomány első számú örököse. Bemutatkozó lemezük a megjelenés után kapásból az év albuma lett.

 

kalyi_jag.jpg

Kalyi Jag: Fekete tűz (1987)

Ami Elvis volt a rockban, az volt a Kalyi Jag a hazai autentikus roma folkban. Erős, megrendítően szép és virtuóz anyag, amivel ajtót nyitottak a későbbi roma revival zenekaroknak is. Ha csak ezt az egy lemezt adták volna ki, akkor is legendaként beszélnénk róluk.

 

fodor_sandor_neti.jpg

Fodor Sándor (Netti): Kalotaszegi népzene (1989)

„Nem fogok meghalni soha. (…) Mindig fognak emlegetni a tanítványaim. Azt fogják mondani, egyik a másiknak: »Hát te honnan tudod? Sanyi bácsitól.« Akkor már nem élek? Mindig élek. Élek, ha meg is vagyok halva.” (Részlet Szomjas György Fodor „Neti” Sándor című filmjéből). Hét kiváló felvétel, elírt becenév a borítón, „Neti Sanyi” mindig él.

 

zerkula.jpg

Zerkula János, Fikó Regina: Este a Gyimesbe' jártam (1987)

A népzenén belül a mai napig rétegműfajnak számító gyimesire pont ez a fajta aszimmetrikus ritmus, archaikus hangzás és elementáris őserő jellemző. Zerkula letisztult, egyszerre vad és kifinomult játéka nyomán sokan lettek a gyimesi zene rajongói.

 

zsaratnok.jpg

Zsarátnok: Folk Music From The Balkan (1984)

A nyolcvanas évek elején tetőző budapesti görög és délszláv táncházcunami hozta képbe a Zsarátnokot is. A ma is aktív Nikola Parov alapította együttes repertoárja a bolgár, román, szerb, macedón, horvát, görög, török és albán népzenéből merített.

 

vizonto.jpg

Vízöntő Együttes: Élő Népzene III. (1978)

A hazai világzene úttörő zenekarának debütáló albuma élő népzene. A felvételek nem táncrendek kísérőzenéjeként, hanem önálló szerzeményekként működtek.

 

kallos.jpg

Kallós Zoltán: Kedves dalai (1984)

Az album ritka példája annak, hogy egy népzenekutató népdalénekesként is megállja a helyét. A legendás gyűjtő Kallós ösztönös előadásmódja hitelesebb és személyesebb már nem is lehetne. A mestert kísérő tanítványok Juhász Zoltán és a Muzsikás.

 

teka.jpg

Téka: „Feljön A Nap...” (1989)

A 80-as évek revival zenekarai közül a Téka volt az egyik legmeghatározóbb. A nevükhöz fűződő Almássy téri klub és nyári táboraik mellett saját újságjuk is volt. Ötödik albumuk egyúttal az első, ami Magyarországon jelent meg (a korábbiak külföldi kiadóknál).

 

szerző: Török Ferenc

A cikk megjelenését a Halmos Béla Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

logo_halmos_nka_1.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/11/29/a_hungaroton-korszak_legfontosabb_lemezei
A Hungaroton-korszak legfontosabb folklemezei
süti beállítások módosítása