Albumpremier! Sophie Hard: Hard Day’s Hard

2019.06.14. 14:34, Gaines

spb_0228_0475_1.JPG

A Sophie Hard, azaz Kemény Zsófi és Konsiczky Dávid feminista-társadalomkritikus trash-rap projektje 2017-ben adta ki első négy számos EP-jét Piaci rés címmel. Ezt az EP-t egészítették ki mostanra LP-vé, a 10 számos bemutatkozó nagylemezt alább már meg is lehet hallgatni, plusz dalról dalra is olvasható hozzájuk kommentár. Premier!

sh_album_cover_v5_3.jpgA Sophie Hard gyökerei 2014-ig nyúlnak vissza, akkor söpört végig a neten a hot16challenge, melynek keretében rapperek kihívták egymást, hogy 24 órán belül rappeljenek fel 16 sorpárt. Kemény Zsófi addig csak egyszer próbált meg rappelni, elmondása szerint viccből, de állt a kihívás elébe. „Feltöltöttem a youtube-ra, és pár hét alatt megnézték vagy kétszázezren, és csőstül érkeztek rá a kommentek, főleg arról, hogy mi való a kezembe mikrofon helyett, és egy csaj hogy mer belekontárkodni ebbe a macsóműfajba. Úgyhogy azonnal írtam négy rapszöveget, olyan alapvetően női témákról, mint a feminizmus, a testképzavar, a szerelem és a politikai közérzet” – meséli. A Sophie Hard tehát dacból született formáció, másik fele a Csaknekedkislány zeneszerző-gitárosa, Konsiczky Dávid, aki a zenét, a beateket teszi a rapszöveg alá. A Piaci rés EP-t azért is bővítették most nagylemezzé, hogy „legyen végre egy koncertnyi anyagunk, ne kelljen két dal között mindig egy-két slamet is elnyomnom. Kábé ugyanazt csináltuk, mint eddig, csak most profi fotós fotózta az amúgy nagyon szimbolikus albumborítót.”

halljuk először a teljes lemezt, a Hard Day's Hardot:

A dalokhoz kommentár is társul, visszaadjuk a szót Kemény Zsófinak: "Gondoltam, hogy írok minden számról egy szívhezszóló kisesszét, de a harmadik után eluntam, és inkább idézek magamtól, az mindig bejön."

Piaci rés:

A szexizmusnak, mondod, két nézőpontja van: egy férfi, meg egy női./ De a néző gondba’ van, mert nem a farok csóválja a kutyát,/ hoppácska: a farok az egész világot csóválja.

Háj Way To Hell:

Védjed a kapudat, a lábad közét főleg, /a törzsfejlődés halad: minden ujj középső lesz.

Lehel piac:

Én is élek, de le se bagózd te!/ Kifogtad az aranyhalat? Adózd le!/ Nem dolgozik, ne is egyék, nincs is miből,/ megmásznád a tudás fáját, de mindig kidől?

Ez ilyen szerelmes szám:

Ez szerelem még mindig, de ne viccelj,/ mit kezdjek egy friends with benefits-cel?/ A jó pofonhoz kell mind a két kezem,/ bocsáss meg, Uram, épp vétkezem.

Kobold:

Elhomályosult abszolutizmus, / rendben van, hogy rábaszol úgyis most, / az útjába állsz, hogy félrelépjen, / A véreddel írja, hogy „révbeértem”.

Visszatánc:

Beszökő egyszer, kiszökő kényszer,/ ballada készül, végleg készen,/ két kiemeltebb pont a sötétben:/ a vadban, a vadban a két szem.

Etelköz óta:

Etelköz óta ítélkezem, / De ha mutálva utálok, ki énekel?/ Ennyire merni az annyira mennyi?/ Térfigyelővel jobb az a szelfi?

Horror:

Veled a legjobb a börtön, de életfogytig ki akarta?/ Én gyanús vagyok, te gyanútlan,/ hadd hazudjam, hogy nem hazudtam.

Fogy az idő:

Az idő elől futni kell az embernek? /én ráérek akkor futni majd, ha kergetnek.

Megint ugyanaz a szöveg:

A szemem az fekete, a hajam majdnem göndör, /a szám nagy, a fülembe rapzene bömböl, / most nézd meg tényleg ezt a gyanús alakot, /lehet, hogy én igazából fekete vagyok?

fotó: Bokor Krisztián

lemezborító: Legát Franci fotójából Bárány Bence

Kemény Zsófi hivatalos Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2019/06/14/albumpremier_sophie_hard_hard_day_s_hard
Albumpremier! Sophie Hard: Hard Day’s Hard
süti beállítások módosítása