Albumpremier! Žagar: Woods, Spirits & Sorcery

2019.05.03. 10:30, Gaines

zagar_2019-1_foto_dobos_tamas.jpg

Hosszú, filmzenékkel tűzdelt szünet után érkezik a Zságer Balázs vezette, Ligeti Gyuri kiszállása óta immár trióként működő Žagar új nagylemeze, a Woods, Spirits & Sorcery, megérte hat évet várni. Lemezpremier!

zagar_borito.jpegA 12 számos, szűk egy és negyed órás Woods, Spirits & Sorcery egyszerre sűrű és levegős anyag, amely bőven teret hagy a gondolatoknak, elmélyülésnek-elidőzésnek, miközben észrevétlenül kalauzol át különböző hangulatokon, stílusokon, mint egy veszélyektől sem mentes őserdei expedíció, ahol bátran rábízhatjuk magunkat a tapasztalt idegenvezetőre. A meglepő afrikai és arab hangszerek – djembe, darbuka, ney, balafon – tribal ritmusokkal párosulnak, hömpölygő-oszcilláló, organikus folyamatzene ez, ami együttmozgásra késztet, és transzba hív, hol deep house-zal, hol triphopos worldbeattel, hol pszichedéliával.

Zságer Balázs a Recorder magazin 71. számának hamarosan online is olvasható címlapinterjújában elmondta, először a klubkoncerteken kezdtek ebbe a pszichedelikus elektronikai irányba távolodni a popzenei formuláktól, amihez új számokra volt szükség, ezekre pedig nagy hatással voltak a technobulikon és ozorai fesztiválozásokon tapasztalt flow-élmények is. A témaválasztásról így mesélt a nagyinterjúban a frontember: „Ezek univerzális témák, amikről nehéz úgy beszélni, hogy ne legyen teljesen nyilvánvaló, amit mondasz. A Rave With Me Tiger egy valós történetből jön: pár éve a cseh-lengyel határon egy fickó meztelenül futkosott az erdőben, és amikor több nap után elkapták, elmondta, hogy LSD-zett, és azt gondolta magáról, hogy ő egy tigris, aki nyomot fogott. Az El Diablero pedig a dél-amerikai indiánoknál azoknak a nagy varázslóknak a neve volt, akik képesek voltak állattá változni.”

A ŽAGAR 15 ÉVÉNEK 15 LEGEMLÉKEZETESEBB PILLANATÁRA EMLÉKSZIK VISSZA

A számok szövegét Hutvágner Szofi írta, kivéve a Mushrooms are singing című dalét, amelyhez az artworköt is jegyző Mészáros Szani, illetve a You gotta change című számét, amelyhez Zságer Balázs írt szöveget. A lemezen vendégzenészek is közreműködnek, Barabás Lőrinc és Kiss Árpád trombitán, Tóth Szabolcs szitáron az Anata Wa Watashi című számban, az algír-magyar Gozlán Fatima afrikai ütőhangszereken (darbuka, djembe) és perzsa fúvóshangszeren (ney), a nigériai Bukky és a spanyol Carmen Estevez pedig énekel – velük élőben is találkozhatunk majd, illetve a nagyobb koncerteken fellép Bakai Márton (hegedű) és a guineai-szenegáli Ibro Fall (djembe, balafon) is. Az LP limitált, sorszámozott vinylen is kijön majd a Théque Records gondozásában a Telekom Electronic Beats támogatásával.

zagar_profile_2019_print2_foto_dobos_tamas.jpg


a lemezbemutató koncert május 17-én, este 20 órakor lesz az A38 Hajón, Facebook-esemény


és akkor induljunk az élettől lüktető dzsungelbe a Woods, Spirits & Sorcery-vel:


az első két kislemezhez 360°-os videók is készültek: 


fotó: Dobos Tamás

a Žagar Facebook-oldala

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_11.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/05/03/albumpremier_agar_woods_spirits_sorcery
Albumpremier! Žagar: Woods, Spirits & Sorcery
süti beállítások módosítása