A nyár magyar válogatáslemeze – Albumpremier! MZK Publishing: Summer Edition II.

2019.08.05. 11:00, Gaines

mzk_summer_edition.jpg

Az MZK Publishing tavaly jelentetett meg először nyári válogatáslemezt, amit őszi album követett (előttük MZK Noise címmel "zajos" válogatást adtak ki). A zeneműkiadó idén sem marad adós szezonális kiadvánnyal: a Summer Edition II.-n sok újdonság szerepel, változatos zenei műfajokban a világzenétől a progrockon át az elektronikáig és neo-soulig, és hallhatjuk rajta Antonia Vait, Senát, a Bohemian Betyarst és az I Am Soyuzt. Premier!

mzk_summer_edition_2.jpgA tíz számos válogatáslemezről ezt mesélte nekünk Lőrincz Zsolt a zeneműkiadótól: „Az MZK Publishing történetének második nyári válogatását sikerült összeraknunk, amin elég sok újdonságot köszönthetünk, hiszen az előadók új dalokkal jöttek ki a nyáron. Ezek közé tartozik a  Bohemian Betyars, az aurevoir., I am Soyuz és a DLRM is. Illetve bemutatkozik a Haraszti Ádám Projekt. Ők egy a Senával készült közös dallal jelentkeznek be a fülledt nyári estékhez. Antonia Vai, Marcello’s Mystical Mind és a Window is felkerült a listára, így egy igen színes zenei paletta jelenik meg, bizonyítva, hogy jól működik ez így együtt egy lemezen. A zenei stílusok között élesen kalandozó albumot készíthettünk el, így mindenki megtalálja a nyár legjobb pillanatát egy-egy dalban. Valljuk be, nem volt nehéz dolgunk, hisz ebben az évben is nagyon jó zenék készültek.”


A lemez a cikk alján meghallgatható, előtt viszont még az összes rajta szereplő előadó és zenekar mesél egy kicsit a kiadványon helyet kapó szerzeményéről.

I am Soyuz – Follow Behind You

Tavalyelőtt ősszel Csuja László ismeretlenül felhívott – éppen mikor New Yorkban egy taxiban ültem, és pont a reptér felé tartottam, ahonnan Reykjavíkba repültem. Azt kérte, hogy írjak már egy „slágert” az épp akkor leforgatott Virágvölgy című filmjéhez. Azt mondta, van rá egy hetem. A következő teljes hetet az Iceland Airwaves fesztiválon összesen tizenhárom Soyuz-koncert között futkároztam le. A dal valamelyik homályos hajnalon, hazafelé egy buliból, a mobilra földúdolva íródott meg. Az eredeti verziót egy kis lakásban vettük fel két barátommal egy eszeveszett nagy vihar közepette. Kanalakkal csörögtünk a háttérben, mivel nem tudtunk kimozdulni a házból, a határidő meg szorított. De amúgy az a változat sem lett olyan rossz. Utána persze fölvettük a dalt egy stúdióban is, ahol a felvételen Lang Ádám (a Veszélyes Faszfej együttesből) basszusgitározik. Veszélyes Soyuz.

Antonia Vai – Mad Heart

A dal olyan nők előtt tiszteleg, akik nem engedik, hogy rájuk erőltessék a társadalmi normákat, megszelídítsék őket. Akik nem illenek bele a megszokott sémákba.

DLRM – Ladybird & Candylight

Francia cukrászlány. Csapba hányás. Négy napja nem fürödtem. Egynapos szerelem. Ellopták mindenem. Be vagyok gyorsulva. Gyönyörű a mosolya. Be vagyok lassulva. Kasmír terítő a kandallópárkányon. Beleragadt a kutyaszar a cipőm talpába. Barna sörök kis poharakból. Van pultod? Csinálj már egy csigát!

Marcello’s Mystical Mind – Lost Boys

A Lost Boys utalás J.M. Barrie Pán Péter történeteire, amelyekben az elveszett fiúk csapata soha nem akar felnőni, és gyermekien ideális körülmények között számtalan kalandban van részük Neverland szigetén. A mi áthallásos verziónkban a gyerekek nagyon is korán felnőnek, elveszítik csoda-érzékenységüket, eltávolodnak természetes ösztöneiktől. Lehajtott fejjel szomorkodnak a sorsukon, és egy életen át kérdezgetik magukat, vajon hol rontották el. Kalandozás és társadalomkritika.

aurevoir. – Délibáb, Esthajnal

A Délibáb egy energikus rock és folk ötvözet, kiegészítve egy régebbi korszakot idéző megőrüléssel. Alapvetően hangzásában sokkal modernebb, mint a többi dalunk. Az Esthajnal ehhez képest inkább tartja a zenekartól már korábban megismert ethno-beat vonalat. Mindkét dal témája a szerelem, azonban a megfogalmazásuk egészen más. Sok számunkhoz hasonlóan a szöveg saját szerzemény. Hangszerelés tekintetében ez a két dal új utakat nyitott meg számunkra, hiszen megjelentek nem akusztikus hangszerek is, mint például az elektromos gitár, valamint az elektromos orgona. Továbbra is az ethno-beat vonalon maradunk, azonban a hangszerek arzenálja tovább bővül.

Bohemian Betyars – Arra Vágyom

Megannyi káros szenvedély leselkedik ránk az életben. Ebben a dalban fohászkodunk a testünkhöz, lelkünkhöz, hogy bírja a kihívásokat.

Window – Daydream

A Daydream a lemez egyik legvidámabb, laza, táncolósabb dala, az élő verziója a Sofar Sounds sorozatban is elég jót ment.

Haraszti Ádám Projekt feat. Sena – Beautiful Soul

A zenét Szabados-Tóth Bálint szerezte. Senát még januárban kértük fel a közös munkára, majd kis várakozás után válaszolt. Érdekesség, hogy másfél óra alatt írta meg a szöveget és 2-3 vokállal felénekelte a dalt. Ebből készült egy videóklip is, aminek nemrég volt a premierje. Nagyon szerettük az együtt munka pillanatait és ez látszik a dalon is.


és akkor itt az augusztusi kánikulákra, zivatarokra, strandolásra, utazásra, fesztiválokra és nyárbúcsúztatóra egyaránt megfelelő kísérőzene, a Summer Edition II.

az MZK Publishing honlapja és Facebook-oldala

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_36.jpg

 

https://recorder.blog.hu/2019/08/05/a_nyar_magyar_valogataslemeze_albumpremier_mzk_publishing_summer_edition_ii
A nyár magyar válogatáslemeze – Albumpremier! MZK Publishing: Summer Edition II.
süti beállítások módosítása