Hallgasd meg Michael Stipe első szólódalát!

2019.10.07. 11:47, Gaines

stipe_solo.jpg

Az R.E.M. egykori frontembere a zenekar 2011-es feloszlása óta néhány feldolgozást, kósza fellépéseket, valamint egy rövid daltöredéket leszámítva nemigen jelentkezett új zenével. Mostanáig: a ma induló nemzetközi, klímaválság miatt szervezett, „lázadás a kihalás ellen” nevű demostrációsorozatra időzítve adta közre legelső tényleges szólószerzeményét.

Míg Mike Mills és Peter Buck az R.E.M. megszűnése óta is rendszeresen játszik más formációkban – közösen a The Baseball Projectben, külön-külön Joseph Arturral, előbbi Robert McDuffie-val, utóbbi a Filthy Friends szupergruppal, illetve három szólólemezén –, Michael Stipe viszonylag csendesen töltötte az elmúlt nyolc évet. 2014-ben tartott egy meglepetés szólókoncertet Patti Smith vendégfellépőjeként – ezen négy feldolgozást és két R.E.M.-dalt játszott –, szerzett egy filmzenét, ami végül nem került be a filmbe (The Cold Lands), illetve producerálta a Fischerspooner tavalyi lemezét is. Az elmúlt években pedig elkezdte csepegtetni szólószámait, köztük a Future, If Future címet viselő, mindössze negyven másodperces dalrészletet. Idén májusban ismét Patti Smith előtt lépett fel, és ezúttal három új szerzeményét is eljátszotta a New York-i közönségnek.

Ezek közül a Your Capricious Soul debütált most teljes egészében, hivatalosan, egy videó kíséretében, amelyet Sam Taylor-Johnson rendezett. A dal minimál hangszerelésű, Stipe szintetizátoros alapra és visszafogott beatre énekel, amit csak egy-egy kósza csörgő vagy fúvóshangszín fűszerez. „Sokáig szüneteltettem a zenélést, de most már vissza akartam térni” – nyilatkozta Stipe, kiemelve, hogy a klímaváltozás miatt elégtelen kormányzati fellépések ellen tüntető Extinction Rebellion környezetvédő szervezet motiválta, hogy ne várjon tovább a dal debütálásával. „Hiszem, képesek vagyunk változtatni, jobbá tenni gyönyörű bolygónkat, valamint a rajta elfoglalt helyünket.” A dalt előbb-utóbb talán egy komplett szólólemez is követheti, Stipe ugyanis egy olasz napilapnak nyáron azt nyilatkozta, 18 számmal elkészült.

A Your Capricious Soul kizárólag Stipe honlapján keresztül érhető el, 77 centért meg lehet vásárolni mindenféle extrákkal, de ingyenesen is letölthető; a bevételek az Extinction Rebellionhöz folynak be. Ez pedig a szám:

Címkék: r.e.m. michael stipe
https://recorder.blog.hu/2019/10/07/hallgasd_meg_michael_stipe_elso_szolodalat
Hallgasd meg Michael Stipe első szólódalát!
süti beállítások módosítása