Elektronikus zenék – Jön az electro revival?

2019.04.27. 10:00, trecorder


rec_070_laurel_halo_650.jpg
Laurel Halo
szállítja az év eddigi legjobb mixét, nagy a mozgolódás az electróban, de közben house-ból és technóból is van mit hallgatni.  Elektronikus tánczenei rovatunk legújabb válogatása a Recorder magazin 70. lapszámából.

rec70_laurel_halo_lp_cover_280.jpgLaurel Halo állította össze a legújabb DJ-Kickset, és van okuk a rajongóknak az örömre: az ann arbor-i kísérleti popzenész(?) mixe az egyik legjobb a sorozatban az utóbbi évekből.


DJ-Kicks (!K7, 2019)


A közel egyórás szett betekintést is nyújt korunk legizgalmasabb elektronikus zenei ritmusainak világába, és visszatekint a kiindulópontokra is, azonban attól válik az egész zseniálissá (és rugaszkodik el a hasonló koncepciójú mixek tucatjaitól), hogy Halo elképzelésében nincsenek szakaszok. Minden hangzás jól megfér egymás mellett, mintha a különböző korszakok és világok párhuzamosan léteznének.

rec70_96back_lp_cover_280_1.jpgMár a második komoly albumát adja ki idén az európai electro újkori főhadiszállának számító Central Processing Unit (CPU) kiadó – ez azért nagy szó, mert a sheffieldi csapat zömmel 12”-ekre szakosodott az elmúlt hét évben.

Excitable, Girl (Central Processing Unit, 2019)

A nagyszerű Mikron-album után most 96 Backtől hallható egy remek tizenkétszámos gyűjtemény Excitable, Girl címmel, ami újabb nyilatkozat arról, hogy a végtelen Drexciya-reissue-k mellett a műfaj továbbra is tartja úttörő jellegét. Sőt: igazából az elmúlt pár hónapban igen jelentős mozgolódás van az electróban, sok új tehetség tűnik fel. Lehet, hogy az évtized nagy techno és house revivalje után most az electróé következik?



rec70_smallpeople_lp_cover_280.jpgPersze jó house zenéből sosem lesz hiány. Elkészült például új albumával a Smallpeople, akiknek a hét évvel ezelőtti Salty Days című lemezét mindmáig az évtized legjobb deep house-ai közt tartják számon.


Afterglow (Smallville, 2019)


Az Afterglow sem vállal kevesebbet: teljesen mindegy, hogy a német páros feje éppen hol jár, a végeredmény mindig rendkívül laza, atmoszférikus és maradandó lesz. Nincsenek töltelékzenék az albumon, minden pillanat mágikus. Ráadásul a vége felé van egy breakbeat – Benevolent Receiver –, ami a váratlanságával szó szerint új világba nyit kaput.


rec70_xosar_lp_cover_280_1.jpgA tél végén jelentette meg új lemezét a XOSAR-ként ismert Sheela Rahman, aki egy ideje nagy barangolója a határmenti elektronikáknak, most viszont a The Possessor Possesses Nothingon meglehetősen jó arányban alkalmaz befogadható és keményebb ötleteket egyaránt.

The Possessor Possesses Nothingon (Bedouin, 2019)

Talán ez eddigi életműve leghallgathatóbb albuma, de szerencsére ezért nem kellett feláldoznia semmit: aki a keményebb, ipari elemekből építkező technót szereti, az most egy meglehetősen főidős hangzású darabra lelhet, amin a kötelező fémes ambientek is jól teljesítenek.



Szerző: Velkei Zoltán

Még több elektronikus tánczenei lemez.


tictac650_2.png

https://recorder.blog.hu/2019/04/27/elektronikus_zenek_jon_az_electro_revival
Elektronikus zenék – Jön az electro revival?
süti beállítások módosítása