Premier! Tövisházi Ambrus: Mount Gyükés Sample Pack

2019.10.14. 09:30, Gaines

my_first_band_i.jpg

Nem véletlenül szerepel Tövisházi Ambrus a Recorder 76. számának címlapján: az Amorf Ördögök és a Péterfy Bori & Love Band zenei agytrösztje ismét elővette Erik Sumo nevű alteregóját, és összehozott egy laza, magabiztos, nagyon szép lemezt. A magazinban leközölt nagyinterjú, karrieráttekintés és lemezkritika mellé ráadásnak Ambrus most rendelkezésünkre bocsátott egy hangmintatárat azokból az új hangzásokból – gyümölcsdaráló, gitártok, grillrács hangjaiból –, amelyeket felhasznált a Mount Fuji LP-hez. Premier!

A Mount Fuji nagy része Lovasi András pécsi stúdiójában készült, Ambrusék ott kezdtek kísérletezni a ház körüli érdekes tárgyak hangmintákká alakításával: az ingyenesen letölthető hangmintatárhoz fotóalbum is párosul, hogy lássuk, az egyes hangok milyen tárgyaktól származnak. Ambrus bővebben is mesélt a Recordernek a hangmintatár születéséről:

Idén januárban felkerekedtem Lovasi András pécsi stúdiójába, hogy ott adjak egy jó nagy lendületet az akkor már másfél éve készülő új lemezemnek. Az LA Gardens-re keresztelt Mecsek oldalában található Lovasi-stúdió már a tulajdonos vigyázó szemei nélkül, önállóan működik (amióta András Szentendrére költözött). A stúdió és a ház a Gyükés nevű városrészben van, ami egy varázslatos hely, még a taxi se vitt el a pontos címig, mert nem tudott volna visszafordulni a vadregényes erdei úton a hóban. Az útról lehet látni a már használaton kívüli szénbányát, amit a 60-as években raktak ide, egyébként meg Pécsnek az a pontja ami konkrétan a legtávolabb van a belvárostól. Isteni csönd, nagyszerű hely az elmélkedésre, és Maczkó Róbert hangmérnök révén, aki egy pompás eszközparkot varázsolt új életre, egy baromi jó stúdió is.

Szokásomhoz híven nem a hangszereket szerettem volna első sorban használni, (bár van a helyen egy különleges pianínó) hanem a ház körül levő érdekes tárgyakból szerettem volna hangokat csiholni. Előkerült a gyümölcsdaráló, különféle erjesztő hordók, még a Kispál-korszakból ittmaradt használaton kívüli gitártokok, labda, játékhangszerek, és a kerti rész grillrácsa és tűzhelye. Ezekből a tárgyakból sikerült egy csomó új hangzást előállítani, és Robival annyira megszerettük a hangokat, hogy elhatároztuk, hogy külön-külön is felvesszük őket. Ezekből állt össze ez a MOUNT GYÜKÉS SAMPLE PACK nevezetű ajándék, amelyet elsősorban zenész kollégáimnak ajánlok szeretettel, de mindenkinek küldöm. Ingyenesen letölhető, 21 darab loop és 19 darab one-shot (különálló hang) van benne. A csomagban benne van  pár fénykép is, amelyeken látszik, hogy milyen tárgyakat alakítottunk wav file formátumba.

HA MÁR KÜLÖNLEGESSÉGEK: HALLOTTÁL MÁR ERIK SUMO BAND-ÁTDOLGOZÁST CITERÁRA?


az Erik Sumo Band lemezbemutató koncertje október 18-án, péntek este 8-kor lesz az Akváriumban, amit Erik Sumo DJ-szettje követ. Facebook-eseményoldal.


alább meghallgatható a hangmintatár demója, itt pedig letölthető a komplett pakk:

Erik Sumo a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_57.jpg

 

https://recorder.blog.hu/2019/10/14/premier_tovishazi_ambrus_mount_gyukes_sample_pack
Premier! Tövisházi Ambrus: Mount Gyükés Sample Pack
süti beállítások módosítása