Klippremier! Trillion: The Chain

2019.07.09. 13:00, Gaines

trillion_chain.png

A grunge-prog-pszichedelikus Trillion szupergrupp pompás tavalyi lemezéről, a Like Waterről több számhoz is készült már klip, amelyek nálunk mutatkoztak be. A zoetrope-os Crumble Me, a koncertfelvételes Blisters és az éjszakában magát és másokat szétcsapő nőt követő Scumbag után itt a negyedik videó, a vitorlázós-vízfüggönyös The Chain. Premier!

A klip főhőse egy fiatal fiú, aki vitorlásra száll a Balatonon; a hangulati, formai és történeti váltások remekül illeszkednek a dal dinamikájához, egy fordulat pedig újraértelmezi az addig látottakat, és a nosztalgikus-vágyakozó képsorokat is plusz érzelmi tartalommal tölti meg.

A videóról több résztvevő is nyilatkozott a Recordernek, először a klip ötletgazdájának, rendezőjének, operatőrének, vágójának, mindenesének, Szombath Máténak adjuk át a szót:

"Részt vettem egy 4 hónapos MOME Open kurzuson a Music Video 1.0-n, ahol elsősorban rendezői munkát fejlesztette három szuper mentor: Veres Bálint, Bodóczky Antal és Horváth Viktor. Három fakultatívan hozott dalból választottuk ki végül a The Chain-t az ő segítségükkel, amihez már előtte is voltak erős vízióim az albummegjelenés után. Négy hónapon keresztül fejlesztettük az egész projektet és olyan alapos kidolgozást kapott, amilyet előtte egy kliphez sem készítettem. Ragaszkodtam hozzá, hogy a családi örökségünk legyen a szereplő hajónk, a Lutra II, azaz dédnagyapám régi hajója, ami a nagybátyámra szállt. Ez egy olyan régi klasszikus balatoni fahajó, amiből sajnos már nagyon keveset látni. Sokkal több előkészítést igényelnek, mielőtt vízre kerülnek. Hogy minél előbb a vizsgaidőpontig megszülessen a klip, felfokoztuk a tatarozás tempóját és márciustól kezdve majdnem minden hétvégén lejártunk együtt csiszolni, festeni, lakkozni, ragasztani a hajót Alsóörsön.

Az időjárás májusban folyamatosan ellenünk volt és sorra mondtuk le hétvégéről hétvégére a forgatást. Mikor végre eljött az időnk egy gyors döntést kellett hozni, hogy véglegesítsük a szereplőinket. A logisztika és a végeredmény is azt dobta, hogy a hajó igazi kapitányának kell a főszereplőnek lennie, azaz a nagybátyámnak Szászvári Péternek és fiának Szászvári Mártonnak. Abszolút pozitív csalódás volt mindkettőjük amatőrszínészi alakítása.

A klip öt nap alatt forgott le, kezdve a zenekari performansszal, amit a MOME TWO épületében Richard Usher fotóművész The Fall című vízkeringtetéssel működtetett vízfal kerete mögött forgattunk. A hajós sztorivonal egymás utáni három nap alatt forgott le. Majd egy külön este során forgattuk a vízalatti jeleneteket egy kerti medencében. Rengeteg önzetlen ember közreműködésének köszönhetően a vizsgaverzió ezzel megszületett, majd további mentori egyeztetések után még forgattam az egyébként is tervezett Super 8-as film jellegű emlékképeket. Ezek további hét kisebb-nagyobb alkalommal születtek meg teljesen.

A klip értelmezését ráhagynám a nézőközönségre, de talán megér több nézést is."

LEMEZKRITIKÁNK A LIKE WATERRŐL

A zenekar két tagja, Áron András Apey (ének, gitár) és Lee Olivér (gitár) is fűzött még néhány gondolatot a kliphez és a dalhoz.

Áron András Apey

"Egyelőre úgy néz ki, hogy a Trillion az egyetlen zenekarom, aminek mindegyik klipje tökéletes. Eddig messze ez az egyik kedvencem, abszolút tökéletesen egymásba ölelkezik a képi világ, amit Máté kreált azzal az atmoszférával, amit mi létrehoztunk, és ez egy nagyon különleges dolog szerintem. Maga a szám és a szöveg az elengedésről szól és hogy hová fejlődik és változik az ember az útja során, és minél messzebbről tekint vissza egy egykor közel lévő emberre annál idegenebbnek tűnik."   

Lee Olivér:

A videóról Máté mindent elmondott, ezért a zenei oldalról mesélnék csak, az amúgy is jobban áll. A dal alapötletét Matyi (Mohácsi Mátyás basszusgitáros - szerk.) hozta Kulcsra. Aki ismeri őt vagy a muzsikáját, annak talán nem akkora meglepetés ez. Emlékeim szerint viszonylag könnyen összeállt a hangszeres rész, az ének volt egy nagy kérdőjel sokáig, aztán egyszer összeültünk Apey-val ketten, megmutattam egy ötletemet, amit négyzetre emelt és bedobta, hogy énekeljek vele. Ráadásul olyan szöveget írt kb azonnal, amit nem hagyhattam ki. Számomra ez a dal annyi mindent segít feloldozni, hogy abba is hagyom ezt a mondatot. Szeretem nagyon.”

trillion_2018_01.jpg


a Trillion július 26-án ingyenes koncertet tart a Dürer Kertben (Facebook-esemény), illetve a fesztiválszezonban fellép még a Bánkitón (július 11.), a Rockmaratonon (július 13.), a Campuson (július 18.), a Művészetek Völgyében (július 27.), a Malomfesztiválon (augusztus 16.) és Csongrádon (augusztus 17.)


és akkor lássuk a The Chain klipjét:


a zenekar Facebook-oldala 

fotó: Jakab Péter

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_34.jpg

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2019/07/09/klippremier_trillion_the_chain
Klippremier! Trillion: The Chain
süti beállítások módosítása