Bárcsak mi is Rihannával lehetnénk ebben a földi paradicsomban!

2019.04.15. 16:30, Gaines

guava-island-rihanna-donald-glover.jpg

Lement a Coachella fesztivál 2019-es felvonásának első hétvégéje, jó néhány sztárfellépővel, koncertezett Ariana Grande, Billie Eilish, J Balvin és a Tame Impala, és meglepetésekben sem volt hiány, Katy Perry és az 'N Sync négyötöde is tiszteletét tette a fesztiválon. Az egyik leginkább várt esemény azonban csak félig kapcsolódott a Coachellához: Childish Gambino a fellépéséhez időzítve tette elérhetővé online a tavaly stikában forgatott új filmjét, a Rihanna – és saját maga – főszereplésével készült Guava Islandet. Megnéztük.

Childish Gambino, azaz Donald Glover filmes projektjéről tavaly nyáron híreszteltek először, miután Kubában kiszúrták az énekes-dalszerző-előadót Rihannával és állandó alkotótársával, Hiro Muraijal. Év végén aztán kijött egy előzetes is, de a projektről még mindig nem árultak el sokat. Végül szűk egyórás film született, melynek cselekménye Gambino közelmúltban megjelentetett single-jeire van felfűzve, két új dalt is tartalmaz (Time, Die With You), inkább vizuális albumnak, hosszúklipnek tekinthető, mintsem saját lábain megálló nagyjátékfilmnek.

DONALD GLOVER-NAGYPORTRÉNK ITT OLVASHATÓ

A szép, elsősorban hangulatokra és egy pezsgő, életteli miliő megteremtésére építő, egyszerű mese főhőse Deni Maroon (Donald Glover), aki barátnőjével, Kofival (Rihanna) születése óta egy varázslatos karibi szigeten, a címadó Guaván él. Az animációs előszóban összefoglalt mitológia szerint annak idején a sziget maga volt a földi paradicsom, mígnem az emberi kapzsiság és hataloméhség el nem uralkodott rajta. A szigetlakók egy kizsákmányoló kényúr (Nonso Anozie) parancsára robotolnak napestig a szövőgyárban, hogy anyagi javakat termeljenek neki a sziget csodáiból, és amikor a közkedvelt Deni fesztivált szervez szombat estére, a kényúr megtiltja a fellépést a vasárnapi munkavégzést biztosítandó. Vajon a mesehős cserben hagyja-e a népét?

A zenés film felvillant néhány konfliktust, amiket aztán sem ideje, sem kedve nincs igazán aprólékosan kibontani, ezek legfőképpen háttérként szolgálnak. Kofi elvágyódik a szigetről, csakhogy Deni az otthonát virágoztatná fel, egyesítené zenéjével; a személyes nézeteltérést szélesebb társadalmi ellentétek övezik, némi – megintcsak nem túl bonyolult – kapitalizmuskritikával.  A Guava Island intelemként ágyazza be például a This Is America szövegét és a klip koreográfiáját, amikor Deni egyik dokkmunkás társának magyarázza el, miért nincs kolbászból a kerítés a világ túlfelén sem. Glover és Rihanna karakterei pedig túlságosan is csak egy-egy felnagyított, mesei-mitikus jellemvonással írhatók le ahhoz, hogy többek legyenek szerethető, de kétdimenziós klipszereplőknél.

Ettől még kifejezetten kellemes, szemet és fület is gyönyörködtető kikapcsolódás a Guava Island. Christian Sprenger operatőr és Hiro Murai rendező átemelik a filmbe a Gloverrel közösen készített Atlanta című sorozatuk második évadának szemcsés-füstös képi világát, a 4:3 képarányú (tévé)felvételek mutatják a sziget szépségét, de tompítják is azt, érzékeltetve, hogy valami elveszett, vagy folyamatos veszélyben van a fennmaradása. Arról szól, hogy a zene ereje felülkerekedhet a nehézségeken, de az optimista győzelem sincsen áldozatok nélkül. Mindezt festői környezetben, hol lustán ábrándozó-sziesztázó, hol karneváli-karibi-tropical-Earth Wind & Fire hangulatban, az legyen a legnagyobb bajunk, hogy nyaralhattunk egy jót áprilisban.

A film/klip a Coachellán debütált, egy nappal Childish Gambino pénteki koncertje előtt egy külön erre a célra létesített vásznon, és a fesztivál végéig vetíteni fogják ott. Szombaton 18 órán keresztül ingyenesen streamelhető volt az Amazonon, azóta pedig a Prime-előfizetők ingyen megtekinthetik.


ez a dal is elhangzik a filmben:

https://recorder.blog.hu/2019/04/15/barcsak_mi_is_rihannaval_lehetnenk_ebben_a_foldi_paradicsomban_guava_island-kritika
Bárcsak mi is Rihannával lehetnénk ebben a földi paradicsomban!
süti beállítások módosítása