Jay-Z a világ első dollármilliárdos rappere

2019.06.04. 11:06, Gaines

jayzmoney.jpg

A hiphop unásig koptatott sablonja, hogy az alulról érkező, nyomorból és bűnből kitörni vágyó egyszeri srác (vagy lány) majd a dúsgazdag luxuséletet fogja élni, nagy lábon, mint Marci hevesen, és így tovább. Nos, ezt a felemelkedéstörténetet maxolta ki Jay-Z, akinek a vagyona a rapperek közül elsőként lépte át az egymilliád dolláros álomhatárt.

A Forbes magazin címlapsztorijában az áll, hogy „konzervatív becslések szerint is” összesen egymilliárd dollárra rúghat Jay-Z vagyona, átszámolva majdnem háromszázmilliárd forintot jelent. A cikk tételesen felsorolja, milyen forrásokból tevődik össze mindez: elsősorban nem a zenéből, a zeneiparból származó bevételek a teljes összeg egynegyedét teszik ki. A rapper diszkográfiája 75 millió dollárt érhet, Jay-Z luxus streamingszolgáltatója, a Tidal nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de még így is százmilliót hozott a konyhára, a Roc Nation nevű szórakoztatóipari vállalat is ugyanennyit.

A PÉNZ ÉS A ZENE KAPCSOLATÁNAK KÜLÖN LAPSZÁMOT SZENTELTÜNK

Jay-Z mára rapperből már inkább üzletemberré avanzsált, és a pénze nagy része a nem zenei irányultságú üzleti vállalkozásokból származik. 310 millióra taksálják például az Armand de Brignan italmárkában való száz százalékos részesedését (2014-ben vásárolta fel a céget), 100 milliót ér saját italmárkája, a D’Ussé konyak, ezen kívül készpénzes vagyona és befektetései – például a 70 millió dolláros Uber-részvényei – 220 millió dollárt tesznek ki. A resztli meg az 50 milliós ingatlanportfólió és a 70 milliós magánműgyűjtemény. És persze hozzácsaphatjuk Beyoncé nettó vagyonát is, amit 2018-ban 355 millió dollárra becsültek, a házaspár együtt alulról súrolja a másfél milliárdot (150 millió híján, de hát 150 millió nem oszt, nem szoroz).

Jay-Z tehát az első rapper, aki bekerült a milliárdos szórakoztatóipai figurák meglehetősen szűk körű társaságába, Oprah Winfrey, George Lucas, Steven Spielberg és Michael Jordan előzik meg csupán, neki pedig Kylie Jennert sikerült most leköröznie. A soron következő rapper Diddy 825 milliós nettó magánvagyonnal, őt pedig Dr. Dre követi 770 millióval. A Forbes külső szakértők bevonásával, részvények és éves bevételek összegzésével számolta ki a becsléseket, és még le is vonta belőle a sztár luxuséletvitelének fenntartását.

Címkék: pénz jay-z
https://recorder.blog.hu/2019/06/04/jay-z_a_vilag_elso_dollarmilliardos_rappere
Jay-Z a világ első dollármilliárdos rappere
süti beállítások módosítása