Lemezpremier! Known Bug: Fuccboi's Anxiety

2019.10.31. 11:00, Gaines

knownbug2.JPG

Az idén alapított Known Bug a Pixel Cranes-énekes Andre Freego, azaz Tóth András új duó formációja, amelyet szólóprojektje, a No Whales utóbbi két nagylemezén producerként közreműködő Gritta Petivel visz közösen. Első lemezük, a Fuccboi's Anxiety az énekkel megtámogatott indie gitárzenétől az instrumentális downtempós elektronikán át a szögelősebb műfajokig terjed; a változatos debütalbum nálunk mutatkozik be. Premier!

A Known Bug két tagja még 2016 tavaszán ismerkedett meg Szegeden, a Pixel Cranes koncertjén. A közös zenélés kezdeti szakaszában Szegeden volt egy projektjük még két taggal – a projekt csúcspontja a szegedi borfesztiválon való fellépés volt –, majd Gritta Peti a No Whales Waiting Room és Memory Lane 5 című lemezei masteringjével segédkezett. Az új formáció idén év elején indult el "tudtunkon kívül, amikor Gergő (Pixel Cranes bandatársam) meglátogatott Budapesten és jammeltünk egyet hármasban, melynek az eredménye az Algorithms c. szám lett" – emlékszik vissza Tóth András. "Felbuzdulva a sikerélményen elhatároztuk, hogy ezt folytatni fogjuk. Nekem valahol az a hosszabb távú célom, hogy ez a formáció legyen a kiadóm egyik zászlóshajója." Gritta Peti így mesélt nekünk a munkamegosztásról: "Andrissal az a szerencsés helyzet adódott, hogy a mindkettőnknek az kellett, ami a másiknál megvolt, így ketten meg tudtunk csinálni valamit, ami egyedül nem ment volna. Például a számokban a producing részt nagyrészt én csinálom, csomó plugin meg sample van a gépemen, de hangszerem pl. semmi. Andris ezzel szemben gyűjti az élő hangszereket, valamint, velem ellentétben gitározik és énekel."

knownbug3.jpgA debütlemez történetét is közösen foglalták össze a Recordernek:

Andris: "Az Algorithms elkészülte után még nem volt túl konkrét, hogy mit akarunk ezzel az egy számmal kezdeni, eleinte csak egy EP volt tervben, viszont ahogy telt az idő és összejártunk zenélgetni, lassan kibontakozott az ötlet, hogy fel lehetne húzni akár egy teljes albumot is."

Peti: "Hozzá kell tenni, hogy ezek a session-ök arról szóltak, hogy munka után megiszunk pár sört és kicsit kiszakadunk a hétköznapi valóságból. Aztán szerencsére lett pár szám, amire azt mondtuk, hogy ez egész jó és ne töröljük ki. A cél végig az volt, hogy jól érezzük magunkat. Ennél többet szerintem nem kell belegondolni."

Andris: "Igen, eléggé jó gőzkieresztő funkció volt az alkotás, minden percét élveztem. Eléggé rapszodikus volt a „menetrend” – volt, hogy egy teljes hónapot kihagytunk miközben dolgoztunk a dalokon. Nem nagyon volt konkrét terv sem, hogy mi legyen a domináló stílus, de cserébe egy egészen változatos lemez lett az eredménye. Mindenki fog magának találni valamit amivel tud azonosulni, legyen az valami groove-osabb téma, elszállós-merengős ambient vagy akár acid techno."

 

A Known Bug dalról dalra is kommentálta nekünk a lemezt, amit alább teljes egészében meg lehet hallgatni. A csapat közeljövőbeli tervei között szerepel egy live stream készítése is.

Algorithms

A trekk ami mindent elkezdett. Ez az egyetlen szám, amin dalszöveg is van, mely Gergő érdeme.


Old and New Dreams

Mindkettőnkben megvolt az igény a lágy, jazzes hangzásra, ennél a számnál talán sikerült ebből valamit megfogni.

Shoot Dat Thang

Talán a leg„szexibb” számunk, ha lehet ilyet mondani rá egyáltalán.


We <3 Bootsie

Tiszteletadás Peti kedvenc magyar producerének, Dj Bootsie-nak.


No Friends But The Mountains 

Egy majdnem 7 perces megnyugtató utazás. Szerintem zeneileg ez a szám sikerült a legjobban az albumon.


Fuccboi’s Anxiety 

A címadó dal, eredetileg csak annyi volt a neve, hogy „Feel Good”, de ahogy rákerült több hangszer, egyre sötétebb hangzásvilága lett. Teleraktuk 80-as gitárokkal, hogy maximálisan nosztalgikus hangulata legyen. Így is sikerült mondjuk egy késő esti kocsikázós számot rittyenteni belőle.


HOW2GETIN2BERGHAIN

Szeretjük a meme-eket és ezen belül  különösen a techno meme-eket. Reméljük a szám segítségével egyszer bejutunk a Berghain-ba, vagy legalább lepacsizhatunk Svennel, a kidobóemberrel.


Until Tomorrow

A dnb a korosztályunk fiatalkorának megkerülhetetlen része volt, erős késztetést éreztünk, hogy használjuk az ikszelős ritmust. Ezt a számot egy ősrégi kedvenc játékunk, az Unreal Tournament ihlette. A következő albumra remélem sikerül dubstep-et is csinálnunk.

knownbug.jpg

Known Bug a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_67.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/10/31/lemezpremier_known_bug_fuccboi_s_anxiety
Lemezpremier! Known Bug: Fuccboi's Anxiety
süti beállítások módosítása