Lil Nas X egy Nirvana-átköltéssel emeli a téteket bombaslágere után

2019.06.21. 10:36, Gaines

lilnasborito_2.jpg

Az idei év, meg úgy egyáltalán, az elmúlt jó néhány év legnagyobb zenei szenzációja az Old Town Road, ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogyan lehet folytatni, netalán megismételni. Puding próbája az evés: Lil Nas X ma jelentette meg első EP-jét, és egy nappal előtte még gyorsan kijött egy beharangozó dallal, amiben egy Nirvana-dalt is megidézett – véletlenül.

Gyors előzmény: a vírusmémből világszenzációvá nőtt country-trap hibrid Old Town Road tizenegy hétig trónolt az amerikai slágerlista élén, még Taylor Swift sem tudta letaszítani; utoljára 1996-ban fordult elő hasonló, akkor a Los Del Rio Macarenája volt tizennégy hétig verhetetlen. Az első nagy sláger sikere tehát vélhetőleg hosszútávú, Lil Nas X karrierjének további alakulásához viszont új slágerek is kellenek.

MIÉRT ŐRÜLT MEG AMERIKA EGY COUNTRY TRAPÉRT?

Az új 7 című EP-ről még csütörtökön tette közzé a Paninit, melynek refrénje határozottan emlékeztet a Nirvana In Bloomjára. Az Old Town Road a Nine Inch Nails egyik instrumentális számát hangmintázta, így azt lehetett feltételezni, hogy ismét szándékos átemelésről van szó, ám Lil Nas X elmondása szerint a Nirvana-idézés a véletlen műve. „Az a legdurvább, hogy a Panini miatt ismertem meg a Nevermind lemezt” – mesélte a Beats 1 online rádiónak. – „Sokszor láttam a borítóját, de soha nem hallgattam végig. Most meg mindenki azzal jött, hogy sample-öztem a Nirvanát. Pedig nem! Fel sem fogtam, hogy szinte pont ugyanazt a melódiát használtam fel. Azóta tök sokat hallgatom.” Lil Nas X a felfedezés után megkereste Frances Bean Cobaint (aki egyébként pont a napokban mutatott meg az Instagramján egy új saját szerzeményt), és utólagos engedélyt kapott tőle a dalrészlet felhasználására, úgyhogy a rapper nagyvonalúan társdalszerzői kreditet adott Kurt Cobainnek.

Az EP-n egyébként feltűnik többek között Cardi B is egy Rodeo című számban, valószínűleg arra is érdemes lesz odafigyelni. Következzen a Panini animált videója, az eredeti Nirvana-dal, melynek részletét Lil Nas X lecsapolta az éterből, valamint a 7+1 számos új anyag.

https://recorder.blog.hu/2019/06/21/lil_nas_x_egy_nirvana-atkoltessel_emeli_a_teteket_bombaslagere_utan
Lil Nas X egy Nirvana-átköltéssel emeli a téteket bombaslágere után
süti beállítások módosítása