Túl boldog vagyok, túl nyamvadt vagyok - Rec.hu

2019.04.11. 13:32, RRRecorder

skeemers_daddy.jpg

Életzuhatag, vagány és laza szörfösök, groteszk grunge a képmutatással szemben. Beastie Boys Gazdagréten, Budapest és Santa Monica egymás mellett, lo-fi R&B az elsötétített hálószobában, beszorított levegő, sírversek döngöléssel. Allah csellón működik közre. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Életzuhatag - ilyen címmel kizárólag Grandpierre Attila valamelyik zenekara adhat ki lemezt, és tényleg: ez az új Vágtázó Halottkémek-album címe. "Egyik korábbi VHK-kiadványra sem hasonlít, de végig érződik, hogy ugyanabból a gyökérzetből nő ki, és ugyanazt a fát teszi terebélyesebbé" - mondta a lemezt bemutató Stenknek Sánta Kristóf basszusgitáros; a Túl sokat vártam című számról pedig Grandpierre ezt mondta: "a legelső igazi VHK-szám volt, amit írtam, 1981-ben játszottuk először, most kerül végre lemezre." (Ebből a számból származik az idézet a cikk címében.) Azt érdemes még ehhez mindenképpen hozzátenni, hogy első benyomásom alapján hosszú idő óta ez a legjobb Vágtázó-anyag (mármint a VHK mellett a ~ Csodaszarvast is beleértve). HonlapFacebook, legközelebbi koncert: április 13., Dürer Kert.


A MADMIKE zenekar a magyar színtéren egyre népszerűbb szörfrockot, a régóta népszerű stonert, némi pszichedéliát és - főleg a megszólalásban - punkot kever össze számonként különböző arányokban. Első lemezük (vagy EP-jük) az Ocean Of Sound címet kapta, és a stíluskavalkád mellett fontos jellemzője, hogy roppant szórakoztató és minden erőlködéstől mentesen laza - még akkor is, amikor a beparázásról szól. Az a fajta lemez ez, ami alapján kedved támad elmenni egy koncertre, mert kizárt, hogy ne legyen jó a hangulat. A Keret blognak beszéltek róla számonként és általában. Facebook, lemezbemutató koncert: április 17., Dürer Kert.


A szörfös-jangle popos - Magyarradar-bemutatkozásában magát beachpopnak nevező - skeemers új EP-je szintén vagány és laza. Valamint igen gazdaságos, hiszen az öt szám 9 és fél percbe belefér. "Másfél perces számok - lényegretörő dalszövegek - csak semmi cécó" - írták róla. A Stenk mutatta be, csakúgy, mint a klipet, és a cikkből is kiderül, hogy a nagylemez őszre várható. Egyébként a Middlemist Red mellett a skeemers a másik magyar zenekar, aminek egy száma bekerült a Ray Donovan című sorozatba. Mint írták: "pontosan akkor hallható a dal, amikor Ray lánya bemegy a kocsmába leinni magát - MIKOR MÁSKOR?!"Facebook, legközelebbi koncert: április 13., Dürer Kert.


Sabw
2014-ben jelentette meg előző EP-jét az ASAN kiadónál, és csak most érkezett meg a folytatás. A Missing Out nagyjából az, amit néhány éve posztdubstepnek neveztünk, erősen hangulatfestő elektronikus zene. Olykor érzelmes, olykor okos; olykor szép, olykor hideglelős, sötét és egész kemény; olykor lebegős, olykor sűrű - és gyakran ezek közül egyszerre több, és épp ettől igazán jó. "Azért aposztrofálnám ezt az EP-t az “urban” anyagomnak, mert erről a béna fojtogató feszkóról szól, ez a beszorított levegő, amit csak azert sem engedsz ki, egészen amíg nem muszáj" - mondta Sabw az EP-t bemutató Lángoló Gitároknak, bár azért ennyire nem nyomott az anyag (azért az is elhangzik, hogy "semmi dráma nincs abban, amit csinálunk"). HonlapFacebook.


"Egyszerre idézi meg a Beastie Boys Sabotage című számának videóját, a Szomszédok képi világát és helyszíneit, valamint a Kisváros elképesztően izgalmas akciójeleneteit" - olvasható a Stenken a Felső Tízezer legújabb klipjéről, és ehhez a tűpontos kedvcsinálóhoz tényleg csak azt érdemes hozzátenni, hogy Konkol Máté a rendező, a szám pedig az Utálom a zenét című, a Lemezboltok Napján megjelenő EP-n lesz rajta. Facebook, legközelebbi koncert: április 11., Instant.


A nís besorolása nagyjából az első hangtól egyértelmű: ez bizony grunge. A több zenekarból (pl. Bálnalovas) összejött együttes azonban egy rockdalnál nagyobb ívű, összetettebb szerkezetekben gondolkodik, ami nemcsak hogy progresszív jelleget ad a zenéjüknek, hanem egy átlagos műfaji zenekarnál jóval izgalmassá is teszi. A Bitchcraft című szám pedig egyenesen groteszk hangulatokkal játszik el, ami a grunge-tól (legalábbis ahogy általában játszani szokták) meglehetősen idegen. A dal témája "az az ellenszenv, amit a világot belengő képmutatással és közönyösséggel szemben érzünk" - mondták a lemezt bemutató Lángoló Gitároknak. Facebook


A Zoli Bandből a Zoli, az Téglás (Ignite, illetve MisfitsPennywise), a Band pedig magyar zenésztársakat takar, például egykori és jelenlegi Bikini-, Kowalsky meg a Vega-, Superbutt-tagokat. A 2010-ben már egy lemezt kiadó, majd szünetelő, most pedig új felállással visszatérő Zoli Band Santa Monica címmel hozta ki második albumát, ami a klasszikus, dallamos rockzene irányvonalát követi. Ahogy a hivatalos leírásban olvasható: "rengeteg zenekarban dominál mostanság a kiabálás, üvöltés, és úgy érzem, hogy a rockzenéből kezd kiveszni a rendes tiszta, dallamos éneklés, én pedig olyan zenekarokon nőttem fel, mint az Alice in Chains, vagy az Iron Maiden; akkoriban rengeteg ilyesmit hallgattunk, így ezzel a zenekarral ezt a világot szeretném újra visszahozni." Az albumon jónevű amerikai szerzők és szakemberek dolgoztak, és angol nyelvű, kivéve a végén a rendhagyó Petőfi-versfeldolgozást; viszont rögtön a Santa Monica című szám után jön a Budapest My Love. Facebook, lemezbemutató koncert: április 20., A38.


A Buzi Kisfiúk zenekar KURVA ANYÁD FIDESZ című négyszámos EP-je pont olyan, mint gondolnánk, mármint a megtévesztő bevezetést leszámítva: trash punk, dühösen elkiabált szövegekkel, amik azért valójában nem csak vagy nem is elsősorban a Fideszről, hanem néha úgy általában a 21. századról, máskor meg szűkebben a lírai ént cigizés miatt kitiltó helyről szólnak, meg egy csomó mindenről ezek között. A zenekar tagjait úgy hívják, hogy: Trashőfi Sándor, Román Mikkdzsegger, Dr. Székelyházi István Péter, Pina Yolobitch. Csellón Allah működik közre. Facebook, lemezbemutató koncert: lesz majd.


ppzouzo
igazi hálószobazenét játszik: nem is nagyon lehet máshová elképzelni ezt a zenét, mint egy hálószobába, ahová alig szűrődik be a kinti naplemente fénye. A néhány évvel ezelőtti Nagy Magyar Hálószoba Robbanás szereplőitől eltérően ppzouzo R&B-t játszik, hol a lo-fi hiphop / downtempo felé, hol a soulosabb irányba elkalandozva; de alapvetően melankolikus R&B-dalok ezek, vagy legalábbis azok vázlatai. Néhol benéz egy The Weeknd-motívum, a gitár többsör The xx-es, de egészében egy sajátos hangú, erős hangulatfestő lemez ez. Instagram


ooo
-t eddig főleg az ooo & MA'AM duó feleként ismertük, illetve válogatásokon megjelent számokról (a hatalmas EXILES-féle gyűjteményen is ott volt) de most megjelent a szóló EP-je. Sírversek I-VI a címe, de nem dark ambient vagy funeral doom, hanem szétcsúszó kísérleti techno. A - néha egyenesen: szép - IDM-es vagy ambientes be- és átvezetőket leszámítva eléggé döngölnek azok a dobok, viszont a szintik legtöbbször szanaszét tekeregnek, és néha váratlan irányba magukkal rántják a szám egészét. Nem éppen nyilvánvaló, hogy ezek miért sírversek, mindenesetre a kiadó Facebookján indult egy posztsorozat képekkel és tényleges versekkel. Kazettán is kapható. Facebook, legközelebbi koncert: ooo & MA'AM a Volkova Sisters előtt, április 26., A38.


Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2019/04/11/tul_boldog_vagyok_tul_nyamvadt_vagyok_rec_hu
Túl boldog vagyok, túl nyamvadt vagyok - Rec.hu
süti beállítások módosítása