A nő, aki csak a romlást hozza maga után – Klippremier! Trillion: Scumbag

2019.05.10. 13:50, Gaines

trillion.jpg

A Trillion tavaly decemberben adta ki remek második nagylemezét, a Like Watert (kritikánk), melynek előfutáraként mutattunk már egy klipet az albumon szereplő számok egyikéből (Blisters). A koncertfelvételekből összeállított videó után most történetmesélős, azon belül is durvulós folytatás érkezik, a Scumbag hősnője a fővárosi bulinegyedben csúszik szét, de nagyon. Premier!

A magyar rockszupergrup – melynek tagjait olyan zenekarokból ismerhetjük, mint az Apey & the Pea, a Grand Mexican Warlock, az ék vagy a Jazzékiel – húzós grunge-punk-rock dal, így aztán kellően belemenős, nemi sztereotípiákat megcsavaró klip társul hozzá egy budapesti éjszakában csatangoló, balhézó, táncoló, kokót felszívó, szexelő, hányó, megdicsőülő, fantáziáló, mélyrepülő nővel, hatásos csattanóval. A klip megálmodója, rendező-forgatókönyvíró-vágója Szombath Máté (Cineast) volt, ő készítette a Trillion első klipjét, a 19. századi zoetrope-technikával megvalósított Crumble Me-t. A Scumbag videójának megszületéséről először Szabó Lac dobos mesélt nekünk: „Amikor Máté átküldte a végleges forgatókönyvet három nappal a forgatás előtt, őszintén szólva kicsit beszartunk, mert ezt a gátlástalan, drogozós-partyzós-szexelős világot valahogy távolinak éreztük a Trillion szellemiségétől. Az is felmerült, hogy esetleg előállhatna egy szofisztikáltabb verzióval, de látva Máté lelkesedését és magabiztosságát, meggyőztük magunkat, hogy jobb ha nem kezdünk el okoskodni és hagyjuk, hogy a víziója maradéktalanul valóra váljon. És így a végeredményt látva, azt kell hogy mondjam, nem bántuk meg! Annyira paraszt lett, hogy nem lehet nem szeretni. Maximális respect mindenkinek, aki részt vett a klip elkészítésében, óriási csapatmunka volt, Kóbor Ágnes Judit pedig számomra az év női főszereplője.”

Szombath Máté pedig ezt tette hozzá a koncepció fogantatásáról és a forgatásról: „A scumbag kifejezésről javarészt mindenkinek elsőre egy férfi karakter jutna eszébe. Lefutattam a fejemben, hogy mi lenne, ha ez egy nőre adaptálnánk inkább. Egy olyan nő, aki bárhova beteszi a lábát csak a romlást hozza maga után. Összeugrasztja vagy kihasználja a környezetét. Alkalmi barátokat partnereket kerít hatalmaba, addig amíg a pillanatnyi kedve diktálja és mindezek teszik őt teljessé. Érdekes tapasztalat volt úgy dolgozni, hogy operatőre is voltam a projektnek és gyakorlatilag a kamerával mindig alkalmazkodnom kellett a félig improvizált helyszínekhez, kooereográfiákhoz, azokon a képeken túl amiket fixen megálmodtam előre. Kóbor Ági, amikor beugrott a régi ismerősök közül, azonnal tudtam, hogy vagy ő vagy senki más sem tökéletesebb ennek a karakternek a haladéktalan megformálására. Így is lett és szerencsére őt is az a végcél kezdte motiválni, ami az én rendezői vízióm is volt, hogy kicsit menjünk el hiperrealistába és borzoljuk meg a nézőközönség idegeit. A városi éjszakai élet kendőzetlen valósága, túl azon a kérdéskörön, hogy mi van a szétcsapottság állapota után. A forgatás megvalósulása még Salvatore Giuliano rendezőasszisztens (aki talán a legkiemeltebb szerepet is megnyerte magának) és Tóth Glória Jáde gyártásvezető munkáját dícsérik. Eszméletlen tempóban sikerült ennyi emberrel ennyi átlással leforgatni egy nap alatt az egész klipet.”


a Trillion a Facebookon itt érhető el, és itt található bővebb információ a májusban, azaz épp ma, május 10-én, Debrecenben induló miniturnéról is. A koncertek:

05/10 Debrecen, Kaptár Klub

05/18 Szombathely, Végállomás Klub

05/23 Szeged, Grand Café Szeged

05/25 Zenta, Zentropia

05/31 Budapest, Akvárium Klub

06/01 Zalaegerszeg, Club PopUp Underground


és akkor nem maradt más hátra, mint fejest ugrani egy kemény éjszakába, á la félelem és reszketés Budapesten:

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_14.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/05/10/a_no_aki_csak_a_romlast_hozza_maga_utan_klippremier_trillion_scumbag
A nő, aki csak a romlást hozza maga után – Klippremier! Trillion: Scumbag
süti beállítások módosítása