Tényleg a magyar Glastonbury – Sziget-ajánló

2019.07.28. 22:45, soostamas

chvrches.jpg

A Sziget levadászott jó pár A-listás világsztárt Ed Sheerantől Post Malone-ig, hogy végképp fellépjen az európai szuperfesztiválok dobogójára. De nem csak ezért számít különösen erősnek idén a program. Mi őket nézzük meg mindenképpen. Ez a Recorder magazin 74. számában megjelent összeállítás kibővített változata.

MICHAEL KIWANUKA

augusztus 7., szerda, 17.45, Nagyszínpad

A Hatalmas kis hazugságok főcímdalát is jegyző brit énekes-dalszerző már kétszer mondta le az utolsó pillanatban szigetes koncertjét, úgyhogy a legnagyobb izgalmat az tartogatja, hogy harmadjára összejön-e a fellépés – ízlésesen érzelmes, folkos-funkys-politikus dalai már csak hab lesznek a soultortán.

FRANZ FERDINAND

augusztus 8., csütörtök, 17.45, Nagyszínpad

Bár a csúcséveik már alig látszanak a visszapillantóban, és a Szigeten is a délutáni, hőgutás műsorsávba szorultak vissza, az ötfősre duzzadt skót indiesztárcsapatot így sem érdemes kihagyni: a tavalyi visszatérő lemez, az Always Ascending alapján még mindig üzembiztosan táncoltatnak.

RICHARD ASHCROFT

augusztus 8., csütörtök, 19.45, Nagyszínpad

A The Verve frontembere úgy játszhatja el végre a Bittersweet Symphony-t, hogy nem kell jogdíjakat fizetnie a Rolling Stonesnak saját száma után – alighanem össznépi örömünnep fog kitörni a 22 év után visszaszerzett dal, meg persze a többi Verve-sláger hallatán.

CHVRCHES

augusztus 8., csütörtök, 23.45, A38 színpad

A még egészségesen nosztalgikus és szerethetően feminista szakítós számokat játszó szintipoptrió három éve is a Sziget legbulizósabb koncertjét adta, és most sem várunk tőlük kevesebbet.

GRACE CARTER

augusztus 9., péntek, 17.00, A38 színpad

Sia még a csúcson, de az utánpótlás már megérkezett. Az angol énekes-dalszerzőre Dua Lipa 2017-es turnéjának nyitóénekeseként figyeltek fel, és a BBC ez évi felfedezetteket valószínűsítő listáján is dobogós helyezést ért el – nem kérdés, hogy megérdemelten. Bár még csak most készül első lemezére, meztelenre vetkőztetett, zongorás lírái Adele-nek sem válnának szégyenére, torkában pedig ott rejlik jó pár világsláger ígérete.

YEASAYER

augusztus 9., péntek, 20.15, A38 színpad

Az experimentális indiepopperek sem maradhatnak le a szigetes örökbesztofunkról: előző fesztiválkoncertjüket a mai napig hálával emlegetjük, és minden bizonnyal az ideit is sokáig fogjuk, hiszen 9 hosszú év kihagyását kell feledtetniük játékosan pszichedelikus művészpopjukkal. Az ún. igényes koncertélmények rubrikáját a The National mellett velük fogjuk kipipálni.

THE NATIONAL

augusztus 10., szombat, 21.30, Nagyszínpad

A National a 2011-es szigetes bemutatkozásával szemben már ideális körülmények között, intim sötétségben adhatja a Sziget legjobban várt koncertjét.

SON LUX

augusztus 10., szombat, 22.00, A38 színpad

Álomszerű, fátyolosan szép kísérleti posztrock, amely teltházas klubkoncerteken bizonyította nálunk, hogy Ryan Lott rejtett tartalékokra lelt a kifulladni látszó műfajban. A néha egészen az elektronikus popig nyújtózkodó, filmzenés dallamoknak nagy kihívás lesz kitölteni a fesztiválteret, de ez pont az az izgalmas kísérlet, amiért érdemes kivándorolni a fesztiválra.

SUPERORGANISM

augusztus 12., hétfő, 20.15, A38 színpad

Kézműves csináldmagad-pop, vibráló gifvideók és multikulti kreativitás: ezzel a recepttel lőtte be magát 2018 legkúlabb felfedezettjei közé a blazírt japán diáklány-énekessel támadó Superorganism, amely tavaly az A38-ot is flitteres bulihajóvá varázsolta. „Szuperszínes-szuperszagos” – írtuk az endorfinturbózó koncertről, amit most mindenki bepótolhat, aki esetleg lemaradt volna a hájpvonatról.

FLORENCE + THE MACHINE

augusztus 12., hétfő, 21.30, Nagyszínpad

A britek egyik legnépszerűbb popdívája három éve épp a Szigeten tartott mesterkurzust abból, hogyan kell himnikus nagyszínpadpoppal az ujjunk köré csavarni a többtízezres tömeget. Bízunk benne, hogy Florence Welch annak ellenére is megismételi bravúrját, hogy legutóbbi lemeze, a High As Hope nem tartozik a legerősebbjei közé. Ebben segítségére lesz a biztosan felcsendülő, szívszaggató Jenny Of Oldstones is, ami simán a legjobb pillanata volt annak a tévedésnek, amit a Trónok harca utolsó évadaként ismerünk.

COHEED AND CAMBRIA

augusztus 12., hétfő, 22.00, A38 színpad

Termetes mulasztást pótol a Sziget azzal, hogy végre elhozza Magyarországra a 21. század Rush-jaként aposztrofált progrockzenekart, akiktől még 2019-ben is menőnek számítanak a felhőkarcolókat letisztogató, magas énekszólamok, a sokperces gitárszólók és a scifi-mániás dupla-konceptlemezek. A fesztivál legizmosabb léggitárbulija.

BROKEN SOCIAL SCENE

augusztus 12., hétfő, 23.45, A38 színpad

Az igazán a nullás években jelentős kanadai indierockkollektíva, a Broken Social Scene pár év kihagyás után újult erővel tért vissza 2017-ben a Hug of Thunderrel, idén pedig a kordivatnak engedve két EP-vel fűzte tovább magasztosan hömpölygő, a törékeny szépség ezerféle színében pompázó zenéjét – a Szigetre az újdonságok mellett pedig betonbiztos besztoffal készülnek.

FRANK CARTER & THE RATTLESNAKES

augusztus 13., kedd, 15.30, Nagyszínpad

A brit punkszíntér répahajú botrányhőse, aki a nullás években a Gallowszal frissítette fel a kissé megfáradt szigetországi hardcore-mozgalmat, szólóban az elművésziesedő és felpuhuló Arctic Monkeys rajongóira pályázik – energikus stadionpunk-slágereivel pedig minden esélye megvan rá, hogy el is csaklizzon közülük párat a Szigeten.

JOHNNY MARR

augusztus 13., kedd, 17.00, Nagyszínpad

The Smiths-slágerek a nagyszínpadon. Mi kell még? Talán csak annyi, hogy a szólókarrierjét igazán csak az elmúlt években bedurrantó gitáros elővezessen párat a Bernard Sumnerrel közös, szintipopos sikerzenekara, az Electronic dalai közül is (a Glastonbury-n megtette), és rácáfoljon a kétkedőkre, akik szerint a Smiths második embere nem áll meg Morrissey nélkül a saját lábán.

IDLES

augusztus 13., kedd, 19.15, A38 színpad

A Sziget régen a friss tehetségek felfedezéséről szólt. Idén pedig az Idlesről fog, akiknek tíz évbe telt összeizzadni a debütlemezüket, de megérte – a Joy As An Act Of Resistance című folytatást már mi is felpakoltuk tavaly az év végi listánkra. A bristoli punkok, akik utálják, ha punkoknak hívják őket, és a dühüket agyas, jobbra és balra is odacsapó reszelésekbe csatornázzák, jelenleg az egyik legizgalmasabb szigetországi formációnak számítanak – a Sziget legfelszabadítóbb élményének pedig az a pogó fog, amelyben önfeledten harsoghatjuk Joe Talbottal, hogy diktátoroknak faszt mutató, fasisztákra Molotovot hajigáló spermák vagyunk.

FOO FIGHTERS

augusztus 13., kedd, 20.30, Nagyszínpad

foo_fighters.jpg

22 év után tér vissza Dave Grohl és csapata a Szigetre, hogy elmondják, felesleges minden évben a gitárzene halálhírét kelteni, mert az köszöni szépen, 2019-ben is jól van. Mint a Pearl Jam, úgy a Foo Fighters is elsősorban koncertzenekarként jelentős ma már, a szervezők pedig mindent megtettek, még a megszokott időbeosztást is átvariálták, hogy Dave Grohl a tőle elvárt, két és félórás szuperkoncertet adhassa.

BLACK MOUNTAIN

augusztus 13., kedd, 23.00, A38 színpad

A kanadai psychrockzenekarnak nem is az a legnagyobb fegyverténye, hogy sikerült felcsempésznie egyik érzéssel merengő dalát a Pókember 3 soundtrackjére, hanem hogy a váltogatott férfi-női énekkel és az űrrockba, jamzenékbe és indiebe is belekapó stíluskevercsükkel izgalmas megközelítést találtak a kozmoszban keringő pszichedéliához. Az idei albumával a motorikus gitárpumpálások felé is nyitó, pompás sztrádazenét játszó Black Mountain egészen hazáig reptet majd a Sziget zárónapján.

- - - - - - - - - -

És további hat izgalmasnak ígérkező koncertet is ajánlunk:

Ocean Alley
augusztus 7., szerda, 17.00, A38 Színpad

Hogyan lehetne jobban indítani a Szigetet, mint chillezős pornózenék hangulatát árasztó, fúziós reggae-vel?

Frank Turner & the Sleeping Souls
augusztus 7., szerda, 18.30, A38 Színpad

A kötelező folkpunk-kvótát idén a Magyarországra már hazajáró Frank Turner teljesíti.

Phum Viphurit
augusztus 8., csütörtök, 19.45, Petőfi Rádió - Telekom Volt Színpad

A thaiföldi születésű, Új-Zélandon felnőtt, jelenleg Bangkokban élő énekes-dalszerző isteni funkybasszusokra pakolt, kellemesen lelazító neosoullal buliztat.

Rasha Nahas
augusztus 8., csütörtök, 20.00, Music Box Stage

A palesztin undergroundból a berlinibe feltört énekes-dalszerző saját bevallása szerint a zajos rock and roll, a zabolátlan free jazz és a történeteket borongósan mesélő kaberésongok kevéssé feltérképezett világában mozog. Nahasnak lemeze még nincs, de drámai érzéke és játékos hangja máris magával ragadó.

Big Thief
augusztus 12., hétfő, 16.00, Nagyszínpad

Fülbe suttogott folkslágerek és diszkréten melankolikus elvágyódás az aktuális Pitchfork-kedvenctől.

Valeras
augusztus 13., kedd, 17.45, A38 Színpad

A spanyolnak tűnő, valójában readingi fiúlánycsapat feltűnően dögös, további jelzőktől mentes gitárpopzenéje még felfedezésre vár – de azt is mondhatnánk, hogy méltatlanul alulértékelt.

szerző: Soós Tamás

https://recorder.blog.hu/2019/07/28/tenyleg_a_magyar_glastonbury_sziget-ajanlo
Tényleg a magyar Glastonbury – Sziget-ajánló
süti beállítások módosítása