Klippremier! Baron Mantis: Discipline

2019.10.25. 13:00, Gaines

baronmantis_3.jpg

A Baron Mantis powerrock-duó (dob+gitár felállásban) 2015-ben robbant be a hazai színtérre, a Talentométeren elnyerve a Recorder különdíját. Még abban az évben adták ki remek debütalbumukat, a Modern Love címet viselő második lemez pedig 2017-ben látott napvilágot. A zenekar az elmúlt évek megpróbáltatásai – többszörös tagcserék és a frontember balesete – után jövőre új nagylemezzel tér vissza, amelynek első beharangozója a Discipline című videóklip. Pusztuljon az írásvetítő, éljen a cukorsokk!

A Baron Mantis 2014-es indulása után igen mozgalmas éveket tudhatott maga mögött, a lendületet Vörösmarti Viktor dobos kiválása, majd a frontember, Davey Mantis balesete törte meg, amelynek következtében hónapokig háttérbe kényszerültek, és csak az online térben, az újonnan beindított MANTISVLOG-on keresztül tudtak kapcsolatot tartani a közönséggel – immáron Marosi Csaba dobossal kiegészülve. Davey felépülését követően azonnal munkának láttak, és meg is született egy csokornyi dal, ami jövő év elején fog napvilágot látni.

baronmantis_press_01_peter_trifonov_framerage.jpg

Az első single – ahogy a címe is elárulja – a fegyelemről szól. "Nagyon sokáig nem tudtam fókuszálni, fegyelmezni magam; csak egy lappangó őrjöngés voltam, nem igazán jutottam egyről a kettőre az életemben" – árulja el Davey. – "Aztán nagyon lassan elkezdődött egy évtizede tartó változás, egy törekvés. Önfegyelemről van itt inkább szó, nem pedig mások által rám erőltetett elvárások szigorú betartásáról. Belső erő és nyugalom - a nehéz, unalmas munkák és bukások üdvözlése. Az egész album a pusztulásból, menekülésből a rendezettség, önfegyelem, és minőségibb élet felé tartó útnak egy részét jeleníti meg és az eközben tomboló belső háborút."

A klipet Marosi Csaba általános iskolájában forgatták egy gyerekszínész főszereplésével. "Számomra volt egy különleges miliője az egész forgatásnak ezáltal" – teszi hozzá Csaba. – "Rettentő érdekes élmény volt ennyi év után visszamenni az ismert falak, szagok, hangulatok közé, rég elfeledett emlékek jöttek elő élesen a semmiből. Nagyon szerettem a forgatás hangulatát, le a kalappal a stáb előtt, hiszen feszített tempóban, rövid határidővel lehozták a lehetetlent. Szeretném külön kiemelni Benit, a főszereplő színészünket, aki felnőtteket megszégyenítő profizmussal csinálta végig velünk ezt a sokszor repetitív, unalmas, de végig rengeteg energiát felemésztő munkát."

"A ZENEKAR AZ ELSŐ, MINDEN MÁS MÁSODLAGOS" – BARON MANTIS-INTERJÚNK

A videót az Amorph Media Production készítette, ahogy a zenekar korábbi, sötétre hangolt atmoszférájú Mountain című klipjét is. Az akkori együttműködés olyannyira bevált, hogy nem volt kérdés, hogy ezúttal is őket kérjék fel. A csapat a következő rendezői koncepcióval állt a témához: "A rendezettség ugyanakkor unalmasnak, a rendszerbe való beilleszkedés pedig önmagunk megerőszakolásának tűnhet, így az életünk során újra és újra felbukkanó kísértések folyamatos döntési helyzet elé állítanak minket. Melyik belső hangra hallgassunk? A videoklip ezt a belső diskurzust mutatja meg meseszerű szimbolikus képekkel és a szembenállásból fakadó belső feszültségekre helyezi a fókuszt."


a zenekar legközelebb október 31-én, a Robotban lép fel, a Halloween-buli Facebook-eseményoldala itt található


és akkor lássuk a tomboló-felszabadító, feszültségekkel teli klipet:

Baron Mantis a Facebookon

zenekari fotó: Trifonov Péter

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_64.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/10/25/klippremier_baron_mantis_discipline
Klippremier! Baron Mantis: Discipline
süti beállítások módosítása