Nevezzük el a világ leghíresebb fekete lyukát Chris Cornellről!

2019.04.19. 12:25, Gaines

blackhole_soundgarden.jpg

Rövidhír: múlt hét szerdán hozták nyilvánosságra az év csillagászati világszenzációját, az első közvetlen felvételt egy fekete lyuk eseményhorizontjáról. Pár napra rá online petíció indult a Nemzeti Tudományos Alap, a NASA és az Eseményhorizont Teleszkóp projekt vezetőinek irányába, hogy a Soundgarden két éve elhunyt énekes-dalszerzője, Chris Cornell legyen a fekete lyuk névadója.

A rajongói petíció érvelése természetesen a zenekar egyik legnépszerűbb számán, a Black Hole Sunon alapul, mind a dal, mind a klipje a kilencvenes évek meghatározó rockzenei sarokpontjai közé tartozik. „[Chris Cornellt] világszerte rengetegen szerették, nemcsak a rockerek, hanem általánosságban a zenerajongók. Zenéje, hangja és személyisége ezrek életére volt hatással, inspirálta, megváltoztatta, sőt, meg is mentette emberek életét” – áll a petíció szövegében. A 48 ezer aláíró között ott van Tom Morello neve is, aki az Audioslave-ben játszott együtt Cornellel; a gitáros azt mondta, „abszolút helyénvaló” lenne ez a névadás.

A 90-ES ÉVEK DEPRESSZIÓS SIKERZENEKARAINAK TÖRTÉNETE

Túl vérmes reményeket nem érdemes fűzni a petíció sikeréhez, akad ugyanis legalább egy erőteljes kihívója az M87* égitest elnevezéséért folytatott versenyfutásban. Egy hawaii nyelvészprofesszor ugyanis a csillagászokkal együttműködve a „Pōwehi” kifejezést választotta, ami valahogy úgy fordítható le: „a végtelen teremtés felékesített, sötét forrása”. A hawaii nevet egyelőre még nem fogadta el hivatalosan a névadásról döntő Nemzetközi Csillagászati Unió, elméletben addig versenyben lehet a „Chris Cornell” is, de ha más nem, a tisztelgés végett érdemes aláírni a petíciót, ami itt található.

https://recorder.blog.hu/2019/04/19/nevezzuk_el_a_vilag_leghiresebb_fekete_lyukat_chris_cornellrol
Nevezzük el a világ leghíresebb fekete lyukát Chris Cornellről!
süti beállítások módosítása