Akváriumban az egész világ – Klippremier! Calm Spirit: Steel

2019.11.28. 11:00, Gaines

calmspirit1.png

A szolnoki Calm Spirit triphoppal, dubbal, sőt akár még trance-szel is flörtölő downtempós elektronikát játszik, tavaly év végén hosszabb kihagyás után tértek vissza egy remek EP-vel. Legújabb instrumentális szerzeményük, a Steel karibi hangulatát pszichedelikus videóval spékelték meg, amit először nálunk lehet megnézni. Premier!

A Calm Spirit új számában egyből felismerhető egy eltéveszthetetlen hangzású hangszer, a steel drum, innen is nőtt ki aztán a dal. A folyamatról az ütőhangszeres Fekete Attila (Feki) mesélt nekünk: "A zene alapja egy steel-drum dallam volt, amit én találtam ki kb. 3 évvel ezelőtt. Először Gáborral [Berényi Gábor billentyűs-kütyüs] ketten kezdtük írni a számot. Volt egy csupasz verzió, amit már az élő live-act fellépések alkalmával teszteltünk Ozorán a Pumpui színpadán és a Samsara fesztiválon a main stage-en. Nagyon kedveltük és a közönség is megmozdult rá, ezért úgy gondoltuk, hogy megtöltjük még egy pár hangszerrel és hanggal a nótát. Elsőként jöttek a szintik, timbales, kolomp, konga, és különböző hangeffektek. Ezután Karkusz Ádámnak (aki egyébként már sok Calm Spirit felvételen közreműködött) szóltunk, hogy játsszon fel valami frankó basszus témát. Én a Tigris zenekarban is perkázom és a koncerteken megismertem Fűr Tomi-Lumbit, (aki Copy Con billentyűse volt és jelenleg a Ladánybene 27 tagja), megkérdeztem, hogy nincs-e kedve feljátszani egy pár sávot. Így került bele a billentyű szóló, egy felütéses díszítés és a szöveg minta. A masterelést Hanga Bécire, vagyis a Hanga Soundlab fejére bíztuk, aki Angliában ténykedik."

calmspirit2.png

A dalhoz társuló, gyönyörű fényeket, formákat és vetített természeti felvételeket felvonultató videót Liszkay Lilla és Fehér János készítették. A zenekar eredetileg animációs videót képzelt el a Steelhez, majd egy zenésztárs ajánlására jutottak el ehhez a pároshoz. "Engem akkor győztek meg, amikor Jancsi mesélte, hogy szeretnek kísérletezni, pl. nemrégen kisütöttek egy fotót és figyelték az átalakulást. Én azt hittem, hogy ez egy fotós/videós kifejezés, de elmondta, hogy szó szerint beletettek serpenyőbe egy fotót, alágyújtottak és kisütötték. Ezek után azt gondoltam, hogy kellően kattantak a feladathoz" – fogalmaz Fekete Attila. – "Volt szerencsém a forgatásra is ellátogatni és lenyűgözött a lelkesedésük és a folyamat, ahogy dolgoztak. Az akvárium körül forogtak mindenféle tárggyal (lámpa, növények, kövek, egy homokkal teli vödör), Jancsi azt mondta, hogy "a világ összes szara itt van a stúdióban". Közben pedig ment a vetítés az általuk rögzített videókból."

calmspirit3.png

A videóhoz Fehér János maga is fűzött néhány szót: "Meghallgattuk a dalt, beszélgettünk róla, ötleteltünk, majd miután találkoztunk Gáborékkal és elmesélték, hogy hogyan készült ez a dal, kezdett körvonalazódni, hogy most nem a szám hangulatára lenne jó reflektálni, hanem a készülésének körülményeire. A szabad alkotásra, a folyamatokra, amik nyitottak, hogy mindig van egy újabb ötlet ami továbblendíti a munkát. Megpróbáltunk úgy játszani a látvánnyal ahogyan a szerzők a dallamokkalA klip konkrétan egy akváriumban forgott végig, amibe az újabb és újabb ötletek, intuíciók alapján rendeztük be a különböző mikrovilágokat. Fontos eleme a látványnak, hogy az egyesével megépített világok és a hozzájuk vetített hátterek kommunikáljanak egymással, reagáljanak egymásra."


a Calm Spirit november 29-én, péntek este 21 órakor lép fel az Ambientben Titusszal, Mesterházyval és Infragandhival, Facebook-eseményoldal


és akkor nincs más hátra, mint elmerülni a Calm Spirit akváriumában, íme a Steel klipje:

Calm Spirit a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/11/28/akvariumban_az_egesz_vilag_klippremier_calm_spirit_steel
Akváriumban az egész világ – Klippremier! Calm Spirit: Steel
süti beállítások módosítása