Miért vagytok szét, kicsit legyetek már össze - Rec.hu

2019.08.29. 12:22, RRRecorder

grubi_1.jpg

Azért akarsz popsztár lenni, hogy a kőműves apád tudjon mit hallgatni az építkezésen. A valóságos és a szimbolikus Kelemen Anna megbabonázó találkozása; űrlényszex és minyonszex; világvége, de nem tragikusan. A Százholdas Pagonyt a tűz nyeli el. Az élet, a semmi és a hiphop; sötét szintipop az esőerdőkért; savas electro és káosztechno. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

A Mulató Aztékok sokszor szerepelt már a Recorderen, és StackOne jazzes hiphop beat tape-jéről is írtunk. Most ők összejöttek: a Dunaújlipótváros című lemezen: Emekajj helyett StackOne finom, nyugisan bólogatós alapjaira szólnak Phlat és Tink szövegei az életről, a semmiről és arról, mit jelent önmagunknak / önmagunkká lenni, no meg a hiphopról és arról, hogy Jay Dee az Isten. Arról, hogy hogyan jött össze a lemez, a Stenk cikkében lehet olvasni, ahol a Slow Village-dzsel közös szám klipje is látható. (Ebben hangzik el a mondat, amiből e cikk címe lett.) Mulató Aztékok Facebook, legközelebbi koncert: DMC Hungary SR Special, szeptember 7., Analog Music HallStackOne Facebook.

Norwell legutóbbi kiadványai az electro műfajt járják körül (lásd például a nyár elején kijött EP-t), és így van ez a legfrissebb, Fúzió című EP-vel is. Az első és a negyedik szám erősen savas-táncos, a nyitó BX442 esetén ez egészen fura, izgalmas hangzást eredményez, a záró Secret Transmission táncosságára pedig Solid Blake remixe tesz rá még egy lapáttal. Ezek között viszont két nyugisabb, lebegősebb szám hallható, az Ultima Thule ezt nem electróval, hanem klasszikus drum and bass-ritmusokkal kíséri. A Fúzió EP a berlini Mechatronicánál jelent meg digitálisan és vinylen; a kiadó hitvallása: "az emberek, a mechanika és az elektronika közti kapcsolatok iránti szenvedély mozgat minket". Facebook


A Kalibán négytagú zenekar felállásában két gitár, egy basszusgitár és fuvola szerepel, többen énekelnek is, szóval minden adott a versfeldolgozós, énekes-dalszerzős hagyományokat is megidéző kamarapophoz. Ami nagyjából stimmel is, csak éppen a címekben Holle anyót, Micimackót, Antoine lányát és Desirét, Lajkó Félixet, no meg a Harcosok klubját megidéző dalok szövegei gyakran jóval sötétebb - vagy olykor sötéten groteszk - fordulatokat vesznek, mint amire számítani lehet a míves, finom zene alapján. Egyébként a Facebookon azt írják magukról a bemutatkozástban: "a Kalibán olyan, mint a jó bor. Harmonikus, gyümölcsös, zavarba ejtő utóízekkel." Facebook


Lenszkij
egy új név, ám ő valójában Lil Holt új alteregója, aki viszont ismerős lehet mindenkinek, aki kicsit is követi a magyar hiphopot. (Szerepelt például a legutóbbi Trap Hungary válogatáson.) A debütáló Lenszkij-dal címe Kelemen Anna, mégpedig: "ez a dal a plátói szerelemről szól, és egy 100%-ban fiktív Kelemen Annához lett címezve, aki nem egyezik a valóságban tevékenykedő média-ikon Kelemen Annával. A dalban Kelemen Anna mint szimbólum, a média által sugárzott ideális nő szimbóluma jelenik meg" - mondta Lenszkij a videót bemutató Off Médiának. A csavar viszont az, hogy ettől még a valóságban tevékenykedő Kelemen Anna is megnézte, tetszett neki, és kettejük találkozásáról a Fókusz készített szürreális, megbabonázó kisfilmet. "Látom, hogy dolgozott rajta" - mondja a dalról Kelemen Anna, aki felteszi a kérdést az alkotónak, hogy voltaképpen miről szól a Kelemen Anna. "Dadaista popnak mondanám, nem mindig van értelme" - válaszolja a művész. A csúcspont talán az, amikor Lenszkij azt mondja: sajnos nem tudták megvendégelni, mert éppen költöznek, "pedig a barátnőm, Laura, illetve én is szerintem remek szakácsok vagyunk, úgyhogy, Anna, ha majd egyszer eljönnél hozzánk vacsorára, akkor csinálnánk neked egy... vacsorát". Facebook, legközelebbi koncert: augusztus 30., Analog Music Hall.


Grúbi
is egy új előadó, de nem véletlen a hasonlóság Krúbi nevével, hiszen az ő ikertestvére. Kacskaringós, csalódásokkal teli útját a popsztárság felé egy háromrészes videósorozat mutatja be, híres vendégekkel és váratlan fordulatokkal. Alább a harmadik rész, az első itt vana második itt. Megjelent továbbá Grúbi első és egyben utolsó száma, az xD című emo-rap, nagyon szomorú, bár az is elhangzik benne, hogy "XD / tudod ez csak irónia, tudod ez csak vicc". Facebook, legközelebbi koncert: október 12., HALL, Debrecen.


A Gyík Zenekar legutóbbi dalát jobb híján az indie-folk-hiphop stílusba soroltuk, új EP-jük viszont inkább funk-rock-hiphop, de az ide sorolható magyar zenék túlnyomó részénél jóval nagyobb (és nem erőltetett, hanem valódi) lazasággal. Még úgy is, hogy"Az öreg Heinrich oszlopai egy témát jár körül: a világvégét" - mondták a SzeretlekMagyarország.hu-nak, hozzátéve: "de nem tekint rá tragikusan." Mint a cikkből kiderül, újdonság még, hogy a korábbi beatbox-looper ritmusszekció helyett immár hús-vér basszus-dob hallható a dalokban. HonlapFacebook, lemezbemutató koncert: augusztus 30., A38.


A Black Nail Cabaret tavalyi lemeze - év végi listánk egyik szereplője - a Pseudopop címet kapta, nem véletlenül. Új EP-jük pedig egyenesen két szintipop-sláger feldolgozása: a Voyage, Voyage a Desirelesstől és a Rent a Pet Shop Boystól - természetesen mindkettő meglehetősen sötét lett a BNC kezén. Az EP jótékony célokat szolgál: ha valaki nem ingyen tölti le, akkor a teljes összeg, amit a Bandcampen felajánl érte, a Rainforest Action Networknek megy. Honlap, Facebook.


Az EXILES legújabb kiadványa ismét egy split. Fausto Mercier szállította a kazetta A oldalát, káosztechno és hiperaktív zajkollázs váltogatja és fertőzi meg egymást a számaiban. A B oldalon omotopopo számai mellőzik a könnyű ritmikus fogódzókat, de zajos, kiszámíthatatlanul tekergő számaiban olykor egészen melankolikus dallamok is rejtőznek. Fausto Mercier Facebook


Kai Van Dongen
londoni zenész (Johannesburgból költözött oda), de van helye a rovatban, hiszen Don't Miss Your Train című számához S Olbricht készített remixet, majd Nagy Zita rendezett hozzá klipet, amit - mint a Stenknek mondta - egy álma ihletett, amiben egy földönkívüli elrabolta. Az álomszerűség mellett az erotika is fontos jellemzője a szürreális klipnek, bár űrlényes formában. Jó kérdés, hogy melyik inkább zavarba ejtő, az űrlényszex, vagy a minyonszex a Grúbi-videóben. S Olbricht Facebook, legközelebbi buli: Szesz & Zsír Open Grill, augusztus 30., Impostor Bar.


Összeállítás: Rónai András

 

https://recorder.blog.hu/2019/08/29/miert_vagytok_szet_kicsit_legyetek_mar_ossze_rec_hu
Miért vagytok szét, kicsit legyetek már össze - Rec.hu
süti beállítások módosítása