Lezserségből nincs hiány – Ilyen volt a Nagy-Szín-Pad! negyedik estéje

2019.05.12. 16:44, Gaines

nsz-4nap-01570.jpg

A USNK rapduó komplett showműsort hozott az utolsó elődöntőre, de a The Bluebay Foxes nem hagyta magát lesöpörni a színpadról.

Ha egy zenekart kellene kiemelni az idei mezőnyből, aki a leginkább közelít az aktuális nemzetközi zenei fősodorhoz, akkor az a hiphopban utazó USNK. A kolozsvári rapduó – plusz DJ-jük/beatboxerük és basszerosuk – műsora többféle hatást olvaszt egybe: rappelnek angolul és magyarul, vannak instázós-lájkolós és kik vagyunk-honnan jöttünk verzéik, dolgoznak újhullámos trapalapokkal és régisulis beatekkel is. A flow-juk különösen az angol daloknál erőteljes, és friss csapat létükre – a tavalyi X-Faktorig csak három házibulin léptek fel – teljes magabiztossággal uralják a színpadot. Már amikor aktívan fent vannak: a bő lére eresztett felkonfok időnként megakasztották a koncert ritmusát, és az sem volt szerencsés, hogy hosszú időre levonultak a színpadról, amíg táncoslányok szerepeltek egy több számos DJ-medleyre. Jó dolog a Sean Paulra és Rihannára előadott táncos show, de talán nem egy ilyen eseményen, ahol így kevesebb ideje marad a főszereplőknek. (Frissítés: Azért mentek le a színpadról, mert a Petőfi TV-s közvetítés kezdetén a tévések kísérik fel az előadókat,és nem akarták, hogy közben a nézők unatkozzanak.)

A zsűritagok többsége előrebocsátotta, hogy nem a hip-hop a kedvenc műfajuk, ugyanakkor ők pont a koncert showműsor jellegét emelték ki pozitívumként, és le tudta őket hengerelni a két rapper összjátéka, a műsor átgondoltsága. „Virtuóz szövegmondás, érteni lehet, amit mondanak, teljesen szinkronban vannak egymással” – fogalmazott Patkós Béla Kiki. Abban viszont nem biztos mindenki, hogy nagyobb, fesztiválos színpadon is ugyanilyen élő tudna lenni a produkció.

Az angol nyelvet részesíti előnyben a The Bluebay Foxes is, és Juhász Bálint énekes-gitáros-frontember kelet-európai akcentusától eltekintve abszolút jól áll nekik. Az is jól jött ki, hogy a rapduó után ízig-vérig gitárzene következett, így két merőben különböző, egyaránt markáns zene stílus osztozott az utolsó elődöntőn. A sodró lendülettel előadott indie rock számok még jobban életre kelnek élőben, mint albumon, amihez nagyban hozzájárul Juhász lezser karizmatikussága – a koncert alatt felmerülő technikai malőröket is elegánsan kezelte.

„Ha Angliában születtek volna, már a nagy fesztiválok sztárjai lehetnének!” – vélte Boros Csaba, és a The Bluebay Foxes azokat is meg tudta győzni a zsűriből, akik csak kellemes csapatnak gondolták őket, és nem vártak tőlük sokat. Akadt, aki úgy érezte, kicsit befelé zenéltek, és náluk is felvetődött a kérdés, működne-e ugyanez nagyszínpadon. De ahogy a Recorder, úgy összességében a zsűri is örülne, ha alkalmuk nyílna tenni egy próbát.

fotó: Hegyi Júlia Lily

Már csak a Nagy-Szín-Pad! döntője van hátra, ahol a három legjobb eredményt elért zenekar lép fel, május 16-án 20 órától az Akváriumban, részletek itt.

https://recorder.blog.hu/2019/05/12/lezsersegbol_nincs_hiany_ilyen_volt_a_nagy-szin-pad_negyedik_esteje
Lezserségből nincs hiány – Ilyen volt a Nagy-Szín-Pad! negyedik estéje
süti beállítások módosítása