Kutatás indul a hazai könnyűzenészek testi-lelki állapotáról

2019.08.23. 11:18, Gaines

lelkiegeszseg.jpg

A Hangfoglaló Program Innovációs Alprogramja megbízásából indított kutatás alapjául anonim kérdőív szolgál, amely a magyar könnyűzenészek fizikai és mentális jól létének felmérésére irányul.

A kérdéssor többek között arra kérdez rá, milyen társas és egyéni helyzetekben kell helytállnia a zenészeknek, milyen körülmények között folyik az alkotói és előadói folyamat, illetve hány alkalommal koncertezik a produkció egy évben. De szóba kerül a testmozgás, az egészséges életmód, egzisztenciális kérdések, mentális problémákra – szorongás, depresszió, stressz – vonatkozó témák, és a negatív tünetek enyhítését célzó megoldási kísérletek is. A WINWINWIN Kutató és Tanácsadó Kft.-vel együttműködve létrehozott kérdéssort az Artisjus küldi ki a regisztrált zeneszerzők címeire, valamint a szeptember 30-ai kitöltési határidőig folyamatosan elérhető lesz a Hangfoglaló Program honlapján is.

A MAGYAR ZENEKARI PRÓBATERMEK HELYZETÉRŐL IS KÉSZÜLT MÁR KUTATÁS

A zeneiparban tevékenykedő szakemberek és zenészek körében általánosan megfigyelhető a mindennapi munkavégzés, próbafolyamat és színpadi szereplés során is egyfajta szorongás, amelyet a változó intenzitású élethelyzetek és a folyamatos teljesítménykényszer sok esetben tovább fokoz. Erre a nemzetközi zenei piacon évek óta hangsúlyos figyelem irányul, és több kutatás is született a témában: tavasszal tették közzé egy közvélemény-kutatás eredményeit, melyben a megkérdezett csaknem 1500 független zenész 73 százaléka vallott úgy, hogy a mentális egészségük már fordult rosszabb irányba választott hivatásuk miatt, míg a 18 és 25 év közötti szenészek között a válaszadók 80 százaléka nyilatkozta, hogy zenei pályafutásuk negatív hatással volt a lelki épségükre. A kutatás kitért arra, hogy a zenészek igénybe vesznek-e orvosi segítséget, meg tudják-e beszélni problémáikat barátaikkal, családtagjaikkal, zenésztársaikkal, illetve nyúlnak-e alkoholhoz, kábítószerhez, gyógyszerekhez a problémáik enyhítésére. A felmérést végző svéd Record Union The 73 Percent néven kezdeményezést is elindított, amelynek keretében 30 ezer dollárt ajánlottak fel a problémával foglalkozó szervezeteknek – az ingyenes tanácsadást nyújtó, tudományos elemzést végző, stigmák ellen küzdő támogatott szervezetekről a Dal + Szerző blog írt bővebben.

A magyar kérdőív válaszainak feldolgozása októberben kezdődik, ezt követően 2019 decemberére várható az eredmények publikálása. Mi csak szorgalmazni tudjuk, hogy zenész olvasóink minél többen töltsék ki a kérdéssort, és minél pontosabb kép alapján lehessen majd a későbbiekben lépéseket tenni a problémakör orvoslására.

https://recorder.blog.hu/2019/08/23/kutatas_indul_a_hazai_konnyuzeneszek_testi-lelki_allapotarol
Kutatás indul a hazai könnyűzenészek testi-lelki állapotáról
süti beállítások módosítása