Szárnyal a kazettaeladás, a britek már duplaannyit vettek, mint tavaly ilyenkor

2019.07.25. 17:08, Gaines

billie_cassette.jpg

Míg 2018 első felében 18 ezer magnókazettát adtak el az Egyesült Királyságban, addig idén júliusig már 35 ezret – írta meg a Wired a Brit Hanglemezgyártók Szövetsége adatai alapján.

Év elején már többször írtunk arról, hogy a 2018-as eladási statisztikák és kimutatások szerint a kazetták elmúlt években tapasztalható népszerűsége nemcsak tiszavirágú életű divathullám, hanem tartósabb trendet jelez. 2018-ban 125,3 százalékkal nőtt a kazettaeladások száma, éves összesítésben elérte az 50 ezer példányt, míg Amerikában 118 ezerre kúszott fel az eladott kazetták száma, 19 százalékos növekedéssel. A Discogs 2018-as nemzetközi piaci kimutatásában 194 ezerre rúgott a kazettaeladás, 24 százalékkal haladva meg a 2017-es adatokat. A Discogs-felhasználók által felvitt zenéknek hat százalékát tették ki tavaly a kazetták (a digitális formátum 9 százalékon, a CD 33-on, a bakelit 49-en állt), a legnépszerűbb kazis műfajoknak pedig a rock, pop és elektronikus zenék bizonyultak.

A KAZETTÁK RÖVID FORMÁTUMTÖRTÉNETE

Az új szigetországi statisztikák a 2019-es évre 75 ezer eladott kazettát jósolnak; a becslés másfélszer több a 2018-as eredményeknél, és a szalagos fizikai hordozó hasonló nagyságrendű sikereket több mint tizenöt éve, 2004-ben ért el, 100 ezer példánnyal. A kazetták aránya az első féléves albumeladások egészét tekintve azért még mindig nem számottevő, mindössze a 0,2 százalékot éri el, szemben mondjuk a vinylreneszánsz 12 százalékával, de ahhoz képest, hogy a kétezres években már eltemettük a kazettákat, tagadhatatlanul szépen tartják magukat. A Wired ehhez még hozzávette, hogy a kazetták lejátszására alkalmas magnók korántsem tértek vissza úgy, ahogy a lemezjátszók – a Sony például nem tervezi az idén negyven éves walkmanek feltámasztását; cserébe egy Kickstarter-kezdeményezésen 57 ezer dollár jött össze egy Bluetoothos, hordozható kazettás lejátszó gyártására, egy tokiói kazibolt tulajdonosa pedig a 2015-ös megnyitás óta több mint 1500 magnót adott el. Mindenesetre nem tudhatjuk, hányan játsszák le ténylegesen a megvett kazettákat.

A MŰSOROS KAZETTÁK SIKERTÖRTÉNETE, BUKÁSA ÉS VISSZATÉRÉSE

A 2019-es első félév legnépszerűbb kazettás formában megvásárolt albuma a briteknél Billie Eilish When We Fall Asleep, Where Do We Go?-je volt, melynek exkluzív kazis verzióját négyezren vették meg. Második helyen a Catfish And The Bottlemen The Balance című kiadványa áll (3000 példány), harmadik Madonna új lemeze, a Madame X. Tavaly a The 1975 lemezét kapkodták el legtöbben kazettán, 7523 példányban. A kazetták a 2010-es évek elején szállingóztak vissza a köztudatba, azóta évről évre erősödik a helyzetük, és 2013-ben rendezték meg először a Cassette Store Dayt a kazettakiadók bemutatásának céljából. Már hazánkban sem csak egy-egy kósza előadó ad ki egyéni diliből kazettákat: a Klinik kiadó a 2018-as Lemezboltok Napjára limitált példányszámú válogatáskazettát jelentetett meg, de egyébként is kihozzák mondjuk a Jazzékiel vagy az Anton Vezuv egyes kiadványait kazettán is, ahogy a Tapes Sublimating repertoárjának túlnyomó többségét is megvehetjük ebben a formátumban.

most pedig szemléltetésképpen lássuk, hogyan hallgatja meg 2019-ben az Eilish-albumot kazettán egy tini:

https://recorder.blog.hu/2019/07/25/szarnyal_a_kazettaeladas_a_britek_mar_duplaannyit_vettek_mint_tavaly_ilyenkor
Szárnyal a kazettaeladás, a britek már duplaannyit vettek, mint tavaly ilyenkor
süti beállítások módosítása