Hallgasd élőben a Wikipédia szerkesztéseiből komponált szimfóniát!

2019.09.10. 13:03, Gaines

hatnote.png

Megzenésítették az online enciklopédián eszközölt változtatásokat, és bár azt hinnénk, hogy az aktuális szerkesztésekből valós időben szerzett zene zaklatott lesz, valójában kifejezetten megnyugtató.

Néhány éve már létezik, de mi most bukkantunk rá a Hatnote nevű, önkéntes alapú szervezet kezdeményezésére, ami nemcsak hangokká, hanem egyből zenévé fordítja le a Wikipedia szócikkeiben másodpercenként eszközölt szerkesztéseket. A Listen To Wikipedia grafikáján minden szerkesztés gyűrűződve terjed szét, mintha kavicsokat ejtenének a sima víztükörbe, a vizuális hatást pedig csengettyűk, harangjáték, húrok pendülése, majd idővel vonósok kísérik.

A különböző hangszerek nem véletlenszerűen szólalnak meg: a harangok a hozzáadásokat, a pengetések pedig törléseket szimbolizálják, és minél nagyobb a szerkesztés mértéke, annál mélyebbek a hangok. A zöld korongok az anonok szerkesztéseit jelzik, a lilák az automatikus botokét. A vonószenekar pedig akkor húzza rá, amikor új felhasználó csatlakozik az oldalhoz. Kattintásra egyből megnyílnak az adott Wikipedia-oldal szerkesztési előzményei. A létrejött ambientzene kifejezetten megnyugtató hatású, jól lehet rá relaxálni, kisimítani az idegeinket, szépek a harmóniák. A zenés grafika szerint fél perc alatt szerkesztették Rob De Luca basszusgitáros és Helen Schnabel zongorista oldalát, módosították a savanyított tej, a mellimplantátum és az egri bikavér szócikkét, valamint a 2018-as labdarúgó-világbajnokság selejtezői és A marsi című film is változásokon esett át. A szerkesztések gyakoriságát – és ennélfogva a zenét – befolyásolja persze, melyik ország Wikijét állítjuk be; amikor az angol verzióról átkattintottunk a magyarra, jelentősen megritkultak a találatok, percek alatt csupán háromszor szólaltak meg a harangok – Dunavarsány, a női váltósúlyú cselgáncs, és Jesse Plemons amerikai színész jóvoltából. Szóval zenei élményért valamelyik külföldi oldalt érdemes beikszelni a Listen To Wikipedián.

ráadás, ha azt hitted volna, nem készült még Wikipedia címmel dal:

Címkék: tech wikipedia hatnote
https://recorder.blog.hu/2019/09/10/hallgasd_eloben_a_wikipedia_szerkeszteseibol_komponalt_szimfoniat
Hallgasd élőben a Wikipédia szerkesztéseiből komponált szimfóniát!
süti beállítások módosítása