Kalaptornyok és levágott fejek: a zeneipar sztárjai a legőrültebb szerkókban

2019.05.07. 16:30, Gaines

ladygaga_met.jpg

A New York-i Metropolitan múzeumban évente megrendezett Met gála elméletben jótékonysági adománygyűjtő est, a gyakorlatban extravagáns divatesemény, ahol a legnagyobb sztárok egymással versengve vehetnek fel látványosabbnál látványosabb ruhakölteményeket. Igazából ez a lényeg, a vörös szőnyeges felvonulás, amelyet minden évben más-más tematika köré fűznek fel, az idei különösen kedvezett az ékszíjat ledobó ötleteknek. Galériában mutatjuk, mit művelt Lady Gaga, Jared Leto és a többiek.

A május 6-án, hétfő este megtartott gála a camp jegyében telt, Camp: Notes on Fashion címmel, ami Susan Sontag megkerülhetetlen esszéjére, az 1964-es Notes on „Camp”-re utal. Ebben kísérelte meg meghatározni a legkülönfélébb művészeti ágakban alkalmazott kifejezési formát/stílusnemet, amit nem könnyű belőni, azóta is heves viták folynak róla, mi számít campnek, és mi nem, de valahogy úgy egyszerűsíthetjük le, hogy a camp egyszerre giccses, ironikus, hatásvadász, túlzásokkal operál, egyesek szerint szándékosan, és tudja magáról, hogy giccs, csak a közönség nem (ez Sontag elmélete), mások épp fordítva látják, hogy a camp az alkotók szándéka ellenére, akaratlanul válik önironikussá a befogadás során, és paradox módon nem camp, ha annak szánják. Emellett pedig még queer is.

A Met gálán megjelenő sztárok szempontjából ez voltaképp mindegy is, fő, hogy minél elszálltabb ötleteket dolgozhassanak ki az adott ruhatervezővel vagy céggel. A zenében mozgó előadók közül – zenészek, énekesek, sztárok – válogattuk össze az érdekeseket.

Lady Gaga

Komplett előadást tartott matrjoskaszerűen adagolt ruhacserékkel, esernyős-szmokingos kísérőkkel, bunkofonos pózolással, még videó is készült róla.

Kacey Musgraves

kacey.jpg

A friss Grammy-díjas countryénekes szintén rózsaszínből indult ki, aztán pakolt még rá egy kis rózsaszínt is, fullba nyomta a Barbie-babát, külön pacsi a hajszárítós kiegészítőért.

Janelle Monáe

janelle2.jpg

Komplett művtöris kvízt lehetne összeállítani Monáe ruhájának utalásaiból, Dalí, Picasso, Mondrian, azt a kalaptornyot pedig még Lewis Carroll is megirigyelné. A melltakaró szem pislog is.

Solange

Kígyóbőr ruha és csizma mellé kígyó dukál, plusz pikkelymintás körmök. Taylor Swift, figyelsz?

Jared Leto

jaredleto.jpeg

Vitatható, hogy szükségünk van-e dupla adag Jared Letóra, de legyünk őszinték, melyikünk ne járkálna szívesen a városban levágott fejünkkel a hónunk alatt.

Florence Welch

Nagy divat volt a camp tematikán belül a „harcos amazon tetszőleges fantasy sorozatból”, a Florence And The Machine frontembere vitt bele egy kis Jégvarázst is a biztonság kedvéért.

Cardi B

cardib_met.jpeg

Ennél masszívabb uszályt egész biztosan nem lehetett látni az idei Met gálán, akár arénakoncertet is tarthatott volna benne. És hogy mit jelképez? Cardi B: „Feminizmus.”

Celine Dion

celinedion.jpg

Így könnyű, csak le kellett emelnie a fogasról az egyik Las Vegas-i fellépőruhát és tollbokrétát a sok közül. A gála után egyből vihetik az ABBA-musical vagy a Jézus Krisztus Szupersztár előadására.

Katy Perry

katy-perry-1.jpg

Sia csak énekel a kristálycsillárról. Katy Perry maga a kristálycsillár.

Frank Ocean

frankocean.jpg

Férfiak, #1: Fekete dzseki, de Prada.

Billy Porter

billy2.jpg

Férfiak #2: Brazil x Angyalok Amerikában x Watchmen x Kleopátra = „Aranytestű isten vagyok!”

billy1.jpeg

https://recorder.blog.hu/2019/05/07/kalaptornyok_es_levagott_fejek_a_zeneipar_sztarjai_a_legorultebb_szerkokban
Kalaptornyok és levágott fejek: a zeneipar sztárjai a legőrültebb szerkókban
süti beállítások módosítása